Project Description

El Salvador – 10 dagen

Een reis door het bijzondere, diverse,compacte en onontdekte El Salvador. Wellicht heeft dit land niet de meest geweldige reputatie, maar we kunnen je verzekeren: het is er veilig en prachtig! Dit kleine land wordt geregeerd door indrukwekkende vulkanen, een immense Pacific-paradijs voor surfers en andere zonaanbidders, kleurrijke koloniale architectuur, een Mayaverleden, overheerlijke pupusas en uiteraard de altijd vriendelijke en gastvrije Latino. ¡Les damos la Bienvenida a El Salvador! We heten u van harte welkom in El Salvador!

Deze reis maak je met je eigen huurauto: dit geeft enorm veel vrijheid. De wegen in El Salvador zijn goed en het rijgedrag van de latino is prima. Uiteraard is het ook mogelijk deze reis met privévervoer en gids te boeken. Deze route is slechts een voorbeeld en kan aangepast worden naar wens. Vraag naar de mogelijkheden.

El Salvador - San Salvador

San Salvador

Je vliegt overdag naar Centraal Amerika en met een overstap kom je ’s avonds aan in San Salvador, de hoofdstad van El Salvador. Deze naam, die ‘De Redder’ betekent, kreeg het land van de Spaanse veroveraar Pedro de Alvarado. We verblijven in een knus en kleinschalig hotel in de wijk Antiguo Cuscatlán.
El Salvador is misschien wel het meest onbekende land in Centraal-Amerika. Als we er al iets van weten, dan heeft dat naar grote waarschijnlijkheid te maken met de politieke en bendeoorlogen in de jaren ‘80. De burgeroorlog woedde van 1980 tot 1992 en is dus al bijna 30 jaar verleden tijd. Op dit moment is El Salvador echter net zo veilig als ieder ander land in Centraal-Amerika en dat betekent simpelweg dat je er iets meer op je hoede moet zijn dan thuis. Dat zal de echte reizigers echter niet afschrikken. Het land is klein en compact, heeft prachtige natuurschatten die je elders in de regio niet vindt, het eten is heerlijk en het is simpelweg een fantastische bestemming die volgens Patiperra te onderbelicht is geweest de afgelopen decennia.

El Salvador - Suchitoto - Lago Suchitlan / Suchitlan MeerJe haalt de auto op in de ochtend en rijdt het binnenland in naar misschien wel het meest charmante dorpje van El Salvador. Suchitoto wordt getypeerd door kinderkopstraatjes, gekleurde huizen waarvoor de locals ’s avonds bivakkeren op een typisch plastic stoeltje of soms een schommelstoel en de helder witte kerk Santa Lucía aan het vertrouwde Parque Central. Vooral ’s avonds is het leven op straat levendig en komen de vrouwen naar buiten om overheerlijke pupusa’s te maken. Kijk uit naar die zogeheten pupuserías: de gevulde maistortillas zijn echt niet te versmaden! De schoonheid van het dorp wordt ook gewaardeerd door kunstenaars. Je vindt hier dan ook een kunstmuseum en verschillende kunstgaleries. Ondanks dat de bevolking hier ruim is gehalveerd tijdens de burgeroorlog is het centrum zelf geen onderdeel van beschietingen geweest en heeft Suchitoto zijn karaktervolle koloniale hart weten te bewaren.

Zowel het dorp Suchitoto als de omgeving bieden veel mogelijkheden tot uitstapjes. Het dorpje Cinquera laat zien hoe de bevolking zich weer heeft opgericht na de burgeroorlog van de jaren ’80. De guerrilla waren hier in grote getalen aanwezig en het is mogelijk om een tour te boeken met een ex-guerrillastrijder die vertelt over dat verleden. De Los Tercios watervallen zijn bereikbaar na een mooie wandeling door de natuur. Door de vulkanische activiteit in deze regio is de achterwand van de waterval in grillige kolommen verdeeld en dat geeft een bijzonder mooi effect. Je verblijft in een fijn hotel met zwembad en terras van waar je het Suchitlán Meer van een afstandje ziet liggen.

Afstand San Salvador – Suchitoto: 60km/1,5hr

Onderweg naar Santa Ana is het aan te raden te stoppen bij “Joya de Cerén”, het Pompeï van Centraal Amerika. Hier is namelijk ca. 600 jaar na Christus een compleet mayadorp bedolven onder het as na verschillende vulkaanuitbarstingen. Archeologen vonden maar liefst 14 lagen as waaronder het dorp zich bevindt. Dit was geen ceremoniële site, maar een heel normaal dorp en de gevonden voorwerpen zijn dan ook dagelijkse gebruiksvoorwerpen. Er zijn geen menselijke resten gevonden. De vulkaan gaf de eruptie hoogstwaarschijnlijk tijdig aan zodat de mensen hun huizen op tijd konden verlaten. Al is de site uiteraard niet zo groots als Pompeï, het is zeker een bijzondere plek om te bezoeken, juist vanwege de inkijk die je krijgt in het normale leven van de Mayabevolking.

Santa Ana is de tweede stad van het land en telt zo’n 260.000 inwoners. Het is een levendige stad met enkele mooie bezienswaardigheden waaronder de indrukwekkende gotische kathedraal op het centrale plein, het theater en het gemeentelijk paleis. De koloniale huizen vind je rond C 4bis tussen 6a en 10a Avenida. De rijkdom van deze stad werd verkregen dankzij de koffie.

