Project Description

Peru Compleet

Een prachtige reis in je eigen huurauto door dit bijzondere land. Een van de bekendste van Zuid-Amerika en niet zonder reden. Koloniale steden zoals Arequipa en Cuzco, de ruige Andes, de Colca Canyon met de machtige condors en het immense Titicacameer. En als kers op de taart: de Heilige Stad Machu Picchu. Eén keer in je leven moet je echt in Peru zijn geweest!

Peru is prachtig en dat is bekend bij velen. Door zelf met en huurauto op pad te zijn, kan je stoppen waar je wilt, buiten de druk bezochte plaatsen. Deze reis kan je individueel maken, maar ook met een zelf samengestelde groep of familie. Het rijgedrag van de Peruaan is best heel ok. Het zijn de wegen door de bergen die wat lastiger te rijden zijn, maar voor de ervaren bestuurder die graag op avontuur gaat, geen enkel probleem. Toch liever niet zelf rijden? Dat kan uiteraard ook. Vraag naar de mogelijkheden.

Peru - LimaDe hoofdstad van Peru was een van de eerste steden van Latijns-Amerika en stond in eerste instantie bekend onder de naam “Stad van de Koningen”. De metropool telt vandaag de dag een kleine 9 miljoen inwoners en is daarmee de grootste stad van het land en het politiek, economisch en cultureel centrum van het land. In het oude stadscentrum vind je klassieke koloniale gebouwen en kerken. Het oude Lima Centro is karakteristiek en wat rauw; een goede eerste kennismaking met dit bijzondere land. In de moderne wijk Miraflores is het heerlijk toeven; dit is een aangename wijk met een ruime keuze aan leuke restaurants en cafés. Hier vind je dan ook de meeste toeristen. De kunstenaarswijk is Barranco is zeker een aanrader voor diegenen die houden van creatieve geesten, streetart en levendigheid. Daarnaast ligt deze wijk aan de kust en je kan er dan ook heerlijk vis eten. ¡Bienvenidos a Peru! – Welkom in Peru!

Je haalt de huurauto op en  vandaag gaat de reis écht van start, over de beroemde Panamericana richting het zuiden, eerst vele kilometers langs de kust om de vervolgens de komende dagen de bergen in te trekken. Je rijdt naar Huacachina waar je overnacht in een oase in de woestijn. Een bijzondere plek om te verblijven. In Haucachina kan je sandboarden en van de prachtige sterrenhemel genieten. (op de terugweg stop je in Paracas om daar het Nationaal Park Paracas en de Islas Ballestas te bezoeken)

Afstand Lima – Huacachina: 300km/4hr

De legendarische Panamericana brengt je verder naar het zuiden en het is aan te raden hier en stop in de plannen bij de Chauchilla begraafplaats. Op deze bijzondere plek liggen mummies die perfect bewaard zijn gebleven dankzij het woestijnklimaat en de droogte. Daarnaast werden de dode lichamen ingepakt met katoen en stevige kleding die het behoud ook  nog eens hebben bevorderd. Ze zijn afkomstig van de Nazca-cultuur en de eerste mummies dateren van 200 na Christus. We overnachten aan de kust in het zuiden van Peru. Nog een laatste nachtje op zeeniveau voor dat we de bergen in trekken en de Pacific ocean achter ons laten.

Afstand Huacachina – Chala: 310km/4,5hr

Een mooie tocht vandaag de bergen in naar een van de mooiste steden van Peru: Arequipa. Deze koloniale stad is prachtig gelegen omgeven door vulkanen en staat bekend om het mooie Santa Catalina klooster.

