Project Description

Eclipsreis Mexico 2024 – 21 dagen

HET LICHT GAAT EVEN UIT – DE WERELD KOMT EVEN TOT STILSTAND

Dat is immers wat een eclips is, een bijzonder natuurfenomeen dat niet vaak voorkomt en de kans dat dit dan ook nog in Mexico is, is helemaal klein. De eclips glijdt in het noorden van Mexico over het aardoppervlak en dit is een perfecte gelegenheid dan ook om het prachtige noorden van dit bijzondere kleurrijke land te leren kennen.

Deze reis gaat slechts ten dele om de eclips en bezoekt verder een nog niet erg ontdekt deel van het hoogland van Mexico: Taxco met veel zilver, Morelia met het mooie plein en de typische laagbouw, Guanajuato studentenstad met slingerende steegjes en weggetjes en Guadalajara dat bekend staat om de Mariachi’s. In Mazatlan ontdekken we de Pacific en hier zijn we voor hét moment van deze reis: de volledige zonsverduistering. Na de eclips reis je noordwaarts door de Barranca de Cobre, een prachtige treinrit door deze immense bergkloof. Eindigen doen we deze reis in Baja California waar je met een boot heen reist vanaf de kust. Autohuur, trein en boot; alles komt aan bod tijdens deze unieke en bijzondere Eclipsreis! Deze route gaat geheel over asfaltwegen. Het rijgedrag van de Mexicaan is alleszins normaal.

Mexico DF_Museum AntropologiaWat een enorme stad is het toch! Zo’n 25 miljoen mensen in een groot stedelijk gebied; het is als een land met verschillende provincies. Dat gezegd hebbende is het centrum overzichtelijk en de verschillende wijken ook met allemaal een eigen karakter en bezienswaardigheden.
In het centrum, El Centro, draait alles letterlijk om het beroemde centrale plein, El Zócalo. In deze wijk staan de Kathedraal, het Nationaal Paleis zetel van de regering en het museum El Palacio de Bellas Artes en El Templo Mayor. Deze laatste is de basis van Mexico Stad; de Spanjaarden hebben hun steden voornamelijk gebouwd op bestaande nederzettingen van de oorspronkelijke bevolking. Een van de musea die eigenlijk een échte must-see is in El DF (dat staat voor Distrito Federal), zoals de locals zeggen is het nationaal museum van Antropologie. Een reis door de geschiedenis van de wereld en uiteraard Mexico is hier prachtig uiteengezet. Dit museum bevindt zich in het Bosque de Chapultepec waar ook het voormalig verblijf van de koning was. Dit park vormt de longen van Mexico Stad en in de weekenden en avonden vinden families, vrienden en stelletjes hier volop vertier.
De wijk Condesa is groen, rustig, kleinschalig en je voelt je hier helemaal op je gemak; Mexico lijkt hier totaal geen enorme metropool. Gezellige cafés en restaurants tussen Parque de España en Parque de Mexico liggen aan de Avenida de Amsterdam. Je kunt hier ook heel goed een fiets huren, er is een soort wit/groene fietsenplan.
Roma en Roma Norte liggen tussen het centrum en Condesa in en zijn voor Patiperra het échte Mexico: tacostandjes op iedere straathoek, lekker gezellig druk op straat en vrijwel geen toeristen.
Als je een metro, bus of taxi pakt naar Coyoacán dan denk je werkelijk dat je de stad verlaten hebt. Een groen dorp, het is er rustig, het leeftempo is laag, er is een markt waar je overheerlijke tacos kunt eten en fijne straatjes om je in te verliezen. Frida Kahlo woonde hier en haar huis is vandaag de dag een museum.
Voor diegenen die wel houden van een “over-the-top” Mexicaanse ervaring: ga naar Xochimilco! Een klein dorp in een delta waar je boottochtjes kan maken door de vele kanalen. Wat maakt het “over-the-top”? De overvloed aan aangeboden eten, muziek, bootjes. Dit is een populair weekenduitje voor iedere Mexicaan die in de buurt woont. Je kunt Mariachi’s inhuren die vanaf hun boot voor je spelen. Ook als je ze zelf niet hebt uitgenodigd, dan nog hoor je de Mariachi’s overal om je heen…