El Salvador - Lago Coatepeque

Je verblijft hier twee nachten en het is aan te raden de volle dag uit te trekken voor Los Volcanes Nationaal Park, ook wel Cerro Verde NP genaamd. In dit Nationaal Park bevinden zich drie vulkanen: Izalco, Santa Ana en Cerro Verde. De omgeving en de biodiversiteit zijn enorm en dit is dan ook een van de letterlijke hoogtepunten van de reis door El Salvador. Je kunt hier verschillende wandelingen maken.
Het wandelpad “Las Orquideas” heeft deze naam niet onverdiend gekregen; tijdens de wandeling word je getrakteerd op de schoonheid van deze bloeiende planten en nog veel meer bijzondere flora en fauna. Het is mogelijk om hier een wat eenvoudiger wandeling te maken door het woud met uitzicht op de vulkanen. Een andere hike naar de Santa Ana vulkaan is iets pittiger, maar nog steeds goed te doen. Tijdens de wandeling kom je veel vogels tegen waaronder vele soorten kleurrijke kolibries, toekans en zwarte vogels die bekend staan als “charas”. De Santa Ana-vulkaan, Llamatepec, ligt 2.381 meter boven zeeniveau en is relatief eenvoudig te beklimmen. De vulkaan heeft vier kraters waarvan er een zwavellagune heeft; de bijzondere lichte kleur van het water is verbluffend om van het uitzicht nog maar niet te spreken. Na de wandeling kan je doorrijden naar het Coatepeque Meer waar je heerlijk kan relaxen

Afstand Suchitoto – Joya de Cerén – Santa Ana: 100km/2,5hr

El Salvador - Ruta de Flores - Ataco

Je vervolgt je weg naar het westen om naar een heel andere regio te reizen: die van de bloemen.

Onderweg naar Concepción de Ataco is het aan te raden een stop te maken in het dorpje Chalchuapa waar de Mayaruïnes van Tazumal te bewonderen zijn. De ruïnes dateren uit 100-1200 AD en werden bewoond door de Pipil Mayas. Je vindt er een vooruitstrevend waterafvoersysteem, enkele graftombes en piramides en paleizen. In hetzelfde dorp liggen ook de ruïnes van Casa Blanca.

Concepción de Ataco is volgens ons het kleurrijkste en charmantste dorpje in deze regio. Ataco heeft een knus centrum waar op het centrale plein alle families uitlopen om de avond door te brengen met opa en oma of met vrienden of vriendinnen… dit is local life op zijn best! Hier komt ook de koffie vandaan en het is dan ook mogelijk om een koffietour te doen hier met een proeverij. Daarnaast zijn er vlak buiten het dorp zogenaamde hotsprings die naast ontspanning ook nog eens voor gezondheid zorgen. Moeder Natuur beschermt je hier automatisch.

De Ruta de las Flores, ofwel de bloemenroute, dankt zijn naam aan de groei van uitbundige wilde bloemen. Het landschap wordt niet alleen door bloemen bepaald, maar ook door bergen, koffieplantages en wolkenwoud. Er liggen verschillende dorpen aan de Ruta de las Flores die allemaal hun eigen karakter en/of specialiteit hebben. Juayúa bijvoorbeeld staat bekend om het permanente gastronomische festival dat hier iedere weekend plaatsvindt. Het charmante Nahuizalco staat bekend om het handwerk en meubels die hier worden gemaakt van tule en riet. Het dorpje Salcoatitán ligt wat hoger op zo’n 1.000 meter en het is hier waar de eerste koffieplantages van het land zijn geopend in de jaren 1860.

Naast de kleurrijke bloemenpracht zijn de dorpen letterlijk schilderachtig: ze staan bekend om de kleurrijke muurschilderingen. Sommigen zijn simpelweg een lust voor het oog dankzij de kleuren en lieflijke taferelen. Anderen verspreiden een politiek getinte boodschap, maar doen qua schoonheid niet onder voor de eerste categorie.

Afstand Santa Ana – Concepción de Ataco: 50km/1hr

El Salvador - Kayak Bahia Jiquilisco

Kayak Bahia Jiquilisco

De weg vervolgt zich richting het zuiden naar de Pacific waar je de komende nachten overnacht in Bahía de Jiquilisco: een zoetwatergebied met mangroven. Het is mogelijk om boottochtjes te maken, een cacaoplantage te bezoeken of witte reigers, verschillende aapjes en andere exoten te spotten. De huisjes van het hotel liggen in het bos en je kunt hier volledig tot rust komen.

Afstand Concepción de Ataco – Bahía de Jiquilisco: 200km/4,5hr

El Salvador - turtle conservation

Turtle conservation program

De Pacific is groots en aanwezig! El Salvador is een ‘surfers paradise’ en surfers vind je hier dan ook in overvloed. Ook voor hen die niet surfen is de kust heerlijk. De golven van de oceaan komen niet overal even heftig aan land en het is ook zeker mogelijk om lekker te zonnen en te zwemmen. Na een laatste nacht in een heel fijn hotel aan het strand, lever je de auto weer in op de luchthaven voor de vlucht naar huis óf voor het vervolg van de reis naar Nicaragua of Guatemala. Het is mogelijk en zeker aan te raden om met een luxe touring car naar Managua, Nicaragua of Antigua , Guatemala door te reizen en daar de reis voort te zetten.

Afstand Bahía de Jiquilisco – Sunzal: 145km/2,5hr

Meer informatie?
Data en prijzen
Landeninformatie