Project Description

Peru camperreis Rond – 25 dagen

Een prachtige reis in je eigen huurauto door dit bijzondere Andesland; een van de bekendste en meest-bezochte van Zuid-Amerika en niet zonder reden. Koloniale steden zoals Arequipa en Cuzco, de ruige Andes, de Colca Canyon met de machtige condors en het immense Titicacameer. En als kers op de taart: de Heilige Stad Machu Picchu. De weg retour richting Lima is er een door de bergen bezocht door weinig toeristen en meer dan de moeite waard. De Andes laat zich van zijn beste kant zien en Ayacucho is een prachtig koloniaal dorp. Volop mogelijkheden dus om met je camper te stoppen waar je maar wil.

Peru is prachtig en dat is bekend bij velen. Door zelf met een camper op pad te zijn, kan je stoppen waar je wilt, buiten de druk bezochte plaatsen. Deze reis kan je individueel maken, maar ook met een zelf samengestelde groep of familie. Het rijgedrag van de Peruaan is ok. Het zijn de wegen door de bergen die wat lastiger te rijden zijn, maar voor de ervaren bestuurder die graag op avontuur gaat, geen enkel probleem. Onderweg zijn er campings waar je kan overnachten en soms is er een hotel ingepland. De meeste wegen zijn gewoon geasfalteerd maar een enkele keer wordt er over een prima gravelweg gereden. Wil je liever langer weg of een iets andere route? Geen probleem: Vraag naar de mogelijkheden.

Peru - LimaDe hoofdstad van Peru was een van de eerste steden van Latijns-Amerika en stond in eerste instantie bekend onder de naam “Stad van de Koningen”. De metropool telt vandaag de dag een kleine 9 miljoen inwoners en is daarmee de grootste stad van het land en het politiek, economisch en cultureel centrum van het land. In het oude stadscentrum vind je klassieke koloniale gebouwen en kerken. Het oude Lima Centro is karakteristiek en wat rauw; een goede eerste kennismaking met dit bijzondere land. In de moderne wijk Miraflores is het heerlijk toeven; dit is een aangename wijk met een ruime keuze aan leuke restaurants en cafés. Hier vind je dan ook de meeste toeristen. De kunstenaarswijk is Barranco is zeker een aanrader voor diegenen die houden van creatieve geesten, streetart en levendigheid. Daarnaast ligt deze wijk aan de kust en je kan er dan ook heerlijk vis eten. Welkom in Peru! ¡Bienvenidos a Perú!
Accommodatie: Hotel Britania in de wijk Miraflores

Peru_Islas BallestasJe haalt de camper op en na uitgebreide instructies gaat de reis nu écht van start, over de beroemde Panamericana richting het zuiden, eerst vele kilometers langs de kust om de vervolgens de komende dagen de bergen in te trekken. De eerste overnachtingsplaats tijdens de road trip is Paracas. Je hebt alle tijd om op je gemak richting het Nationaal Reservaaat Paracas te rijden, je verblijft hier in het voorbeeldprogramma twee nachten. In de middag kan je dit NP bezoeken: maak een fietstocht of een wandeling door de eindeloze zandduinen. Je bevindt je hier ook in het hart van het pisco-gebied… hier komt de bekende pisco vandaan: een destillaat van druiven. Hier wordt het nationale drankje Pisco Sour van gemaakt en die moet je hier aan de kust echt proberen met een overheerlijke ceviche erbij.

In de ochtend is de zee over het algemeen kalm en we raden dan ook aan om het boottochtje naar de Islas Ballestas ’s ochtends te plannen. Pinguïns, zeehonden, zeeleeuwen en veel vogels hebben hier hun thuisbasis en het is prachtig om deze dieren in hun natuurlijke habitat te bewonderen!
Accommodatie: je eigen camper kan staan op een briljante plek in het NP Paracas, beschut tegen de harde wind en met zij het heel eenvoudig! sanitair.

Afstand Lima – Paracas: 260km/3,5hr

camper Camp CoastAls je naar de Islas Ballestas bent geweest, rijd je door naar Ica en Huacachina. In Haucachina kan je sandboarden of op een buggy door de woestijn crossen… voor wie de rust zoekt: je kan hier van een prachtige sterrenhemel genieten.

