Project Description

Ecuador compleet – 19 dagen

“Klein, divers en compact” Dat klopt ergens zeker, maar alles in perspectief. Ecuador is nog steeds ruim zes maal zo groot als Nederland. Divers is het zeker met de drie geografische regio’s die van west naar oost zorgen voor een compleet ander klimaat, landschap, mensen en dus ook reiservaring. Het laagland in het westen biedt een heerlijk strandervaring met mogelijkheden tot een bezoek aan de zogenaamde “poor man’s Galapagos” en het spotten van bultrugwalvissen tussen juni en oktober. De Andesketen die het land van noord naar zuid doorkruist laat een heel ander beeld zien van vele prachtige vulkanen en kratermeren en een kleurrijke bevolking. Verder naar het oosten komen we dan aan in de Amazone waar klimaat, landschap en mens weer compleet anders zijn.

Tijdens deze reis kom je al deze elementen tegen en ontdekt je het bijzondere Ecuador vanuit je eigen huurauto. Deze route gaat voornamelijk over asfaltwegen. Een auto die wat hoger op de wielen staat is aangenaam, maar het is niet nodig om een 4×4 te huren.

Na aankomst word je opgewacht door onze agent en naar het hotel in het centrum van de stad gebracht. Quito is de hoofdstad van Ecuador en ligt op zo’n 2.800m boven zeeniveau. Dat is prima te doen, maar voel je even als je een trap oploopt bijvoorbeeld. Je hebt hier een dag de tijd om te acclimatiseren. Quito is een aangename stad met een mooi koloniaal centrum met het klassieke plein dat hier Plaza Grande heet omzoomt door de kathedraal, het paleis van de aartsbisschop en het gemeentehuis onder andere. Quito was voor de komst van de Spanjaarden een bekende en belangrijke plek van de Inca’s, naast Cuzco en Cajamarca. De kolonisten wilden hun stempel echter graag drukken op het vasteland en Quito werd met de grond gelijk gemaakt en vervolgens weer opgebouwd in Spaanse stijl. Hier zien we de gevolgen vandaag de dag nog goed terug dus.

Na een dag in de stad, halen jullie de auto op en rijden richting het Noorden: naar Otavalo en Cuicocha. Otavalo staat bekend om de markt waar de kleurrijke indianen uit de omgeving hun waar aanbieden. De bergen zelf en de rit erheen zijn prachtig. Een andere bestemming die 100% de moeite waard is, is het kratermeer van Cuicocha dat een diameter van 3km heeft. Je kan hier een mooie wandeling maken langs de kraterrand.

Een andere optie voor een dagtocht vanuit Quito is het Bellavista Cloud forest bij Mindo. Vooral voor vogelaars en wandelaars is dit een prachtig gebied om te bezoeken voor een dag.

Afstand Quito – Otavalo – Cuicocha: ca. 100km/1,5hr (x2)

Ecuador CotopaxiJe rijdt weer terug door of om Quito heen om ten zuiden van de hoofdstad een paar bijzondere plaatsen te bezoeken. De Cotopaxi vulkaan is eigenlijk de bekendste van Ecuador en met een hoogte van 5.897m te bedwingen door de heldhaftigen. Het is een fikse tocht naar boven met stijgijzers en gidsen. Op eigen gelegenheid kan je het park prima bezoeken en er zijn verschillende wandelpaden waarbij je wordt getrakteerd op mooie uitzichten van de vulkaan en de prachtige omgeving. Je overnacht in het dorp Machachi, een aangename plek in de bergen.

De volgende reis reis je door richting het zuidwesten naar het Quilotoa kratermeer. Maar eerst stop je bij de kleurrijke markt van Saquisili die hier iedere donderdag wordt gehouden. De bevolking uit de omringende bergdorpen komt hier iedere woensdag heen om donderdag op klaar te staan met hun waar. Groenten, wol, kleden en doeken, dieren, alles wordt hier verhandeld. Een bijzondere en kleurrijke markt die een bezoek meer dan waard is.  Het zijn hier niet de km die de reisdag lang maken, maar de bochten in de weg en het aantal stop die je moét maken voor de foto’s. Na een wandeling bij het Quilotoa meer, overnacht je in Sigchos in een eenvoudig en knus pension.

Afstand Quito – Machachi: ca. 55km/1hr
Afstand Machachi – Saquisili markt – Quilotoa: 175km/4hr

Ecuador_Cloud ForestDe weg terug richting Quito biedt weer veel moois en voordat Quito in zicht komt buig je af richting het oosten naar Papallacta gelegen op ca. 3.300m boven zeeniveau. De ruggengraat van Ecuador is eigenlijk een grote keten van vulkanen, werkelijk prachtig, en dit betekent dat je hier veel warmwaterbronnen tegenkomt. Een van die aangename plekken die je kan bezoeken zijn de Papapallacta hot springs. Je kan hier heerlijk genieten van de helende werking van het water, maar ook prachtige wandelingen maken. Er zijn verschillende opties van lange of kortere duur.

Afstand Machachi – Papallacta: 175km/3hr

Ecuador_Upper AmazonJe rijdt naar Tena waar de auto een paar dagen rust krijgt. Vanaf hier gaan jullie namelijk met een boot de rivier op om bij de jungle lodge aan te komen. Vanuit de lodge worden wandelingen en boottochten georganiseerd met gespecialiseerde gidsen door het gebied. Het is bijzonder om de afwisseling in de jungle te zien, de geluiden te horen in de ochtend, overdag en ’s avonds en dieren te spotten. Met behulp van een gids gaat dat meestal een stuk beter, dus het is maar goed dat ze er zijn! De gidsen zijn meestal locals uit de omgeving die het gebied op hun duimpje kennen en zijn opgegroeid met de medicinale werking van planten bijvoorbeeld. Jullie verblijven hier 2 nachten.

