Project Description

De Meren van Argentinië & Chili

Een ontdekkingstocht door het prachtige merengebied van Chili en Argentinië. Daar waar Bariloche in Argentinië al “Patagonië” wordt genoemd, is dat in buurland Chili op dezelfde breedtegraad nog niet het geval. De hele regio van Puerto Montt in het zuiden tot Temuco verder naar het noorden is het Chileense merengebied waar spectaculaire vulkanen het uitzicht bepalen. De tegenstelling tussen Chili en Argentinië gescheiden door de Andes worden tijdens deze reis prachtig zichtbaar.

Deze route gaat in principe geheel over asfalt die prima te berijden zijn met een reguliere auto, al zijn er wel gravelwegen te vinden voor de avonturier. Uiteraard is het ook mogelijk om een 4×4 te huren. De route is slechts een voorbeeld en kan uiteraard naar wens worden aangepast.  Vraag naar de mogelijkheden.

Argentina Buenos Aires - Puerto MaderoNa aankomst in de Argentijnse hoofdstad is er voldoende tijd om de stad te verkennen. Buenos Aires telt zo'n 3 miljoen inwoners. De zogenaamde Porteños staan bekend als een tikkeltje arrogant, zowel in binnen- als buitenland, maar wij noemen ze trots. Om de Franse vergelijking maar door te trekken, wordt Buenos Aires ook wel het Parijs van Latijns Amerika genoemd. De Franse overeenkomst is er zeker nog, maar de grandeur van weleer is iets afgenomen. De prachtige straten vol Franse architectuur, de verschillende wijken met allemaal hun eigen karakter, het rijke culturele leven en de kosmopolitische bevolking maken het een heel aangename stad om een aantal dagen te verblijven.

De 140 meter brede Avenida 9 de Julio is de breedste straat ter wereld en is een voorbeeld van deze oude grandeur. Op de Plaza de Mayo hebben vanaf 1977 jarenlang de Dwaze Moeders geprotesteerd, wachtend op een reactie over waar hun kinderen zich bevonden die tijdens het bewind van Videla waren verdwenen. Aan dit plein staat tevens het werkpaleis van de Argentijnse president; de Casa Rosada is daadwerkelijk een roze huis.

In de wijk Recoleta is de beroemde begraafplaats waar Eva, Evita, Perón begraven ligt. Recoleta is daarnaast een mooie upperclass wijk waar dure boetieks classy boutique hotels proberen af te troeven. San Telmo is een echte oude immigrantenwijkmet smalle straten, kinderkopstraten en veel gezellige cafés. Palermo is de hippe artistieke wijk die een aantal jaar geleden opnieuw is ontdekt. Iedere straathoek heeft een art gallery, restaurant of café. Hetzelfde geldt voor Puerto Madero, het oude havengebied is opgeruimd en zit vol met terrassen. Voor diegene die het échte Buenos Aires zoekt moet daar echter niet zijn. Voor hen is een bezoek aan La Boca wel de moeite waard, El Caminito is immers de bakermat van de tango.

Argentina - Bariloche Lake DistrictMet een binnenlandse vlucht reis je naar het zogenaamde Zwitserland van Argentinië: San Carlos de Bariloche. Waarom helemaal naar Argentinië vliegen wanneer Zwitserland heel dichtbij is? Een eenvoudige te beantwoorden vraag: omdat Bariloche uitgestrekter is, de chocolade Argentijns, de maaltijden niet alleen bestaan uit kaasfondue, maar ook uit de beste Argentijnse steak. Daarnaast bevind je je hier in de legendarische Andes! Deze gebergteketen strekt zich over 7000km uit en siert het hele Zuid-Amerikaanse continent van noord naar zuid. Wintersporten zijn mogelijk, maar deze reis richt zich voornamelijk op de zomermaanden. Dan kan je hier wandelen, fietsen en mountainbiken, kajakken of je laten varen tijdens een van de boottochten over het Nahuel Huapi meer.

Chile - Lake district - Llanquihue meerVia Villa Angostura steek je de grens over naar Chili. Het landschap aan deze zijde van de Andes is anders met veel meer neerslag in de wintermaanden en een andere begroeiing tot gevolg.

Je komt aan in het knusse Puerto Varas, gelegen aan het Llanquihue meer met uitzicht op de perfect koonvormige Osorno vulkaan. Deze regio is halverwege de 19de bouw opgebouwd door Duitsers die hier een betere toekomst zochten. Gewapend met wat eenvoudig gereedschap mochten zij het land bewerken in ruil voor eigendom van dat land. Veel van de huizen die je vandaag nog ziet stammen uit deze periode. In Frutillar vertelt het Museo Aleman de Frutillar over die geschiedenis. daarnaast vind je nog veel Duitse elementen in het straatbeeld; uiteraard in de huizen, maar ook kan je in vrijwel ieder kofietentje wel een traditionele “Kuchen” bestellen.