Peru_ArequipaHet is heerlijk om in de witte stad Arequipa te verdwalen… dwaal door de rode straten van het Santa Catalina convent, langs de koloniale huizen door de straten van de stad. Dwaal over de markt, langs het centrale plein met altijd aanwezige kerk en gemeentehuis en loop richting de vulkanen.. deze stad is namelijk omringt door vulkanen als een waaier van Noord naar Oost. De stad is wit dankzij het gebruik van het wit vulkanisch gesteente sillar. De vulkanen die rondom de stad liggen zijn El Misti (5825m), El Ampato (6288m), Chachani (6075m) en de Pichu Pichu (5644m) De bekendste is El Misti en de vulkaan die je in een dag kan beklimmen is de Pichu Pichu.Arequipa is ook een van de eerst gestichte koloniale steden door de Spanjaarden, gesticht in 1540 en telt vandaag de dag zo’n kleine 900.000 inwoners. Daarmee is Arequipa de tweede grootste stad van Peru. Veel koloniale gebouwen sieren de stad zoals kerken en het al genoemde Santa Catalina nonnenklooster. De beroemde schrijver en nobelprijswinnaar Mario Vargas Llosa is geboren in deze stad.

Afstand Chala – Arequipa: 410km/8hr

Peru_Colca Valley - CondorWe zijn inmiddels wat geacclimatiseerd en gaan de komende dagen echt de hoogte in. De volgende stop op deze reis is de Colca Canyon: met een diepte van ruim 4000 meter is deze kloof twee keer zo diep als de Grand Canyon in de Verenigde Staten. De wanden van de kloof zijn echter niet zo stijl en wellicht is deze kloof om die reden niet zo bekend. Toch is hij 100% de moeite waard. Tijdens de rit naar de Colca Canyon rijd je over en pas van een kleine 5.000 meter hoogte. Dat ga je zeker voelen aan je ademhaling. Deze reisdag is prachtig door de Andes en als kers op de taart word je getrakteerd op een mooi schouwspel van immense vogels.

Peru_Colca ValleyDe Condor behoort tot de familie van de gieren en dat betekent dat hij zich voedt met dode karkassen van dieren. Vandaar de kale kop die eenvoudiger schoon te houden is… wellicht een wat onsmakelijk verhaal, maar dat is de natuur nu eenmaal. Deze vogels zijn immens met een spanwijdte van zo’n 3 meter. Als deze wezens vlak over je hoofd scheren, voel je je ineens wel heel erg klein. Een heel bijzondere ervaring! In de hele Colca Canyon leven deze dieren en zijn ze dus te spotten. Een bijzondere plek waar je ze vroeg in de ochtend en ’s avonds laat ziet zweven, is bij het punt “Cruz del Condor”. Zorg ervoor dat je hier heel vroeg in de ochtend staat (rond 06:00 uur) om de grote meute voor te zijn. Overigens is het zo dat je hier op meer plaatsen langs de kant van de weg condors kunt treffen. De weg loopt immers langs de rand van de kloof, dus hou je ogen open en zet de auto even langs de kant van de weg, wanneer je er een of meer ziet. Ze zweven mee op de thermiek en lijken zich dan ook geheel moeiteloos te verplaatsen. Een werkelijk indrukwekkende en onvergetelijke ervaring.

Naast de condors, wonen er ook mensen in de Colca Canyon; in de vele kleine dorpjes leven de mensen nog op traditionele wijze. De terrassen in de Canyon werden en worden nog steeds gebruikt voor de landbouw: van origine waren dit aardappels, quinoa en maïs en tegenwoordig ook wel tarwe en alfalfa. We overnachten in een van de dorpjes in de vallei gelegen op ongeveer 3.200 hoogte.

