Project Description

Peru Vogelreis – Birdwatching

Een prachtige reis door het onontdekte noorden van dit bijzondere land. De highlights van Peru zijn veelal bekend zoals Cuzco, Machu Picchu en de Colca Cañon bijvoorbeeld. Het noorden echter is nog niet ontdekt, maar is een bezoek meer dan waard! De bergen zijn prachtig, je hebt hier geen last van de hoogte zoals in het zuiden en de liefhebber van vogels akn hier zijn hart ophalen. Het noorden is dankzij de diversiteit aan ecosystemen een waar vogelparadijs. Deze vogels laten zich niet makkelijk zien en het beschikken over een chauffeur/gids is een absolute meerwaarde voor diegenen die de unieke vogelpracht van Peru willen aanschouwen. Laat je rondrijden door een ervaren chauffeur en lokale gidsen die de beste plekken weten te vinden waar unieke en inheemse vogels thuishoren.

Deze reis kan je individueel maken, maar ook met een eigen groep. Vraag naar de mogelijkheden.

Peru - LimaAfhankelijk van de vlucht uit Europa kom je ’s avonds of ’s ochtends aan in de Peruaanse hoofdstad Lima. De hoofdstad van Peru was een van de eerste steden van Latijns-Amerika en stond in eerste instantie bekend onder de naam “Stad van de Koningen”. De metropool telt vandaag de dag een kleine 9 miljoen inwoners en is daarmee de grootste stad van het land en het politiek, economisch en cultureel centrum van het land. In het oude stadscentrum vind je klassieke koloniale gebouwen en kerken. Het oude Lima Centro is karakteristiek en wat rauw; een goede eerste kennismaking met dit bijzondere land. In de moderne wijk Miraflores is het heerlijk toeven; dit is een aangename wijk met een ruime keuze aan leuke restaurants en cafés. Hier vind je dan ook de meeste toeristen. De kunstenaarswijk is Barranco is zeker een aanrader voor diegenen die houden van creatieve geesten, streetart en levendigheid. Daarnaast ligt deze wijk aan de kust en je kan er dan ook heerlijk vis eten. Welkom in Peru! ¡Bienvenidos!

Peru Noord - birdwatching

Calzadito_vientre_esmeralda

In de ochtend vlieg je naar het noordelijk Chiclayo: Stad van de Vriendschap. Eens een kleine havenstad, is Chiclayo inmiddels uitgegroeid tot een sociaal, politiek en vooral economisch centrum in het noorden van het land. De stad telt zo’n 600.000 inwoners en is daarmee de vierde stad van het land. Je bezoekt de haven van Eten en het museum de Koningsgraven van Sipan. El Señor de Sipan was een heerser in de Moche cultuur die hier aanwezig was van 100 tot 800 na Christus. (ter vergelijking: de Inca-cultuur elders in het land leefden van de laat 13de tot de 16de eeuw) Hij leefde in de derde eeuw na Christus en is begraven met veel goud en zilver: een belangrijk man dus.

In Puerto Etén aan de kust gaan we de eerste vogels spotten tijdens deze reis. De Peruaanse pelikaan, kaneeltaling, winterkoninkjes en nog veel meer. (een overzicht met Engelstalige namen per gebied vind je verderop)

We rijden het binnenland in, waar we gelijk in de bergen aankomen en waar het rustgevende rumoer van de natuur overheerst. We overnachten in de Chaparrí Eco Lodge, een prachtige plek waar verschillende activiteiten mogelijk zijn. Er zijn wandelpaden uitgezet vanuit de lodge die je op eigen gelegenheid kan maken. Er is een opvangcentrum voor beren dat je kan bezoeken en een serpentarium. Deze laatste is voor de lokale bevolking geopend om hen te laten zien welke slangen wel of niet giftig zijn. Je kan verfrissing zoeken in de stroom bij de lodge of gewoon vanuit je hangmat relaxen en luisteren naar de vogels…

De volgende dag reis je terug naar Chiclayo voor een overnachting.

Na het ontbijt vertrek je naar het Pomac Forest Historical Sanctuary. Je hebt hier de kans om veel vogels te spotten tijdens een wandeling met een gids. Je vindt hier ook nog pyramides van de Sican cultuur, maar je komt hier voornamelijk voor de rust en de fauna. Enkele van de vogels die je hier kan spotten zijn: de zangvogels roodstaartzaagvink, tirannen en winterkoninkjes en o.a. de witstaartgaai. (zie overzicht voor meer informatie)

Je brengt de nacht door in een aangenaam hotel in het kleine Olmos.

Peru Noord - birdwatchingDe komende dagen reis je verder het binnenland in, op zoek naar bijzondere flora en fauna. Via Abra Porculla reis je naar Jaén, hoofdstad van de gelijknamige regio die zo’n 80.000 inwoners telt. Je steekt vandaag de Abra Porculla-pas over: dit is de laagste pas over de Andes in heel Zuid-Amerika. Met zijn ruim 2100 meter boven zeeniveau is dit maar een kleine pas vergeleken met veel grotere broers in andere delen van het land. Deze pas markeert echter wel een duidelijke scheiding van klimaten en we vinden hier veel endemische diersoorten, waaronder veel vogels. Er worden dan ook zeker nog een aantal stops gemaakt onderweg. De vogels die je hier onder andere kan spotten is de Warbler, familie van de Amerikaanse zangvogels.

