Colombia nóg zo'n favoriet!

Zuid-Amerika
Personenauto
Terreinwagen
Old-timer

In het jaar 2000 was ik voor het eerst in Colombia. Met een vriendin en een rugzak op pad, reizend door een land dat toen nog niet zo veilig en goed bereisbaar was als nu. Maar ook toen was het al supermooi en verrassend. Door de ligging in het uiterste noordwesten van Zuid-Amerika kent dit land alle klimaatzones. De Andes, jungle in het noorden en in het zuiden, koffiegebieden op een aangename 1000-1500 meter boven zeeniveau, twee oceanen waarvan de Pacific in het westen met zijn walvissen en ruige wateren en de rustiger, heldere turquoise wateren van de Cariben in het noorden.

Colombia! Waarom is Colombia nou zo bijzonder?

Je vindt er moderne mondaine steden met zowel historisch erfgoed als nieuwe initiatieven en kunstvormen. Streetart is in Colombia in veel steden te vinden: prachtige graffiti sieren de wijken die anders wat vervallen lijken of dat misschien ook gewoon werkelijk zijn… Kleur maakt levendig en dat ís Colombia: kleurrijk, gastvrij en ook luid! Muziek hoort bij dit land: soms wellicht iets too much voor ons, maar het is onderdeel van de cultuur en dat kan je toch écht alleen maar waarderen als je er bent. Want eerlijk is eerlijk: voor de gemiddelde Colombiaan is het leven niet altijd even makkelijk.

Bogotá – Distrito Capital

Colombia_Bogota

Een blog over Colombia kan maar net zo goed beginnen bij de hoofdstad: Bogotá. Een moderne en mondaine stad waar officieel zo’n 8 miljoen mensen wonen. Zoals in zoveel wereldsteden, vind je ook hier de oude historische wijken en de nieuwe “hippe” wijken. De Candelaria is het oude koloniale stadsdeel waar het centrale plein Plaza Bolívar heet. Ieder dorp of stad in Latijns-Amerika heeft een centraal plein waar van oudsher de kerk aan ligt, het gemeentehuis en een politiebureau of iets dergelijks. Op de Plaza Bolívar in Bogotá vind je de Kathedraal, het Nationaal Capitool, het Paleis van Justitie en het Lievano Paleis: thuisbasis van de burgermeester. Je kan heerlijk ronddwalen in deze kleurrijke wijk met zijn vrolijk geverfde muren en laagbouw. Vanuit de Candelaria kan je het kabelbaantje naar Monserrate nemen vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over deze enorme stad. Aan de ene kant krijg je een goede indruk van deze immens grote stad. En als je je letterlijk omdraait zie je achter je de bergen die verraden hoe het er hier vroeger uitzag. We zitten hier immers middenin in de Andes op zo’n 2.600 meter hoogte.

Een van de leukste wijken vandaag de dag? Dat is zeker Usaquén; vroeger een aparte gemeente, maar inmiddels ingelijfd door de groeiende hoofdstad. Ook hier zie je het koloniale verleden nog goed terug en daarnaast kleinschalige winkeltjes, restaurantjes. Het is nog niet zo toeristisch als de Candelaria en zeker de moeite waard!

Colombia - Bogotoa ciclovia

Bogotá was de eerste stad in Zuid-Amerika die fors heeft geïnvesteerd in het aanleggen van fietspaden. Noodgedwongen door de groei van de stad en de verkeerschaos, maar ook om de Colombiaan aan het bewegen te krijgen. Iedere zondag is er dan ook de zogenaamde “ciclovia”: dan worden de grote straten afgesloten voor gemotoriseerd verkeer en kan je hier heerlijk relaxt fietsen, steppen of skaten. Iedere weekdag is overigens geschikt voor een fietstocht door de stad gezien de hoeveelheid aan fietspaden. Daar zie je er steeds meer van op het Zuid-Amerikaanse continent. Niet iedere Latino durft zich overigens in het soms nog wat hectische verkeer te begeven.

Tip 1: zorg dat je op een zondag in Bogotá bent!

Een derde van de bevolking van Bogotá zit dan op de fiets om te sporten en tijd met familie en vrienden door te brengen. Dit is een perfecte manier om de stad te leren kennen.

Tip 2. Neem een graffit tour!

Je leert over de geschiedenis van dit land en vooral ook de huidige state of mind van de bevolking.

meer verhalen van martine

Argentinië Ruta 40 Patagonië
Argentinië
Old-timer
Terreinwagen
Personenauto
3 maanden Zuid-Amerika, mag het een weekje meer zijn?
Zuid-Amerika