Project Description

Costa Rica – Off the beaten track

Een reis door dé natuurbestemming van Centraal-Amerika: Costa Rica. Costa Rica is veilig, schoon en heeft als een van de eerste bestemmingen alle corona protocollen op orde. Deze bestemming is perfect geschikt om zelf met een huurauto te ontdekken. En al helemaal deze reis die de hoogtepunten ziet, maar ook zeker een aantal nog niet ontdekte plekken van Costa Rica aandoet. Naast de bekende namen als Tortuguero NP, La Fortuna met de imposante Arenal vulkaan en Monteverde, verblijf je ook in Rincón de la Vieja, Ojochal de Osa aan de Pacific en verblijf je in Corcovado NP. Deze laatste is werkelijk de parel van Costa Rica en als je ervan houdt om het nét even iets anders te doen: dan is deze reis perfect!

Costa Rica is Pura Vida op en top!

Costa Rica_San JoseAankomst en transfer naar het hotel in San José. De hoofdstad van Costa Rica is niet de mooiste stad van Centraal-Amerika, maar het is ook zeker niet vervelend om hier even te acclimatiseren. Je bent hier wel in het authentieke Latijns-Amerika en dat betekent dat het levendig en een beetje smoezelig is. Bienvenidos a Costa Rica! Geniet ervan, want vanaf hier wordt het alleen maar mooier en schoner.

De onderdompelinCosta Rica_Tortuguerog in de natuurervaring begint goed met deze eerste halte van de reis. Je kan het het NP Tortuguero niet over land bereiken en het laatste deel van het traject geschiedt dan ook over water. Een betere start van deze natuurervaring kan je je niet bedenken. De stilte die samengaat met het Vervoer over het water door de jungle van Tortuguero is heerlijk rustgevend. In het plaatsje Tortuguero leven zo’n 1300 mensen grotendeels in harmonie met de natuur. Je hebt hier voldoende tijd om het dorpje te leren kennen. Daarnaast ga je tijdens het verblijf hier met een lokale gids op pad om te voet en per boot dit gebied te leren kennen. De dieren die hier te spotten zijn: luiaards, drie verschillende soorten apen (capuchin, spider and howlermonkeys), otters en met wat geluk een puma. Van juli t/m oktober is het broedseizoen van de Groene zeeschildpad en de zogenaamde leatherback schildpad die wel 400kg kan wegen. Ook de reptielachtige zijn hier uiteraard in grote getalen aanwezig: alligators en kikkers in alle soorten en maten.

Een avondwandeling door de jungle onder begeleiding van de bevlogen gidsen is een bijzondere manier om niet alleen de ogen de kost te even, maar ook te horen wat de jungle voortbrengt. In de avond worden veel dieren in de jungle juist wakker en een nachtwandeling is dan ook een ware sensatie voor de zintuigen. De maaltijden en de excursies zijn inclusief het verblijf in deze jungle lodge.

Costa Rica_SarapiquiNa het ontbijt neem je afscheid van deze bijzondere plek en na de transfer per boot neem je de huurauto in ontvangst. Sarapiqui is de volgende stop op deze reis. Een aangename plaats op zo’n 300 meter hoogte dat het net iets aangenamer en minder vochtig maakt. Je verblijft in een echte natuur-accommodatie in luxe tenten voorzien van eigen sanitair waarbij de geluiden van de jungle je rustig in slaap sussen.

Birdwatching tour. In de vroege ochtend zijn de vogels volop actief en het is een echte aanrader om er met de natuurgids op uit te gaan om vogels te spotten. Dit kan gewoon op het terrein van de accommodatie en zo start je dag gelijk heel goed.

Tijdens het verblijf in Sarapiqui kan je genieten van de omgeving en de vele plantages die je hier vindt. Bij de accommodatie zit ook een boerderij en tijdens een rondleiding kom je hier van alles tew eten over de vruchten en kruiden die dit klimaat voortbrengt en ook de geneeskundige krachten hiervan. Je kan de middag ook doorbrengen op een mountainbike, rappelend een rotswand af, te paard of wandelend of gewoon heerlijk op de veranda van je eigen luxe tent.

