Project Description

Mexico Yucatan & Chiapas – 20 dagen

Het wordt hoog tijd dat we weer op reis gaan door het immense en afwisselende Mexico. Een kleurrijke bestemming in alle opzichten van het woord: de architectuur in de steden, de bevolking en uiteraard de natuur. Tijdens deze reis ga je op zoek naar het prekoloniale verleden van Mexico waar verschillende Mayabevolkingsgroepen de skepter zwaaiden in de verschillende regio’s.

Aankomst Cancun aan het einde van de dag en transfer naar Puerto Morelos.

Na een nachtje bijslapen en een eerste glimp te hebben opgevangen van de Caribische Zee in het kleine relaxte Puerto Morelos haal je de huurauto op voor de rit naar Mérida. Onderweg rij je door de gemoedelijke stad Valladolid. Een van de zogenaamde Pueblos Mágicos heeft het centrum een mooi koloniaal hart. Met slechts 45.000 inwoners is dit vandaag de dag oprecht een klein en gemoedelijk stadje. In het begin van de 20ste eeuw was het de derde stad van Yucatán. Vandaag de dag is het een uitvalsbasis voor veel bezienswaardigheden. De bekendste is de Mayastad van Chichen Itzá die op 40km ten oosten van de stad ligt. Dit was de belangrijkste Mayastad tussen 600-900 AD in het laagland. De verschillende architecturale bouwstijlen die je hier vindt, wijzen op een interactie van verschillende Maya volken die deze stad hebben bewoond of er hun invloed hebben gehad. De tempel Kukulkán, ook wel het kasteel, El Castillo, genoemd is het meest indrukwekkende bouwwerk hier. Kukulkán is de slangengod die hier van de piramide naar beneden komt gekropen. De Mayacultuur onderscheid de boven-, midden- en onderwereld. De bovenwereld geeft aan, middels astrologie, waar je bent en ik welke tijd. Op basis daarvan wordt bepaald welke rituelen er wanneer worden uitgevoerd. De Mayacultuur kent veel goden die behaagd moeten worden. De Slangengod is hier een van; het dier staat symbool voor wedergeboorte dankzij het afscheiden van zijn vel. Daarnaast is het ook de connectie tussen de midden- en onderwereld.

Yucatán staat ook bekend om de duizenden cenotes die hier te vinden zijn. Dit zijn zogenaamde zinkgaten ontstaan in de poreuze kalkstenen ondergrond van het schiereiland. Hier stroomt het grondwater onder het oppervlak en door de gaten ontstaan vijvers met extreem helder fris water in grotten waar je prachtig kan snorkelen en zwemmen. Enkele bekende cenotes van Yucatán: Ek Balam, Dzitnup, Ik Kil, Gran Cenote, Samulá en Xkeken zijn een bezoek meer dan waard.

Mexico_MeridaMérida is de hoofdstad van Yucatán en met 1 miljoen inwoners ook de grootste stad van het schiereiland. Het is een prachtige koloniale stad met het typische centrale plein, gekleurde huizen en veel herenhuizen. De stad is net als veel koloniale nederzettingen gebouwd op een Mayanederzetting. Dat was hier T’hó en de stenen van de precolumbiaanse huizen zijn gebruikt tijdens de opbouw van de stad. Het Gran Museo del Mundo Maya opende hier zijn deuren in 2012 en is geheel gewijd aan de Mayacultuur die zo overheersend is in deze regio. een absolute aanrader!

Een prachtige optie voor een dagtocht vanuit Mérida is de Ruta Puuc. Een route door het binnenland van Yucatan waarbij je een 3tal kleinschalige mayacomplexen kan bezoeken. Weinig bezocht en dat houdt de magie van deze bijzondere plaatsen levend. Labna, Xpalak, Sayil, Kabah en klap op de vuurpijl Uxmal zijn stuk voor stuk bijzonder.

Cancún/Puerto Morelos – Mérida: 300km/4hr

Mexico_CampecheMocht je van roze flamingo’s houden, rijd dan zeker via Celestún naar Campeche. Een boottochtje door het Parque Natural del Flamenco Mexicano is prachtig. Dankzij de visserij die hier een grote rol speelt, kan je hier ook overheerlijk lunchen in een van de lokale restaurantjes.
Het centrum van Campeche is overzichtelijk en knus. De koloniale binnenstad wordt beschermd door 3,5 meter dikke muren. De stadsmuur moest de inwoners en goederen bescherming tegen Britse piraten die hier in de 17de eeuw huis hielden. De haven van Campeche gold als een van de doorvoerhavens van goederen die vanuit het binnenland via Cuba naar Europa werden verscheept. In de Calle 59 hebben de voetgangers het voor het zeggen en vind je veel gezellige cafés en restaurants.

Mérida – Celestún – Campeche: 300km/4hr (rechtstreeks Campeche ca. 2hr)

Een forse reisdag naar Villahermosa, hoofdstad van de staat Tabasco. Dit is het centrum van de Olmeken, een ander precolumbiaans volk dat hier zo’n 800 jaar voor onze jaartelling overheerste. In het park La Venta vind je hier beelden van grote hoofden, typisch voor deze cultuur.