De legendarische Panamericana brengt je verder en verder naar het zuiden en de volgende overnachtingsplek is Nazca. Nazca staat bekend om de beroemde Nazca lijnen: lijnen in de aarde die door de inheemse Nazca bevolking zijn gemaakt. Tenminste, dat is de verwachting. Niemand weet eigenlijk waar ze vandaan komen of hoe ze zijn ontstaan. Vermoedelijk dateren ze uit de 3de tot 10de eeuw na Christus; een ruime inschatting die des te meer aantoont dat de meningen verdeeld zijn. Optioneel is het mogelijk om een vlucht te maken over de Nazca-lijnen: dit is de beste manier om deze bijzondere figuren in de woestijn te aanschouwen. Beelden van dieren en geometrische vormen zijn in het woestijnzand gekerfd en doorstaan de test des tijds.

Het is mogelijk om hier de volgende ochtend optioneel nog een vlucht te maken boven de bijzondere en unieke Nazca-lijnen. Het is ook aan te raden hier en stop in te plannen bij de Chauchilla begraafplaats. Op deze bijzondere plek liggen mummies die perfect bewaard zijn gebleven dankzij het woestijnklimaat en de droogte. Daarnaast werden de dode lichamen ingepakt met katoen en stevige kleding die het behoud ook  nog eens hebben bevorderd. Ze zijn afkomstig van de Nazca-cultuur en de eerste mummies dateren van 200 na Christus. In Yauca kan je overheerlijke olijven, olijfolie en honing inslaan. Sommige olijvenbomen zijn 500 jaar oud en hebben de kolonisatie vanaf het begin meegemaakt. Nog een laatste nachtje op zeeniveau voor dat we de bergen in trekken en de Pacific (Stille Oceaan) achter ons laten. Nog een laatste nachtje op zeeniveau voor dat we de bergen in trekken en de Pacific (Stille Oceaan) achter ons laten.
Accommodatie: de camper kan je neerzetten bij een hotel waar je sanitaire faciliteiten tot je beschikking hebt. Verder sta je compleet vrij aan de kust met alleen het geluid van de oceaan….

Afstand Paracas – Huacachina: 75km / 1,5hr
Afstand Huacachina – Nazca: 150km / 2,5hr
Afstand Nazca – Puerto Inca: 170km / 3hr

Peru_ArequipaEen mooie tocht vandaag de bergen in naar een van de mooiste steden van Peru: Arequipa. Vertrek niet te laat; ondanks dat de afstand relatief beperkt is, ga je de bergen in en stijgt van zeeniveau naar 2.300 meter hoogte. Arequipa is een prachtige koloniale stad omgeven door vulkanen en staat bekend om het mooie Santa Catalina klooster. De hoogte van 2.300 meter is perfect om het lichaam alvast aan de bergen te laten wennen.

Het is heerlijk om in de witte stad Arequipa te verdwalen… dwaal door de rode straten van het Santa Catalina convent, langs de koloniale huizen door de straten van de stad. Dwaal over de markt, langs het centrale plein met altijd aanwezige kerk en gemeentehuis en loop richting de vulkanen.. deze stad is namelijk omringt door vulkanen als een waaier van Noord naar Oost. De stad is wit dankzij het gebruik van het wit vulkanisch gesteente sillar. De vulkanen die rondom de stad liggen zijn El Misti (5825m), El Ampato (6288m), Chachani (6075m) en de Pichu Pichu (5644m) De bekendste is El Misti en de vulkaan die je in een dag kan beklimmen is de Pichu Pichu.

Arequipa is ook een van de eerste koloniale steden gesticht door de Spanjaarden in 1540 en telt vandaag de dag zo’n kleine 900.000 inwoners. Daarmee is Arequipa de tweede stad van Peru. Veel koloniale gebouwen sieren de stad zoals kerken en het al genoemde Santa Catalina nonnenklooster. De beroemde schrijver en Nobelprijswinnaar Mario Vargas Llosa is geboren in deze stad. Het is mogelijk om hier 2 overnachtingen in een hotel te overnachten, maar je kunt ook op een bijzondere lokatie net iets buiten de stad overnachten. (met sanitair) 2 Dagen is voldoende om van de stad en de omgeving te genieten en de lichamen aan de hoogte te laten wennen.