Afstand Guápiles – Sarapiquí: 50km/1hr

Costa Rica_SarapiquiDaar waar voorheen La Fortuna slechts een uitvalsbasis was voor een bezoek aan de Arenal vulkaan, is dat inmiddels allang niet meer zo. Het plaatsje zelf verdient misschien nog steeds geen schoonheidsprijs, maar biedt wel voldoende mogelijkheden om een lekker hapje te eten en drinken op alle mogelijke kwaliteits- en prijsniveaus. Vanuit La Fortuna kan je watervallen, warmwaterbronnen en indígena gemeenschappen bezoeken. En voor diegenen die van paardrijden houden: overal in Costa Rica zijn paarden te huur en ook hier kan je prachtige tochten te paard maken.

Je verblijft hier in een knusse accommodatie gerund door een lokale familie. Het uitzicht over de omgeving vanaf het zwembad is prachtig. Dit vruchtbare klimaat brengt veel natuurlijke lekkernijen met zich mee en de maaltijden die hiervan worden bereid zijn heerlijk. Het is volop genieten van het verse exotische fruit waarvan je het bestaan waarschijnlijk niet wist en de heerlijke vruchtensappen die ermee worden gefabriceerd: 100% natural!

Afstand Sarapiquí – La Fortuna: 70km/1hr

Costa Rica_Rio CelesteHet Tenorio Volcano National Park, gelegen in het noorden van Costa Rica, is een van de jongste van het land. Dit nationale park biedt een prachtig uitzicht op de rivier de Rio Celeste en er zijn hier tal van activiteiten te ondernemen. Tenorio NP wordt beschouwd als een van de best bewaarde geheimen van Costa Rica en ook als een van de beste plekken voor wandelaars die graag langs de verbluffend mooie Rio Celeste trekken. De Rio Celeste is een geweldige kleur blauw vanwege de zwavel die wordt uitgestoten door de vulkanische activiteit in het park.

Afstand La Fortuna – Bijagua: 80km/1,5hr

Costa Rica_Rincon de la ViejaRichting het noorden van Costa Rica rijdt je naar de provincie Guanacaste waar het NP Rincón de la Vieja is gevestigd. Een vulkanisch massief met maar liefst negen kraters en veel warmwaterbronnen en vulkanische modderpoelen. Rincón de la Vieja betekent letterlijk “de Hoek van de Oude Vrouw”. Dit heeft alles te maken met een legende waar de geliefde van een prinses in de vulkaan is geworpen omdat de relatie tussen deze twee mensen van verschillende stammen niet toegestaan was. Zij heeft vervolgens haar hele leven op de flanken van de vulkaan doorgebracht totdat ze op leeftijd en een oude vrouw werd.

Vanaf de accommodatie loop je zo naar de ingang van het Ricnon de la Vieja NP. Het zogenaamde Las Pailas-gebied, wat in het Spaans “de ketels” betekent, pronkt op spectaculaire wijze met de ontzagwekkende kracht van de Rincón de la Vieja-vulkaan, de grootste en meest actieve vulkaan in Guanacaste, Costa Rica. Stomende fumarolen, mini-geisers en borrelende vulkanische modderpoelen garanderen een onvergetelijke ervaring. Het zijn deze natuurverschijnselen die je klein doen voelen in de natuur. Een wandeling van een kleine vijf kilometer laat mooie tropische natuur, vulkanische activiteit, wilde dieren en uitzichten op de vulkaan zien. Het park herbergt meer dan 300 vogelsoorten en andere dieren zoals gordeldieren, halsbandpekari’s, leguanen, slangen, witneusneusapen en witkop-, brulaap- en slingerapen. Deze wandeling eindigt bij een waterval waar je een heerlijk verfrissende duik kan nemen!

Naast vulkanen en alle natuurpracht zie je hier veel vee op de zogenaamde hacienda’s of ranches met de cowboys die daarbij horen. Een mooie en bijzondere regio is Costa Rica.