Afstand Arequipa – Colca Chivay/Coporaque: 160km/3,5hr

Peru_Lake TiticacaAls je de condors op je gemak wil zien zonder al teveel andere toeristen om je heen raden we aan om ’s ochtends vroeg op pad te gaan naar het Cruz del Condor. Je kan nog wat lager gelegen dorpjes bezoeken in de vallei, voor een lekker ontbijtje. Daarna rijd je door richting het oosten naar het Titicacameer. We blijven op hoogte en stijgen zelfs nog een beetje naar de 3.800 tot we aankomen in Puno. Puno is de hoofdstad van de provincie en ook de grootste met zo’n 140.000 inwoners. De spanjaarden hebben een paar mooie kerken gebouwd die tot op de dag van vandaag ook nog geopend zijn, maar verder heeft Puno voornamelijk een economische functie in de regio. Handel van en naar Bolivia komt door Puno, het vee dat op de hooglanden leeft zoals alpaca’s en lama’s worden hier verhandeld en dan is er natuurlijk de toeristische sector. Puno is de uitvalsbasis voor een bezoek aan het Titicacameer. Dit immense zoetwaterreservaat dat de gehele randstad bedekt, is het hoogst bevaarbare meer in de wereld. Boten vertrekken van hier naar Bolivia en naar de eilanden voor de kust: Amantani en Taquile. Je verblijft hier twee nachten om een boottochtje over het meer te maken naar de bijzondere drijvende Uros eilanden en/of naar Taquile. Je kun tussen de terrassen lopen waar de aardappels worden geteeld en van waar je een prachtig uitzicht hebt op het verder gelegen Amantani eiland. Kleding maken, zoals breien bijvoorbeeld, is hier geen typische vrouwenbezigheid, het zijn hier juist de mannen die met de breinaalden in de weer zijn. Deze kunst leren zij vanaf hun 8ste; de vrouwen houden zich bezig met wol en de kunst van het weven.

Afstand Colca Canyon – Puno: 300km/5hr

Peru_CuscoDe komende dagen breng je door in Cuzco en omgeving, de bekendste regio van Peru waar de heilige Incastad de Machu Picchu is gevestigd. Deze hele regio staat in het teken van de Inca’s en tot op de dag van vandaag wordt het Quechua nog gesproken en leeft gelukkig zelfs weer op. “Gelukkig” omdat deze taal steds meer terrein aan het verliezen was. Vandaag de dag wordt het Quechua weer gesproken en zijn de Inca’s onderdeel is van een pre koloniale cultuur die vandaag de dag weer écht meetelt in de maatschappij. De bergen zijn groen of wat meer geel afhankelijk van de regen en de mensen zijn altijd kleurrijk. Het is werkelijk een bijzondere plek. Verdwaal in de kleine straatjes van Cuzco en ontdek de Heilige Vallei. Het Incacomplex Sacsayhuamán uit de 15de eeuw ligt op een steenworp afstand van de stad en hier zie je hoe exact de Inca’s hun bouwwerken hebben opgebouwd. De Spanjaarden geloofden bij aankomst niet dat de Inca’s hiertoe in staat waren en de katholieke overheersers dachten dat de muren en gebouwen door buitenaardse wezens waren gemaakt. Zonder cement, maar puur door het schaven van het steen, passen deze perfect in elkaar: geen millimeter en zelf nog geen blaadje kan je ertussen krijgen. Aangezien deze regio op een breuklijn van de aarde ligt en er dus aardbevingen voorkwamen hebben de Inca’s hun steden zo solide gebouwd. Indrukwekkend!

In de Heilige vallei of in het Spaans de “Valle Sagrado” zijn tal van bezienswaardigheden te bewonderen. De vallei dankt zijn bestaan aan de Urubamba rivier die zorgt voor irrigatie van het land dat de beste mais van het land voortbrengt. Al vanaf 800 voor Christus woonden hier beschavingen die de grond bewerkten voor Peru_Machu Picchuhun levensonderhoud. Een vruchtbare vallei die nu ook simpelweg prachtig is door het aanzicht van de vele terrassen, Inca-ruïnes van Raqchi en het dorpje Pisac waar op zondag, dinsdag en donderdag een kleurrijke markt wordt gehouden. De terrassen worden overigens niet alleen voor landbouw ingezet, in Maras dichtbij de Moray ruïnes, vind je ook terrassen waar zout wordt gewonnen. Via Urubamba kom je uiteindelijk aan in Ollantaytambo war zich de archeologische site bevindt bekend onder dezelfde naam.