Afstand Pacific – Arequipa: 440km/8hr

Peru_Colca ValleyWe zijn inmiddels wat geacclimatiseerd en gaan de komende dagen echt de hoogte in. De volgende stop op deze reis is de Colca Canyon: met een diepte van ruim 4000 meter is deze kloof twee keer zo diep als de Grand Canyon in de Verenigde Staten. De wanden van de kloof zijn echter niet zo stijl en wellicht is deze kloof om die reden niet zo bekend. Toch is hij 100% de moeite waard. Tijdens de rit naar de Colca Canyon rijd je over en pas van een kleine 5.000 meter hoogte. Dat ga je zeker voelen aan je ademhaling. Deze reisdag is prachtig door de Andes en als kers op de taart word je getrakteerd op een mooi schouwspel van immense vogels.

De Condor behoort tot de familie van de gieren en dat betekent dat hij zich voedt met dode karkassen van dieren. Vandaar de kale kop die eenvoudiger schoon te houden is… wellicht een wat onsmakelijk verhaal, maar dat is de natuur nu eenmaal. Deze vogels zijn immens met een spanwijdte van zo’n 3 meter. Als deze wezens vlak over je hoofd scheren, voel je je ineens wel heel erg klein. Een heel bijzondere ervaring! In de hele Colca Canyon leven deze dieren en zijn ze dus te spotten. Een bijzondere plek waar je ze vroeg in de ochtend en ’s avonds laat ziet zweven, is bij het punt “Cruz del Condor”. Zorg ervoor dat je hier heel vroeg in de ochtend staat (rond 06:00 uur) om de grote meute voor te zijn. Overigens is het zo dat je hier op meer plaatsen langs de kant van de weg condors kunt treffen. De weg loopt immers langs de rand van de kloof, dus hou je ogen open en zet de auto even langs de kant van de weg, wanneer je er een of meer ziet. Ze zweven mee op de thermiek en lijken zich dan ook geheel moeiteloos te verplaatsen. Een werkelijk indrukwekkende en onvergetelijke ervaring.

Naast de condors, wonen er ook mensen in de Colca Canyon; in de vele kleine dorpjes leven de mensen nog op traditionele wijze. De terrassen in de canyon werden en worden nog steeds gebruikt voor de landbouw: van origine waren dit aardappels, quinoa en maïs en tegenwoordig ook wel tarwe en alfalfa. Je hebt een volle dag om een mooie wandeling te maken naar Cruz del Condor bijvoorbeeld en bezoek de gemeenschappen Chivay, Yanque, Maca, Corporaque, Achoma en Lari.
Accommodatie: je eigen camper uiteraard. Deze kan je neerzetten op het terrein van een hotel letterlijk aan de rand van de Canyon: fenomenaal!

Afstand Arequipa – Colca Chivay/Coporaque: 240km/5hr

camper Hyundai H1_DSC8645Als je de condors nog een keertje op je gemak wil zien zonder al teveel andere toeristen om je heen raden we aan om ’s ochtends vroeg op pad te gaan naar het Cruz del Condor. Daarna rijd je door richting het oosten naar het Titicacameer. Je blijft op hoogte en stijgt zelfs nog een beetje naar de 3.800 tot je aankomt in Llachon. Een leuke plek voor de lunch vandaag is Lampa, ook wel bekend als het “roze stadje”.

