Patiperra gelooft in samenwerking!

Nicaragua - San Ramon cooperatieLatijns-Amerika is niet alleen een prachtig continent om te leren kennen, je kan er ook veel toevoegen door een bestemming naar een van de landen uit te kiezen. Het toerisme staat in sommige landen in de kinderschoenen, in andere landen is deze sector al volop draaiende. Community based tourism is waar Patiperra achter staat en zoveel mogelijk wil integreren in de reizen.

Nicaragua: Stichting Stedenband Tilburg-Matagalpa

Sinds kort zijn we een samenwerkingsverband aangegaan met de Stichting Stedenband Tilbug – Matagalpa. Deze stichting werkt samen met voornamelijk landbouwcoöperaties en scholen in Nicaragua, specifiek in de regio Matagalpa, om de sectoren en daarmee de mensen te ondersteunen in hun ontwikkeling. Een mooi initiatief dat je zelf tijdens een reis kan bezoeken. Ik heb geschreven over een bezoek aan de coöperatie San Ramón in mijn blog “Wake up and smell the coffee”, ook gesteund door STM, en dit was een bijzondere ervaring.

Het tijdelijk samenleven in een gemeenschap geeft een andere dimensie aan een reis. Zo wissel je ervaringen en contacten met mensen wiens leven wij niet kennen en andersom. Een culturele uitwisseling dan ook die een positief effect heeft op zowel de bezoeker als de gastfamilie. Daarnaast brengt het toerisme ook nog eens geld in het laatje van de locals. Ook in Centraal- en Zuid-Amerika streven mensen naar financiële onafhankelijkheid en zelfbeschikking. Het toerisme levert daar een steeds belangrijker bijdrage aan.

Voor een interview met Miranda van der Klauw en meer informatie over STM en hun werk, klik hier.

Mexico & Nicaragua: Con Corazón hotels

Nicaragua - Con Corazon logoIn Granada, Nicaragua en Oaxaca, Mexico zijn deze “Hotels Met Hart” enige jaren geleden geopend. Met de opbrengst van de hotels worden onderwijsprojecten gefinancierd onder andere. De impact die wordt gemaakt is groot dankzij een all-inclusive aanpak van de stichting Con Corazón. De focus ligt op het bevorderen van het onderwijs en in het verlengde daarvan worden ook stageplekken gefaciliteerd en werkgelegenheid geboden na de studie. Zo beschrijft Con Corazón hun visie:

Education is the key for people to escape from the poverty cycle. To effectively support local communities on a long-term, we invest in education programs, internships, scholarships and employment. Our programs are focused on self-development, well-being and giving people a fair chance in life.
Curious to how our initiatives have helped so far? (website Con Corazón)

Daarnaast zijn het ook nog eens hele mooie en aangename boutique hotels waar je heerlijk een paar dagen wil verblijven.