Je laat de auto staan en stapt ’s ochtends op de trein naar Machu Picchu: hét beroemdste Inca-complex van Peru. Pas in 1.440 werd begonnen met de bouw van deze heilige stad waar de complete functie nog steeds niet helemaal van bekend is. Er konden ongeveer 750 personen in de stad verblijven en de meest aannemelijke theorie is dat het een soort buitenverblijf voor koningen was. Het is een prachtige plek om doorheen te lopen met een gids die nog veel meer vertelt over de geschiedenis van deze boeiende stad. Aan het einde van de dag reis je weer terug naar Ollantaytambo.

Afstand Puno – Cuzco: 390km/7hr
Afstand Cuzco – Heilige Vallei – Ollantaytambo: ca. 120km/3hr (afhankelijk van de toegevoegde stops)

Peru_Andes MountainsNa het verblijf in de Heilige Vallei starten we de terugreis richting het westen van het land en we laten langzamerhand de hoogte achter ons. Deze weg door de Andes is werkelijk prachtig, maar ook bochtig en dat maakt dat de gemiddelde snelheid laag ligt. Helemaal niet erg natuurlijk: het rijden van A naar B is immers ook reizen! Je overnacht in het dorpje Chalhuanca en rijdt de volgende dag door naar Nazca. De temperaturen stijgen weer naarmate de hoogte afneemt.

Nazca staat bekend om de beroemde Nazca lijnen: lijnen in de aarde die door de inheemse Nazca bevolking zijn gemaakt. Tenminste, dat is de verwachting. Niemand weet eigenlijk waar ze vandaan komen of hoe ze zijn ontstaan. Vermoedelijk dateren ze uit de 3de tot 10de eeuw na Christus; een ruime inschatting die des te meer aantoont dat de meningen verdeeld zijn. Optioneel is het mogelijk om een vlucht te maken over de Nazca-lijnen: dit is de beste manier om deze bijzondere figuren in de woestijn te aanschouwen. Beelden van dieren en geometrische vormen zijn in het woestijnzand gekerfd en doorstaan de test des tijds.

Afstand Ollantaytambo – Chalhuanca: 315km/6hr
Afstand Chalhuanca – Nazca: 380km/8hr

Peru_Islas Ballestas

De ochtend is de beste tijd voor een vluchtje boven de Nazca lijnen, dus dat zou de eerste activiteit van de dag kunnen zijn vandaag. Daarna heb je alle tijd om op je gemak richting het Nationaal park Paracas te rijden. Je verblijft hier twee nachten om een beetje bij te komen van alle indrukken. Uiteraard kan je een boottochtje naar de Islas Ballestas niet overslaan! Pinguïns, zeehonden, zeeleeuwen en veel vogels hebben hier hun thuisbasis en het is prachtig om deze dieren in hun natuurlijke habitat te bewonderen. Daarnaast is het ook nog mogelijk om een fietstocht te maken in het Nationaal park of een wandeling door de eindeloze zandduinen. Je bevindt je hier ook in het hart van het pisco-gebied… hier komt de bekende pisco vandaan: een destillaat van druiven. Hier wordt het nationale drankje Pisco Sour van gemaakt en die moet je hier aan de kust echt proberen met een overheerlijke ceviche erbij.

Afstand Nazca – Paracas: 220km/3,5hr

Vandaag rijd je in zo’n 3 uur terug naar de Peruaanse hoofdstad Lima waar je de auto inlevert. De laatste bezienswaardigheden kunnen nog bezocht worden en de laatste souvenirs voor thuis uitgezicht. Mocht het in Paracas niet gelukt zijn, of vind je het zó lekker: eet hier dan nog een laatste ceviche met een lekkere Pisco sour erbij. Dat is natuurlijk een perfecte afsluiting van deze bijzondere reis door het prachtige Peru!

Afstand Paracas – Lima: 260km/3,5hr

Op de laatste dag brengt een transfer je naar de luchthaven voor de retourvlucht.

Meer informatie?
Data en prijzen
Landeninformatie Peru