Project Description

Puur Nicaragua

Kleurrijke mensen, kleurrijke steden en een kleurrijke natuur: Nicaragua heeft het allemaal. Deze ontdekkingstocht door het grootste Centraal-Amerikaanse land komt langs de hoogtepunten: de koloniale steden León en Granada, het intens groene koffiegebied waar de coöperaties volop regeren, vulkanen die je adem doen stokken en de prachtige Pacific stranden om bij weg te dromen. Kom mee en ontdek het boeiende, gastvrije en kleurrijke Nicaragua.

Het is mogelijk om deze groepsreis met huurauto’s of met een bus te maken. Lokale Engelstalige begeleiding reist mee en vertelt over het land en haar mensen. Deze route is slechts een voorbeeld en kan uiteraard aangepast worden naar wens. Vraag naar de mogelijkheden.

Nicaragua ManaguaNa aankomst word je naar het hotel gebracht om even te acclimatiseren en een kijkje te nemen in de bijzondere hoofdstad van Nicaragua. Zonder grote bezienswaardigheden is dit namelijk wel het economische en politieke hart van het land. Naast een klein koloniaal centrum zijn er hier voornamelijk veel musea en hippe cafés en restaurants.

Nicaragua - Leon kathedraalDe reis gaat vandaag echt van start en we rijden naar de tweede en misschien wel meest charmante stad van het land: León. Je haalt de auto op en rijdt in ongeveer 1,5 uur naar deze levendige stad. Officieel Santiago de los Caballeros de León (prachtig!) bekleedde de functie van hoofdstad in de 19de eeuw. Je hebt hier de hele dag om het prachtig bewaarde en authentieke koloniale centrum te bekijken. León is de stad van de intelligentsia, de universiteit, de musea en van de mensen. Hier wordt het echt Nicaraguaanse leven geleefd en is dan ook een perfecte eerste bestemming tijdens deze reis.

Buiten de stad is het strand van Peñitas een fijne plek om even af te koelen. Een andere bezienswaardigheid in de regio is León Viejo ofwel oud León. Deze originele vestigingsplaats van de stad werd begin 17de eeuw verplaatst na een aantal aardbevingen die hadden plaatsgevonden. De Momotombo vulkaan was zeer actief en León Viejo is bedekt met as en gruis van deze vulkaan. De verhuizing vond gelukkig op tijd plaats.

Een andere superleuke excursie die hier kan doen: Cerro Negro of de zwarte berg. Een actieve vulkaan op een steenworp afstand van León. Het is een wandeling van ca. 45 minuten die je naar boven brengt en je beloont met een fantastisch uitzicht over de omgeving. De aarde van deze vulkaan is warm en je ruikt de zwavel uit de berg komen; ook wel rotte eieren-lucht genoemd. De weg naar beneden gaat een stukje sneller; in een minuut sta je weer beneden na op een board de berg af te suizen… een superleuke en ‘thrilling’ ervaring!

Afstand Managua – León: 95km/1,5hr

Nicaragua - San Ramon coffeeWe laten de stad achter ons en trekken de bergen in: Matagalpa ligt op zo’n 700 meter hoogte en in het centrum van de koffieteelt. Dit is de tweede economische regio van Nicaragua en naast de koffie vind je maisteelt, bonen en groenten. Het ecotoerisme is hier ook goed vertegenwoordigd en dat is alleen maar goed voor de lokale bevolking. In de vele coöperaties die deze regio kent worden de krachten gebundeld om efficiëntere landbouw te bedrijven, de kinderen naar school te kunnen sturen en de toeristen over de koffie en Nicaragua te vertellen. Je verblijft hier dan ook in een lodge die wordt gerund door een van de coöperaties.

Afstand León – Matagalpa: 150km/2,5hr

Nicaragua Masaya VolcanoJe verlaat de groene bergen en rijdt een berg van een heel andere orde op: de actieve Masaya vulkaan. De actieve vulkaan ligt niet ver van Granada en ondanks het actieve karakter kan je hier veilig bij in de buurt komen. In de krater wonen zelfs parkieten… het is geen moeilijke noch lange klim naar boven en het uitzicht op dit indrukwekkende natuurfenomeen is werkelijk spectaculair en onvergetelijk. Dit is Moeder Natuur op haar best en krachtigst!

Je vervolgt de weg naar het koloniale Granada, zetel van de rijkdom in de 17de eeuw en dat zie je vandaag de dag nog terug. Mooie kerken, kinderkopstraatjes, pastelgelkleurde huizen… dit is hét schoolvoorbeeld van een koloniale stad, zoals we die met enige regelmaat zien op het Latijns-Amerikaanse continent.

Afstand Matagalpa – Granada: 175km/3hr

Nicaragua Isla de OmetepeOp een uur afstand van Granada rijd je de ferry op naar het eiland Ometepe, gelegen in het grootste zoutwaterreservoir van Centraal Amerika, Lago Nicaragua. Het eiland is vulkanisch en bestaat uit twee kegelvormige vulkanen, de Concepción en de Madera vulkanen. Je kan beide vulkanen beklimmen en de uitzichten zijn fenomenaal. Hier zijn ook nog enkele petrogliefen te vinden die dateren uit het precolumbiaanse tijdperk zo’n 300 voor Christus. Je kunt hier ook wandelen naar watervallen (San Ramón bijvoorbeeld), een scooter huren, kanoën of een duik nemen in het verfrissende water van Ojo de Agua.

Afstand Granada – Isla Ometepe: 100km/4hr (inclusief ferry)

Nicaragua - Pacific - Playa MarsellaJe neemt de ferry terug naar het vasteland en rijdt door naar de Pacific kust waar je nog een dag heerlijk kunt relaxen. Voor de actievelingen is hier ook nog genoeg te doen: surfen, paardrijden over het strand of mountainbiken, snorkelen of schildpaddeneieren spotten.

De laatste dag rijd je terug naar Managua waar je ongetwijfeld met pijn in het hart afscheid neemt van dit pure en gastvrije land.

Afstand Isla Ometepe – Pacific: 75km/3hr (inclusief ferry)
Afstand Pacific – Managua: 140km/2,5hr

<

Meer informatie?
Data en prijzen
Landeninformatie Nicaragua