Afstand Papallacta – Tena: 150km/3hr

Met een bootje worden jullie terug naar de bewoonde wereld gebracht en de reis wordt voorgezet naar Baños. Deze plaats dankt zijn naam ook aan de warmwaterbaden die hier te vinden zijn; Baños ligt aan de voet van de Tungurahua vulkaan. In tegenstelling tot Papallacta ligt baños op een hoogte van 1.800m boven zeeniveau en heeft daarmee een warmer en vochtiger klimaat. Je kan hier wandelen, paardrijden, fietsen en nog veel meer.

Afstand Tena – Baños: 140km/2,5hr

Ecuador_CuencaEen mooie rit terug naar de toppen van de Andes staat op het programma. Maak een stop bij het Nationaal Park Chimborazo. De vulkaan is met zijn 6.310 de hoogste vulkaan van de Andes. Tijdens de autoritten kom je met regelmaat door kleine dorpen waar de locals aan het werk zijn of even uitrusten van hun inspanningen. Stop vooral om een praatje te maken of gewoon het dagelijkse leven eens rustig te bekijken. Een zo’n dorpje is Pulingui op de weg van Baños naar Chimborazo.

Riobamba is tijdens een aardbeving vrijwel met de grond gelijk gemaakt in de 18de eeuw, maar is ook weer door de Spanjaarden opgebouwd en er is dan ook nog veel Spaans koloniaal erfgoed te vinden in deze stad. Daarnaast bevind je je hier ook nog steeds middenin de Andes en de kleurrijke indiaanse bevolking komt hier de boodschappen doen, werken of hun waar verkopen.

Maak nog een stop bij het Incacomplex van Ingapirca, de enige Inca-ruïnes in Ecuador. Ingapirca betekent letterlijk Inca muur in het Quechua. Waarschijnlijk is het gebouwd om te dienen als observatorium; de zonnetempel kan bezichtigd worden.

Cuenca is wellicht de mooiste koloniale stad van Ecuador. Sinds 1999 prijkt deze stad op de Unesco werelderfgoedlijst. Een universiteitsstad, prachtig gelegen met een aangenaam klimaat en een mooie onderhouden koloniaal centrum, maakt dit een fijne plek om een paar dagen te verblijven. In de buurt kan je verschillende dorpen bezoeken: zoals de plek waar de beroemde Panama hoeden worden gemaakt of het dorpje dat bekend staat om de mooie keramiek.

Afstand Baños – Cotopaxi – Riobamba: 150km/3,5hr
Afstand Riobamba – Cotopaxi – Cuenca: 260km/5hr

Ecuador_CajasIn de Andes vind je hoog in de Andes de zogenaamde páramo: dit is een ecosysteem dat bestaat uit hoogvlakten en veen, riviertjes en meertjes. Het is een moerasachtig gebied dat een unieke flora en fauna voortbrengt. In het Nationaal Park Las Cajas vind je dit ecosysteem en het is dan ook aan te raden hier een wandeling te maken op weg naar het laagland waar jullie de Andes achter jullie laten. Je kan het NP ook bezoeken tijdens het verblijf in Cuenca, het is nog geen uur rijden naar de entree van het park bij Laguna Toreada.

De weg van Cuenca westwaards naar de kust is werkelijk prachtig en als het wat bewolkt is in het laagland nog mooier. Je kijkt namelijk over het landschap uit als over een wattendeken… Het is een forse reisdag vandaag, maar dan kom je ook aan op een heerlijke laatste bestemming aan de Pacific. Alles aan de kust is anders! Het klimaat, de mensen, het eten, de muziek. Dit lijkt dan ook wel een andere reis te zijn.

Afstand Cuenca – Las Cajas – Puerto Lopez: 400km/7hr

Ecuador Puerto Lopez PacificPuerto Lopez is een vissersplaats en een mooie uitvalsbasis voor de nodige activiteiten in de regio. het Nationaal park Machalilla ligt op een steenworp afstand voor mooie wandelingen en vanaf juni komen de walvissen hier om hun jongen te krijgen. Met een boot kan je de oceaan op om deze immense dieren te bewonderen.

En dan is daar natuurlijk zogenaamde “Poor Mans Galapagos”. Een boottocht naar Isla de Plata is niet helemaal hetzelfde als de meerdaagse tocht naar de Galapagos, maar toch een heel mooi alternatief. Je kan hier namelijk ook schildpadden, de blauwpoot Janvangent, de fregat vogel met zijn opgeblazen rode keel en albatrossen spotten. Daarnaast is er ook tijdens een tochtje naar Isla de Plata kans om walvissen en dolfijnen te zien van de maanden juni t/m oktober.

Je rijdt terug naar Guayaquil waar je eventueel de stad nog even kunt verkennen voordat je de auto inlevert op de luchthaven.

Puerto Lopez – Guayaquil: 200km/4hr

Het is mogelijk om een verblijf op de Galapagos eilanden in te plannen. Dit kan een zogenaamde island-hopping tour zijn of een cruise van meerdere dagen. Bij beide opties verblijf je 4 nachten of langer op de archipel. Overdag worden er verschillende excursies aangeboden en je overnacht op de eilanden of op het schip. Klik hier voor meer informatie en prijzen.

Meer informatie?
Data en prijzen
Landeninformatie Ecuador