Afstand Bijagua – Rincón de la Vieja: 95km/1,5hr

Costa Rica-MonteverdeMysterieus, magisch en wonderlijk… zo is het Monteverde wolkenwoud wellicht het best te omschrijven. Door het wolkendek dat continu over en vooral in de bomen hangt, wordt het geluid gedempt en hangt er een aangename rust over deze bergen. De beste manier om deze stilte te ervaren is via een wandeling over de hangende bruggen waarbij je je soms op meer dan 100 meter boven de bodem bevindt. Voor hen die van adrenaline houden: de zipline door het woud is een echte aanrader! Je vliegt letterlijk door de bomen. Naast het magische woud is er veel fauna te spotten. Vogels, vlinders en apen zijn thuis in Monteverde en geef ze eens ongelijk.

Het is hier waar de beweging van de natuurbescherming van Costa Rica is geboren. Het land heeft van natuurbescherming en -behoud zijn trademark gemaakt. Een mes dat aan alle kante snijdt en een waar voorbeeld voor veel andere landen.

Afstand Rincón de la Vieja – Monteverde: 135km/3hr

Costa Rica_Yabagui LodgeEven een paar nachtjes rust hier op deze kalme plek aan de Pacific. Een klein dorpje omgeven door bergen en stranden zoals Tortuga, Ventanas, Piñuela, Ballena en Uvita. De accommodatie is geheel gebouwd in harmonie met de natuurlijke omgeving. een bijzondere plek om te verblijven.

Afstand Monteverde – Ojochal: 265km/4,5hr

Costa Rica_pacific_snorkelingHet is tijd om de auto en de wegen even achter je te laten. De komende nachten verblijf je in het Corcovado Nationaal Park. Op 24 oktober 1975 werd dit Nationale Park opgericht en volgens National Geographic was dit de “the most biologically intense place on Earth in terms of biodiversity”. Je kunt hier alle vier Costa Ricaanse apen zien. Voor de vogelfanaten: neem het vogelboek mee, want er zijn hier meer dan 400 soorten te spotten. Dit is niet perse makkelijk in het dichte woud, maar ze zijn er wel.

Het is aan te raden hier met een gids op pad te gaan. Hij of zij kan je zo de verschillende bijzondere bomen wijzen: “Leche de Vaca” (die de indianen gebruikten om zweren te genezen) en de “Walking Tree” (die in feite elk jaar enkele centimeters beweegt).

Isla del Caño ligt een stukje van de kust en je kan hier werkelijk prachtig snorkelen!

Afstand Ojochal – Sierpe: 45km/1hr

Costa Rica_quetzalJe pikt de auto weer op in Sierpe en rijdt naar San Gerardo de Dota gelegen in de vallei van de Savegre Rivier. Dit is een van de plaatsen in Costa Rica die nog niet echt is ontdekt door het toerisme. Des te meer reden om hier een nachtje te verblijven dus. Vanaf hier heb je toegang tot het Los Quetzales National Park. Mocht je de quetzal nog niet hebben gespot tijdens de reis, dan is hier de laatste kans om deze bijzondere vogel te spotten; de vogel leeft hier namelijk het hele jaar door. Natuurliefhebbers zullen zich verbazen over de hoeveelheid kleurrijke kolibries en spechten, wiens bruisende en zware arbeid de boslucht vult.

Afstand Sierpe – San Gerardo de Dota: 170km/3hr

Costa Rica_SarapiquiIn de loop van de laatste dag reis je terug naar het noorden om de laatste nacht door te brengen op een fijne plek in de buurt van San José. Het hotel is gelegen op een groot landgoed omgeven door fruitbomen en inheemse boomsoorten die een diversiteit aan vogels aantrekken. Je kan tot op de laatste minuut van de reis blijven genieten van de weelderige natuur van Costa Rica. Je zult het nooit meer vergeten: Costa Rica IS Pura Vida!

Afstand San Gerardo de Dota – Alajuela: 115km/3hr

Meer informatie?
Data en prijzen
Landeninformatie Costa Rica