Peru Noord - birdwatchingNa een overnachting in Jaén reis je verder oostwaarts naar Abra Patricia waar je de komende drie nachten verblijft. Vanuit de Owlet Lodge maak je wandelingen door de jungle met een lokale gids en je kan op eigen gelegenheid in alle rust met je verrekijker op pad. Zowel overdag als ’s avonds kan je hier je hart ophalen in de overweldigende flora en fauna. De geluiden van het dierenrijk in de avond en ochtend zijn soms oorverdovend mooi… (de lodge bevindt zich op ca. 2300 meter boven zeeniveau)

(overzicht vogelpracht: zie verderop)

Gelegen op ca. 900 meter boven zeeniveau is deze regio heel geschikt voor de koffieboon! Tijdens het verblijf in Moyobamba kan je dan ook nog een koffieplantage bezoeken. De voornaamste reden van het verblijf hier zijn uiteraard de vogels. Dit aangename klimaat is niet alleen fijn voor de mens, maar ook voor dieren. Er is een botanische tuin met orchideeën, de kleurrijke heliconia en varens uit dit gebied. Een speciaal uitkijkpunt voor colibries maakt een verblijf hier helemaal compleet.

We verblijven de ochtend nog in Moyobamba en dalen later weer af richting een kleine 400m hoogte in Tarapoto waar we de komende twee nachten verblijven.  Onderweg proberen we de vetvogel nog te spotten. Tarapoto is een provinciestad die ca. 180.000 inwoners telt. We brengen een bezoek aan de zogenaamde tunnel, of wel El Tunél genoemd in het Spaans. Een laag berggebied herbergt hier een enorme hoeveelheid aan flora en fauna. Vogels die je hier kan spotten zijn onder andere toekans. Na de lunch is de kans zeker aanwezig om in Juan Guerra de bruinkapbaardkoekoek te spotten..

We rijden langzaamaan weer richting het westen en overnachten twee maal in Chachapoyas. De wegen zijn niet perse perfect, maar het landschap des te mooier in indrukwekkender. Het is hier dan ook heerlijk om je te laten rijden om het landschap goed in je op te nemen. Chachapoyas is het centrum van de gelijknamige cultuur die hier zegevierde voor de Inca’s. Ze zijn eigenlijk door de Inca’s onder de voet gelopen.

Kuélap is een bijzondere stad gelegen op zo’n 3000 meter hoogte. Het is gebouwd door de Chachapoyas indianen in de 6de eeuw. daarmee is deze stad bijna 1000 jaar ouder dan Machu Picchu in Cuzco. Het is bijzonder én aangenaam dat het grote publiek deze bijzondere plek nog niet heeft ontdekt. Dankzij de ligging in een cloud forest is de nederzetting vaak gehuld in een mysterieuze mist. Werkelijk prachtig!

Uiteraard ontbreekt het ook in dit weelderig groene en rijke gebied niet aan vogels…

De reis gaat door naar Cajamarca, gelegen op zo’n 2700 meter en bewoond door zo’n 225.000 mensen. Het heeft een mooi koloniaal centrum dat uiteraard het inmiddels welbekende typische centrale plein heeft met een immense kathedraal. Vooral ’s avonds is deze prachtig verlicht en dankzij de lokale bevolking die hier graag een paar uurtjes doorbrengt is het een levendige plek. Bijzonder detail: het einde van het Incarijk werd in deze stad ingeluid. De laatste heerser van het Incarijk is hier door de Spanjaarden om het leven gebracht.

Pacasmayo ligt aan de kust en je hebt hier een volle dag om nog even rustig bij te komen van alle indrukken. De Pacific staat bekend om de hoge golven en er wordt hier dan ook volop gesurft. Het Cañoncillo natuurlijk woud ligt op een steenworp afstand het binnenland in. Mocht je nog niet genoeg hebben van alle natuurpracht, dan kan je hier nog een mooie wandeling maken. Het is een waterrijk zoetwatergebied dichtbij de kust. Je vindt hier veel zwarte en witte reigers, uilen en de Peruaanse treurduif met zijn bijzondere blauwe ogen.

Peru marketVandaag reis je weer terug naar Lima voor de laatsten overnachting in Peru. Onderweg maak je nog een stop op een heel bijzondere plek hier in het noorden: de grootste precolombiaanse nederzetting in Zuid-Amerika was Chan Chan. Van 900-1400 leefden hier de Chimor indianen; ook zij zijn door de Inca’s verdreven later in de 15de eeuw. Chan Chan, wat zoveel als Zon Zon betekent, vanwege de overdaad aan zon in deze woestijn, staat sinds 1986 op de werelderfgoedlijst van Unesco. Op een oppervlak van 20km2 vind je hier vandaag nog de lemen structuren van de oude paleizen. In de hoogtijdagen woonden hier zo’n 60.000 mensen. De grote paleizen behoorden ieder aan een heerser. Na zijn dood werd hij begraven met zijn vele vrouwen.

Afhankelijk van de vlucht word je afgezet op de luchthaven voor de binnenlandse vlucht naar Lima.

Op tijd voor je retour- of doorvlucht word je naar het vliegveld gebracht.

Meer informatie?
Data en prijzen
Landeninformatie Peru
Vogels van Peru