Het Titicacameer is een immens zoetwaterreservaat dat de gehele randstad bedekt en daarnaast is dit hoogst bevaarbare meer in de wereld. Boten vertrekken van hier naar Bolivia en naar de eilanden voor de kust: Amantani en Taquile. Je verblijft twee nachten op een parasijdelijke plek aan de oever van het meer. Er wonen slechts een handjevol families in Llachon en zij zorgen ervoor dat het jullie aan niets ontbreekt. Het is de perfecte mogelijkheid om de lokale bevolking te leren kennen en ervaringen te delen. Vanaf hier is mogelijk om een boottochtje over het meer te maken naar de bijzondere drijvende Uros eilanden en/of naar Taquile. Je kunt tussen de terrassen lopen waar de aardappels worden geteeld en van waar je een prachtig uitzicht hebt op het verder gelegen Amantani eiland. Kleding maken, zoals breien bijvoorbeeld, is hier geen typische vrouwenbezigheid, het zijn hier juist de mannen die met de breinaalden in de weer zijn. Deze kunst leren zij vanaf hun 8ste; de vrouwen houden zich bezig met wol en de kunst van het weven.
Accommodatie: ook hier weer een prachtig plekje aan de oever van het meer in de tuin van een eenvoudige accommodatie. Even douchen en binnen zitten hoort bij de mogelijkheden en dat is best fijn aangezien de temperaturen flink kunnen dalen ’s nachts.

Afstand Colca Canyon – Llachon Titicaca: 380km/7hr

Op weg naar Cuzco maak je nog een extra stop op een bijzondere plek: Lago Pomacanchi. De weg noordwaarts is prachtig en je kunt onderweg nog een paar stops inlassen. Het charmante Pucara bijvoorbeeld, is bekend van de stieren of bij het archeologisch complex van de Inca’s Raqchi waar je de Wiracocha tempel kan bewonderen. Lago Pomacanchi is tevens de uitvalsbasis voor de beroemde Rainbow Mountain…
Accommodatie: in je camper op een soort community ground: keuken en sanitair beschikbaar. Hier is bijna niemand dat maakt Lago Pomacanchi best wel magisch…

Afstand Llachon Titicaca – Lake Pomacanchi: 325km/6hr

Peru_CuscoDe dag start met een bezoek aan de indrukwekkende Rainbow Mountain. Een rit van 1,5 uur en een wandeling brengen je naar deze plek. Vervolgens reis je door naar Cuzco waarbij je eventueel nog een stop in kunt voeren in Andahuaylillas. De kerk van de Apostol San Pedro wordt wel vergeleken met de Sixtijnse kapel van Zuid-Amerika. Dat wil je niet missen!

De komende dagen breng je door in Cuzco en omgeving, de bekendste regio van Peru waar de heilige Incastad de Machu Picchu is gevestigd. Deze hele regio staat in het teken van de Inca’s en tot op de dag van vandaag wordt het Quechua nog gesproken. Het leeft gelukkig zelfs weer op; “gelukkig” omdat deze taal steeds meer terrein aan het verliezen was. Vandaag de dag wordt het Quechua weer gesproken en zijn de Inca’s onderdeel is van een pre koloniale cultuur die vandaag de dag weer écht meetelt in de maatschappij. De bergen zijn groen of wat meer geel afhankelijk van de regen en de mensen zijn altijd kleurrijk. Het is werkelijk een bijzondere plek. Verdwaal in de kleine straatjes van Cuzco en ontdek de Heilige Vallei. De campsite is dichtbij het Incacomplex Sacsayhuamán uit de 15de eeuw en ligt op een steenworp afstand van de stad. Hier zie je hoe exact de Inca’s hun bouwwerken hebben opgebouwd.  De Spanjaarden geloofden bij aankomst niet dat de Inca’s hiertoe in staat waren en de katholieke overheersers dachten dat de muren en gebouwen door buitenaardse wezens waren gemaakt. Zonder cement, maar puur door het schaven van het steen, passen deze perfect in elkaar: geen millimeter en zelf nog geen blaadje kan je ertussen krijgen. Aangezien deze regio op een breuklijn van de aarde ligt en er dus aardbevingen voorkwamen hebben de Inca’s hun steden op een dergelijke solide wijze gebouwd. In Cuzco zijn meer ‘overlanders, mensen die maanden of jaren het continent afreizen in campers of omgebouwde vrachtwagens. Het is dus eigenlijk een camping waar je kan overnachten op loopafstand van de stad.

