Project Description

Chili Noord

Een mooie reis door het surrealistische landschap van het noorden van Chili. Dit bijzondere land biedt, dankzij zijn langgerekte vorm, vele bijzondere landschappen in alle extremen. Je verblijft in de Atacama woestijn bij San Pedro de Atacama en rijdt vervolgens via de kustplaats Iquique en het weinig bezochte Codpa naar Arica.  Deze haven- en badplaats is zelf aangenaam, maar biedt voornamelijk toegang tot het achterliggende hoogland. Het Nationaal Park Lauca, Putre en het Surire zoutmeer zijn werkelijk verbluffend mooi.

Deze route gaat deels over asfalt en deels over gravelwegen. Deze zijn prima te rijden met een auto die iets hoger op de wielen staat. Een 4×4 is overigens niet nodig. Wil je met een aantal auto’s op pad? Het is heel goed mogelijk samen met vrienden of familie meerdere auto’s te huren en het gebied te verkennen.

Daarnaast is deze reis ook heel goed met een bus te organiseren. Er valt veel te vertellen over de natuur en cultuur van dit gebied en een gids levert zeker een toegevoegde waarde.

Chili - Santiago de ChileSantiago de Chile is de moderne hoofdstad van Chili. De stad zelf telt nog geen miljoen inwoners, maar in de gehele zogenaamde “region metropolitana” wonen zo’n 7 miljoen mensen en daarmee woont zo’n 40% van de bevolking hier. Er is op cultureel gebied voldoende te ontdekken in Santiago. In het centrum van de stad ligt Cerro Santa Lucia van waar je een mooi uitzicht hebt over de stad. In de omliggende wijk Lastarria zijn veel leuke boetieks, cafés en restaurants waar je overheerlijk kan eten. Aan de voet van de Cerro San Cristobal ligt de wijk Bellavista, de kunstenaarswijk waar street art het straatbeeld bepaalt. Hier staat ook een van de huizen van Pablo Neruda, La Chascona. Hij heeft in totaal drie huizen: La Chascona in Santiago, La Sebastiana in Valparaíso en Isla Negra in Isla Negra. Vandaag de dag zijn alle huizen musea en opengesteld voor bezoekers.

Transfer bij aankomst en overnachting in een middenklasse hotel.

Chili - San Pedro - Tatio GeysersVlucht naar Calama vanwaar het self drive avontuur begint. De huurauto or huurauto’s staan klaar voor een korte rit naar San Pedro de Atacama. San Pedro de Atacama is al decennialang dé toeristische trekpleister in het noorden van Chili. En dit in het geheel niet zonder reden. Zowel natuurlijke als culturele bezienswaardigheden maken een bezoek aan San Pedro de moeite meer dan waard.

Het zoutmeer van Atacama met de bijzondere zoutkristallen, de Tatio geysers die ’s ochtends vroeg in de kou het best zichtbaar zijn en de maanvallei die juist bij zonsondergang magisch is. De Lagunas Altiplanicas zijn de meren Miñiques en Miscanti die met hun flamingo’s een onuitwisbare indruk achter zullen laten.

Culturele bezienswaardigheden zijn het fort van Pukara de Quitor daterend uit de 12de eeuw en het traditionele Tulor. Huur en fiets om San Pedro en de omgeving te verkennen. Het is de rust en stilte die de woestijn zo bijzonder maken en dat ervaar je perfect op de fiets.

Afstand: 100km / ca. 1hr

Chili - Iquique HumberstoneIquique ligt aan de kust en is een aangename stad, ondanks dat het niet veel bijzondere bezienswaardigheden heeft. Dit is wel de perfecte plaats om te gaan parasailen, sandboarden of surfen. In het binnenland vind je de salpetermijnen Santa Lucia en Humberstone. Deze verlaten mijnstadjes voelen aan als heuse verlaten wild west dorpjes met een mysterieus tintje.

Afstand: 500km / ca. 6hr

Een mooie route over de Ruta 5 die Chili van Noord naar Zuid vergezeld. Bruin, geel en oranje woestijnlandschap wisselt elkaar af. Het landschap is weids en je vindt hier niet veel nederzettingen. Het is mogelijk om hier een detour te maken naar de petrogliefen van Ofragia. Een bijzondere plek in de bergen waar je niet veel toeristen zal tegenkomen. Onderweg maken we een stop bij de petrogliefen van Ofragia. Niet zo bekend als de Nazca-lijnen in Peru, maar zeker zo bijzonder en mysterieus zijn deze petrogliefen zo’n 1500 jaar geleden gemaakt.

Afstand: 300km / ca. 4hr

In dit meest noordelijke gebied van Chili vind je het Lauca Nationaal Park en de zoutmeren van Surire. Het is een uitzonderlijk mooi ruig en verlaten gebied met vulkanen en bergmeren op een hoogte van 3000-6000 meter in de Andes. Er liggen hier veel vulkanen, waaronder de Parinacota en de Isluga vulkaan die vanuit Colchane goed zichtbaar is. Putre ligt op 3500 meter hoogte en Surire op zo’n 4500 meter. Het lijf is al wat gewend in San Pedro de Atacama, maar toch is het aan te raden om veel water te drinken en te rusten.

Afstand Arica – Putre: 150km / ca. 2hr

We dalen weer af richting de kust waar de komende nacht verblijven. Vrijwel tegen de grens met Peru ligt de havenstand Arica. Het is het grootste economisch centrum in het noorden van Chili en fungeert tevens als doorvoerhaven voor buurland Bolivia. De stad heeft een paar mooie bezienswaardigheden zoals de historische Morro, een enorme rots die trots boven de stad uittorent. Arica staat daarnaast natuurlijk bekend om de vele stranden die de stad omringen.

Afstand: 115km / ca. 1,5hr

In de loop van de dag vlieg ja naar Santiago. Na een laatste overnachting in Santiago, vertrek je naar de volgende bestemming of vliegt naar huis. Het is uiteraard mogelijk om een verblijf op Paaseiland toe te voegen of nog verder te reizen naar Patagonië, de wijnregio, Argentinië …

Afstand Arica – Putre: 150km / ca. 2hr

Meer informatie?
Landeninformatie Chili