Mexico_TaxcoJe haalt de huurauto op en gaat op weg naar een ander Mexico. Een Mexico waar de natuur een grote rol speelt, waar kleine knusse steden en dorpen elkaar afwisselen en waar het ritme op straat lager ligt. Deze eerste reisdag kan je kiezen voor een stop in Tepoztlan of Cuernava. De tweede is een prachtige koloniale stad waar veel locals heen gaan in het weekend. Tepoztlan is een klein en knus bergdorp waar je overheerlijk kan eten en een prachtige wandeling kan maken naar een Aztekentempel. Niet groot, maar prachtig gelegen en de wandeling erheen is een lekkere workout. Prima te doen overigens voor alle leeftijden, gezien het feit dat jonge én oude Mexicanen hier naar boven klimmen, wandelen of strompelen. Ze bereiken altijd de top!

Het laatste stuk van de rit door naar Taxco gaat door een prachtig groen berggebied met slingerende wegen. En dan kom je de bocht om en zie je Taxco ineens liggen. Stop even bij de zogenaamde “mirador” ofwel uitkijkpunt voor een foto. Een witte stad geplakt tegen een bergwand… zo ziet het eruit. Taxco is bekend en rijk geworden dankzij de zilvermijnen. Zilver wordt dan ook nog steeds veel verkocht hier. Mexicanen komen hier in het weekend en creëren een gezellige en geanimeerde sfeer in de kleine straten. Over het algemeen is de Mexicaan ook net iets liever lui dan moe en als je dus iets verder de berg op door de kleine straatjes naar boven loopt komen de stilte en rust je tegemoet.

Mexico Stad – Taxco: 180km/4hr

Mexico_PaztcuaroMocht dat op dag 5 niet zijn gelukt, dan is het aan te raden om op tijd te vertrekken en op weg naar Morelia nog een stop te maken bij de immense Gruta de Cacahuamilpa. Dit is een levend grottencomplex wat zoveel betekent dat het water nog steeds door de rotsen sijpelt en stalactieten continu van vorm blijven veranderen. Het hoogste plafond binnen de grot is zo’n 80 meter hoog en het laagste zo’n 20 meter. Tijdens een tour van twee uur wandel je door de verschillende ‘zalen’ heen, een bijzondere ervaring.

Morelia is de hoofdstad van de staat Michoacán en wordt gekenmerkt door een typisch vierkant stratenpatroon en laagbouw in het centrum. De kleuren van de huizen zijn hetzelfde en ook de grote fastfood-ketens mogen gelukkig geen grote gele M of anderszins kenmerkend uithangbord laten zien. De ketens zijn er overigens wel en de discretie van een Burger King entree op het centrale plein bijvoorbeeld is mooi gedaan. Je verblijft hier twee nachten om de stad en de omgeving te ontdekken.
Het is zeker een aanrader om een dagtocht naar Quiroga, Tzintzantzun en Pátzcuaro te maken. De eerste staat bekend om de enorme en kleurrijke markt (de Gorditas van Lety zijn werkelijke overheerlijk!), de tweede plaats in eerste instantie om de overblijfselen van een precolumbiaans volk, de Purépecha, maar ook om het handwerk. Pátzcuaro tenslotte is prachtig gelegen op 2.100m en heeft een uitermate fijn klimaat. De markt is levendig, de kinderkoppenstraatjes horen helemaal bij de sfeer en het Pátzcuaromeer ligt op een steenworp afstand.

Taxco – Morelia: 380km/6hr

Mexico GuanajuatoEen korte dag naar een van de leukste en mooiste steden van Mexico: Guanajuato. Het is ook een mogelijkheid om en route de stad San Miguel de Allende te bezoeken; misschien wel dé grootste toeristische trekpleister van dit land.
Guanajuato is een verhaal apart; de kleurrijke huizen zijn tegen de bergwanden aangeplakt en van het typische Spaanse schaakbordpatroon op de plattegrond is niets van te zien. Dit is een gebied waar de zilvermijnen in de 18de eeuw voor veel welvaart zorgden en dit is dan ook terug te zien in de architectuur. Het is ook de stad die als eerste zijn onafhankelijkheid mocht vieren nadat Miguel Hidalgo zijn “Grito de Independencia” (schreeuw van onafhankelijkheid) in Dolores Hidalgo uitriep om vervolgens het land stad voor stad en regio voor regio te bevrijden. De Universiteit van Guanajuato staat onder andere bekend om het prachtige hoofdgebouw in het oude stadscentrum. De aanwezigheid van zo’n 20.000 studenten maakt de stad extra levendig.