Campeche – Villahermosa: 385km/6hr

Mexico_San CristobalEen mooie rit brengt je vandaag de hoogte in van zeeniveau naar zo’n 2.200meter daarboven. San Cristóbal is een kleurrijke stad waar je veel Tzotzil mayas tegenkomt op straat en de taal veel hoort spreken. Het is dan ook net of je het land uit bent gereisd, zonder nieuw stempel in het paspoort. Zo divers is Mexico en dat maakt het ook zo’n geweldige bestemming.
Het museum Na Bolom is mooi opgezet en geeft een inkijk in de levenswijze van de Mayas in de jungle vandaag de dag. De prettige sfeer, de mooie kleurrijke huizen en de vele winkeltjes en restaurantjes maken San Cristóbal een hele fijne plek om een paar dagen te zijn. Mogelijke dagtochten hier zijn een bezoek aan San Juan Chamula en Zinancantán. In deze dorpen domineert de Mayabevolking (meer dan 95% is maya). Het kerkje van San Juan Chamula is bekend en niet zonder reden. Het is een christelijke kerk, maar binnen draait alles om de verering van de Mayagoden en, o ja!, Johannes de Doper. Er is een hybride vorm van geloof ontstaan door de eeuwen heen. Je mag in de kerk geen foto’s of films maken en dat is eigenlijk maar goed ook. Ga het simpelweg ervaren!

Villahermosa – San Cristobal: 300km/5hr

Mexico_YaxchilanVertrek vroeg vandaag! Het zijn maar 300 kilometers, maar de wegen door de bergen vertragen en daarnaast is het wegdek niet altijd van briljante kwaliteit. Het is weer een prachtige rit van 2.200 meter hoogte naar laagland, van naaldbomen naar bananen… Je overnacht 2 nachten in een lodge in de jungle waar je activiteiten onderneemt als wandelingen door de jungle en boottochtjes over de rivier maakt. Dit allemaal onder begeleiding van professionele gidsen van de lodge. De maaltijden zijn hier ook inclusief. Na een paar dagen verwennerij, gaat de roadtrip verder naar Frontera Corozal. Van hier bezoek je het Mayacomplex van Yaxchilán en Bonampak. Beide indrukwekkende sites, niet in het minst door de locatie verborgen in de jungle. Kleurrijke frescos in precolumbiaanse tempels vind je niet veel, behalve hier…

San Cristobal de las Casas – Selva Lacandona: 300km/7hr
Selva Lacandona – Frontera Corozal: 135km/3,5hr

Mexico - Palenque - Maya archeologiePalenque is een klein junglestadje dat voornamelijk draait op het toerisme. Het is niet perse mooi, maar het is ook zeker niet vervelend hier te verblijven. Het archeologisch complex Palenque ligt op zo’n 7km buiten het centrum en daar ben je met de auto dus zo. Bij de ingang staan gecertificeerde gidsen die hun diensten aanbieden, mocht je graag begeleid door het park willen lopen. Dit heeft overigens zeker en meerwaarde!
De watervallen van Misol Ha en Agua Azul zijn eigenlijk must-sees tijdens een bezoek aan Chiapas. Het kraakheldere water van Agua Azul is prachtig, ook voor een frisse duik, en in Misol Ha kom je via vlonders en rotsen zo dicht mogelijk bij de waterval. Mocht je niet zoveel tijd hebben: Palenque en de watervallen kan je in een volle dag beide bezoeken.

Frontera Corozal – Palenque: 165km/3hr

Mexico_CalakmulDoor het laagland over een prima weg naar Xpujil, een klein typisch dorp in het laagland van de staat Campeche. Dit is de uitvalsbasis voor het indrukwekkende Mayastad Calakmul, gelegen in het gelijknamige biosfeerreservaat. De hoogtijdagen van de stad waren in de 6de eeuw AD toen de inwoners de Maya’s van Tikal versloegen in een bittere strijd. Tikal en Calakmul liggen hemelsbreed dichtbij elkaar, maar er ligt een ondoordringbare jungle tussen. De stad Calakmul ligt 60km van de hoofdweg die Campeche met de Cariben verbindt en je zit dan ook écht compleet in de jungle. Verschillende piramides mogen beklommen worden en doe dat ook vooral: de uitzichten van boven zijn geweldig! Je bevindt je op een zee van jungle, van eindeloos groen… vogels en wind is het enige dat je hoort. En het mooie van Calakmul? Er komen maar heel weinig toeristen.
Het is hier ook aan te raden om met een gids op pad te gaan. Hij/zij geeft veel informatie over de Mayastad en kan je ook meenemen op een jungle hike. Apen, toekans en veel andere vogels, wilde zwijntjes, vosjes en met wat geluk een jaguar… je kan het allemaal tegenkomen hier in deze afgelegen rustige plek.
Sluit de dag af met een bezoek aan de vleermuizengrot op de weg terug naar Xpujil. Iedere avond rond 19.00hr verlaten hier duizenden, miljoenen vleermuizen de grot om hun magen te vullen in het natuurreservaat. Een indrukwekkend fladderend en niet heel fris ruikend schouwspel.

Palenque – Xpujil: 365km/5hr

Een kort ritje naar Bacalar, het meer van 7 kleuren. Bacalar is een aangenaam dorp, kleinschalig en zeker niet overlopen door toeristen maar toch met voldoende eet- en drinkgelegenheden. Je kan hier zwemmen in de Laguna Bacalar, een boottochtje maken naar verschillende cenotes, raften, suppen en natuurlijk gewoon een boek lezen aan het strand of zwembad van het hotel.
Wil je nu gelijk naar de Caribische kust rijden? Dan is Mahahual een heerlijke plek. Paradijselijk witte stranden, een rif net voor de kust waar je zowel kan duiken als snorkelen en voldoende restaurantjes en cafés om alle indrukken van deze reis even rustig te laten landen. Het is mogelijk om in het centrum van Mahahual te verblijven of in een van de resorts iets erbuiten.

Xpujil – Laguna Bacalar: 135km/2hr
Laguna Bacalar – Puerto Morelos: 300km/4hr

Meer informatie?
Data en prijzen
Landeninformatie