Afstand Lake Pomacanchi – Cuzco: 200km/5hr

Peru - Sacred Valley - MarasIn de Heilige vallei of in het Spaans de “Valle Sagrado” zijn tal van bezienswaardigheden te bewonderen. De vallei dankt zijn bestaan aan de Urubamba rivier die zorgt voor irrigatie van het land dat de beste mais van het land voortbrengt. Al vanaf 800 voor Christus woonden hier beschavingen die de grond bewerkten voor hun levensonderhoud. Een vruchtbare vallei die nu ook simpelweg prachtig is door het aanzicht van de vele terrassen, Inca-ruïnes en het dorpje Pisac waar op zondag, dinsdag en donderdag een kleurrijke markt wordt gehouden. De terrassen worden overigens niet alleen voor landbouw ingezet, in Maras dichtbij de Moray ruïnes, vind je ook terrassen waar zout wordt gewonnen. In Urubamba is een goede campsite om als uitvalsbasis te gebruiken voor de verkenning van de Heilige Vallei. Ollantaytambo is de plaats waar zich de archeologische site bevindt die bekend staat onder dezelfde naam en tevens stap je hier op de trein naar Aguas Calientes voor het bezoek aan Machu Picchu: hét beroemdste Inca-complex van Peru. Pas in 1.440 AD werd begonnen met de bouw van deze heilige stad waar de exacte functie nog steeds niet helemaal van bekend is. Er konden ongeveer 750 personen in de stad verblijven en de meest aannemelijke theorie is dat het een soort buitenverblijf voor koningen was. Het is een prachtige plek om doorheen te lopen met een gids die je nog veel meer vertelt over de geschiedenis van deze boeiende en bijzondere stad. Aan het einde van de dag reis je weer terug met de trein naar Ollantaytambo, om vervolgens weer in Urubamba te overnachten.
Accommodatie: in je eigen huisje op wielen op de camping of een keer een hotel.

Afstand Cuzco – Urubamba Heilige Vallei: 70km/1,5hr

Het laatste deel van de reis start en deze leidt door het immense Andesgebergte terug naar de Pacific, van grote hoogte terug naar zeeniveau. De wegen zitten vol bochten en het is dus goed opletten. Dit neemt niks weg van het feit dat de route natuurlijk fantastische is!

De eerste nacht overnacht je in Casa Lena, een Bed & Breakfast waar je ook kunt kamperen en dat tevens een educatief project is voor kinderen die in armoede leven. NGO Oye LENA probeert armoede en sociale ongelijkheid aan te pakken door middel van beter onderwijs.

De tweede nacht overnacht je bij de Pacucha Lagoon. Niet ver hiervandaan ligt het Sondor archeologisch complex van de Quechua’s of specifieker van de Chanka bevolking dat dateert uit de 15de eeuw.

De nacht in Ayacucho kan het best in het dorp worden doorgebracht: een mooie route leidt naar deze mooie plaats. Gelegen op een kleine 2.700 meter boven zeeniveau heeft Ayacucho een aangenaam klimaat. Het is een echte koloniale stad die toch zo’n 180.000 inwoners telt en maar liefst 30 kerken.

Op weg naar Huaytara is een stop bij het Incahuasi archeologisch complex zeker aan te raden. Hier komen maar heel weinig bezoekers en dit maakt de plek extra bijzonder.

Afstand Urubamba Heilige Vallei – Curahuasi: 130km/3hr
Afstand Curahuasi – Pacucha Lagoon: 220km/5hr
Afstand Pacucha Lagoon – Ayacucho: 260km/6hr
Afstand Ayacucho – Huaytara: 220km/4,5hr

Op deze laatste reisdagen kom je weer terug op zeeniveau en het rijdt weer lekker door over deze vlakke wegen. Maak op weg naar Paracas nog een stop bij het Tambo Colorado archeologisch complex. Deze ziet er weer heel anders uit dan de nederzettingen in de Andes vanwege het gebruik van andere materialen. Op dag 24 lever je de camper in na een onvergetelijk avontuur!

Afstand Huaytara – Paracas: 160km/3hr
Afstand Paracas – Lima: 260km/3,5hr

Na een laatste overnachting in Lima en nog een overheerlijke ceviche voor de lunch, stap je vandaag op het vliegtuig voor de retour- of doorvlucht naar de volgende bestemming.

Meer informatie?
data en prijzen
Informatie campers Peru
Landeninformatie