Een must-do in Guanajuato is deelname aan een zogenaamde “Callejoneada”. Tijdens een avondwandeling door de steegjes van de stad, de zogenaamde callejones, volg je traditioneel geklede muzikanten die niet alleen traditionele volksmuziek maken, maar hier ook nog een verhaal bij vertellen met passie en humor. Ook voor reizigers die geen Spaans spreken is dit uitje een échte aanrader!

Morelia – Guanajuato: 180km/2,5hr
Morelia – San Miguel Allende – Guanajuato: 265km/4,5hr

De stad die bekend staat om de Mariachi, de geboortestad van deze tranentrekkende muziek vergelijkbaar met onze smartlap is tevens de 2de grootste stad van Mexico. Het historische centrum kent veel mooie koloniale straatjes en kleurrijke huizen en straten. Het eten is overheerlijk, probeer bijvoorbeeld eens een “torta ahogada”, zeer zeker geen voorbeeld van haute cuisine overigens, maar wel lekker. De Mariachi muziek en de tequila komen beiden uit de staat Jalisco waar Guadalajara de hoofdstad van is. Het dorpje Tequila ligt op een steenworp afstand en het is leuk om een rondleiding te doen bij een van de destilleerders.

Guanajuato – Guadalajara: 300kmkm/4hr

Argentinie - Eclips 2020Een reisdag door dit immense land: op de kaart lijkt het maar een heel klein stukje, maar het is toch zo’n 6 uurtjes sturen vandaag. Heerlijk natuurlijk om het landschap aan je voorbij te zien glijden. Je kunt stoppen waar je wilt voor een hapje of drankje.
De stad Mazatlan staat vooral bekend om de heerlijke stranden en uitermate fijn klimaat. Heel veel toeristen vind je hier echter niet en dat maakt het ook aangenaam. Een boottochtje, een wandeling langs de malecón (boulevard), een bezoek aan de markt waar je veel lekkernijen met verse vis kunt proeven… en natuurlijk de eclips hier! Op 8 april 2024 tussen 09:51hr en 12:32 glijdt de maan hier voor de zon langs, met de totale verduistering tussen 11:07 en 11:11hr.

Voor een exact verloop van de eclips, kijk op deze pagina van de Nasa.

Guadalajara – Mazatlan: 465km/6hr

Je levert de auto in op het vliegveld en reist door naar Chihuahua. Deze altijd mooiklinkende naam is het startpunt van een heel bijzondere route in Mexico: de Barrancas del Cobre, de kopertrail waar je met een trein door een indrukwekkende canyon rijdt. Transfers, excursies met engelstalige gidsen zijn inclusief dit deel van de reis. De excursies worden uitgevoerd in een kleinschalig internationaal gezelschap.

Mexico - Baja California - La Paz - Isla Espiritu SantoMet de ferry van Pichilingue naar La Paz in Baja California. Hier is het tijd om nog even bij te komen van alle indrukken en te genieten van een ander deel van Mexico waar wij, Europeanen, eigenlijk niet veel komen. Optioneel kan je hier nog een dagexcursie maken naar het eiland Espiritu Santo. Het eiland en omliggende zee is Unesco Werelderfgoed sinds 2005 dankzij een uniek eigen ecosysteem.

Met een binnenlandse vlucht reis je terug naar Mexico stad vanwaar je weer richting Europa vertrekt. Met een Onedrive mooie foto’s op zak, misschien wat tastbare souvenirs en mooie herinneringen vlieg je weer terug naar huis.

Meer informatie?
Data en prijzen
Landeninformatie Mexico