Je hebt hier een dag de tijd om van deze plaats en de omgeving te genieten. Tijdens een rondje om het meer (kleine 200km) rijd je langs plaatsen als Llanquihue, Frutillar met het prachtige Teatro del Lago, Puerto Octay en eventueel nog langs Petrohue. Deze laatste plaats biedt toegang tot de Osorno vulkaan en de Saltos de Petrohue, prachtig intens blauwgroen gekleurde watervallen.

Afstand Bariloche – Puerto Varas: 300km/5hr (asfalt)

Chili - Lakes - Huilo HuiloJe rijdt noordwaarts naar het dorpje Panguipulli dat de uitvalsbasis is voor het Huilo Huilo natuurreservaat. Onderweg kan je nog stoppen in de plaats Osorno of bij het mooie Puyehue Meer. Het uitzicht op de Puntiagudo vulkaan is hier prachtig. Puntiagudo betekent overigens 'puntig' en de vulkaan laat zich dan ook eenvoudig herkennen. In Huilo Huilo kan je overnachten in boomhutten of huisjes middenin de natuur, het is werkelijk een magische plek. Het is een plek om uit te rusten en op te laden, en ook om actief en fysiek bezig te zijn. Wandelen, kajakken, raften, mountainbiken of paardrijden behoren allemaal tot de mogelijkheden. Na een dag van activiteit, kan je de spieren rust geven in de Spa gaan, een van de lekkere biertjes proeven in de lokale brouwerij of genieten van een overheerlijk glas Chileense wijn.

Afstand Puerto Varas - Panguipulli: 280km/4,5hr (asfalt)

Chili - Lakes - Huilo HuiloTemuco, Villarrica en Pucón liggen in het noordelijk deel van het Chileens merengebied. Naast buitensporten als wandelen, fietsen en raften kan je hier nog een bijzondere activiteit ondernemen: een vulkaan beklimmen. De Villarica vulkaan is perfect gevormd vulkaan en is tot op de dag van vandaag actief. In de krater is een werkelijk lavameer en dat is uniek voor een vulkaan. Het uitzicht over het Villarica meer is werkelijk prachtig op een mooie dag. Pucón is een gezellige plaats met veel opties voor leuke en knusse restaurants en cafés.

Daarnaast is dit deel van het Merengebied woonplaats van de Mapuche Indianen; Pucón in het Mapudungún, hun taal, betekent 'ingang naar de bergen'. Sinds de jaren '90 is er sprake van een herwaardering van de Mapuche cultuur en taal. Niet alle Mapuche zijn open over en trots op hun herkomst. Sommigen spreken er liever niet over of ontkennen hun Mapuche roots, anderen zijn uitgesproken trots op of ervaren het gewoon als hun herkomst. Niets meer en niets minder. Voor ons als buitenstaanders is het supermooi om de klederdracht van de Mapuche te zien en hun kleurrijke vlag te zien wapperen.

Afstand Panguipulli - Pucón: 100km/1,5hr (asfalt)

Chili - Lakes - Huilo HuiloJe steekt de grens weer over naar Argentinië via het Nationaal Park Lanín. Het dankt zijn naam aan de gelijknamige vulkaan Lanín die zich in het park bevindt en zich van zijn mooiste kant laat zien. Vergeleken bij Panguipulli is het landschap hier compleet anders, droger en weidser met uitzichten over de vele vulkanen die deze regio rijk is. San Martín de los Andes is een aangenaam Andesdorp gelegen aan het Lácar meer. De welgestelde Argentijnen hebben er hun zomerhuizen en dit niet zonder reden. Het is de uitvalsbasis voor Lanín en in de winter is dit een wintersportparadijs. Trouwens, vrijwel alle buitensporten zijn mogelijk en de 7 merenroute start of eindigt hier.

Afstand Pucón - San Martín de los Andes: 185km/3hr (asfalt)

Argentina Patagonia - Beagle kanaalMisschien we de mooiste dag van deze reis: de Zeven-merenroute door het Argentijnse merengebied. Via zeven meren en over een kleine 110km reis je door deze mooie route naar het zuiden, terug naar Bariloche. Vergeet niet te stoppen onderweg! Er zijn overigens meer dan zeven meren, maar de volgende spannen de kroon: Machonico, Falker, Villarino, Escondido, Correntoso, Espejo en Nahuel Huapi.

Afstand San Martín de los Andes - Bariloche: 200km/3,5hr (asfalt)

Vandaag lever je de auto weer in op het vliegveld van Bariloche om op het vliegtuig te stappen naar Buenos Aires. In de Argentijnse hoofdstad heb je nog een laatste dag voor eventuele inkopen, een tango-show bij te wonen en/of een laatste goede steak te eten alvorens weer richting huis te reizen.

Transfer naar het luchthaven voor de retourvlucht.

Meer informatie?
Data en prijzen
Landeninformatie Argentinië
Landeninformatie Chili