Colombia in een notendop

Al jaren bekend en berucht, wordt Colombia eindelijk écht op waarde geschat. Een fantastisch land waar iedere bezoeker een beetje verliefd op wordt.

Gelegen in het noorden van het Zuid-Amerikaanse continent biedt dit land een bijzondere variatie aan natuur. Van de jungle in het zuiden, het Andesgebergte en de groene koffieplantages in het centrale deel en wederom groene jungle en paradijselijke stranden in het noorden. In het Oosten vind je bergen waar volop gewandeld kan worden en in het lastig begaanbare westen kunnen we walvissen spotten aan de ruige Pacific.
En misschien wel Colombia’s grootste bezit? Haar gastvrije bevolking.

¡Bienvenidos a Colombia!

Highlights:

 • Bogota & Villa de Leyva
 • Medellin
 • Koffiedriehoek
 • Cartagena de Indias
 • NP Tayrona en Santa Marta

Off the beaten track:

 • Mompox
 • Caño Cristales – La Macarena
 • The Pacific – Choco
 • La Guajira
 • Tatacoa desert

Laat je vragen en wensen achter op:

Contact

Colombia kent veel verschillende klimaatzones en het land is het hele jaar door goed te bereizen.

De hoofdstad Bogota ligt in het centrum van het land in de Andes op zo’n 2600m boven zeeniveau. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 15-20°C. ’s Nachts kan het afkoelen tot een graad of 10. In het voorjaar april/mei en in het najaar oktober/november valt de meeste neerslag.

De koffieregio ligt op ca. 1500meter hoogte en heeft een aangenaam en gematigd klimaat. De temperatuur ligt het hele jaar rond de 20°C. Het hele jaar door kan er neerslag vallen met de nadruk op april/mei en oktober/november.

Medellín, stad van de eeuwige lente. De temperaturen in Medellín en Guatapé liggen het hele jaar rond de 20 graden. Er kan het hele jaar door neerslag vallen. De droogste maanden zijn juli en augustus.

Pacific. De westkust van Colombia is door weelderig groene jungle omzoomd. De temperaturen liggen het hele jaar door rond de 25-30°C. In februari en maart regent het iets minder, maar het tropische klimaat zorgt voor voldoende water.

Caño Cristales bij La Macarena is een tropisch gebied waar het altijd warm is. De neerslag die valt tussen april en oktober zorgt ervoor dat de rivier die uit het Macarena gebergte komt gestroomd vanaf juli t/m november rood kleurt. Alleen in die periode een bezoek (meer dan!) waard.

In de jungle bij Leticia in het uiterste Zuidoosten van Colombia liggen de temperaturen het hele jaar rond de 30°C. de meeste neerslag valt in het regenseizoen dat hier van december t/m mei duurt.

Caribisch gebied. Het is altijd warm in deze regio; zo ligt de gemiddelde temperatuur van Cartagena bijvoorbeeld rond de 28 graden. Het regent hier meer van mei t/m oktober.

Het meest noordelijk puntje van het Latijns-Amerikaanse continent ligt in Colombia; La Guajira. Dit schiereiland is een woestijn. Dat neemt echter niets weg van het feit dat hier neerslag valt en de cactussen soms door groene klimop omringt zijn.

Bogota
De levendige hoofdstad van Colombia is zo’n acht miljoen mensen veruit de grootste stad van het land en het centrum van de politieke, culturele en economische activiteiten. We vinden hier dan ook een diversiteit aan mensen uit het gehele land. Er zijn verschillende wijken die allemaal een andere ervaring bieden. Zona Rosa is de hippe wijk die goede restaurants, cafés en shopping centres biedt, Chapinero is de wijk met veel nightlife en je ziet dat de LGTB gemeenschap is volop aanwezig; de wijk wordt wel eens “Chapigay” genoemd. De artistiekelingen kunnen een bezoek aan de upcoming kunstenaarswijk La Macarena zeker niet overslaan en Parque 93 is heerlijk voor diegenen die wat meer rust zoeken. De koloniale wijken van de stad zijn het centrale Candelaria en Usaquen. Usaquen is door de groei van Bogota inmiddels opgenomen in de stad. La Candelaria is het prachtige koloniale centrum van de stad waar we de Kathedraal van Colombia vinden en het Capitool. Het bekendste Goudmuseum van Latijns Amerika is ook in deze wijk gevestigd. La Candelaria is het oudste en meest klassieke deel van de stad en biedt ook toegang tot het treintje naar Monserrate, gelegen op 3100 meter hoogte. Bogota zelf ligt op zo’n 2600 meter en het uitzicht vanaf de koloniale kerk met omringend park is werkelijk fenomenaal. Probeer altijd op een zondag in Bogotá te zijn: dan vindt hier altijd de zogenaamde “Ciclovía” plaats. Dit event wordt sinds 1976?? voor het eerst in Bogotá gehouden en vindt vandaag de dag plaats in veel Latijns-Amerikaanse steden. Iedere zondag tussen 7.00hr en 14.00hr zijn de grote straten van de stad afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Dit is een perfecte kans om verschillende wijken te zien en met de locals in contact te komen.

Villa de Leyva
Een van de mooiste koloniale plaatsen in Colombia is Villa de Leyva. Deze plaats ligt zo’n 160km ten noorden van Bogota in de Andes. Het stadje heeft de kenmerkende kinderkopstraatjes daterend uit de koloniale tijd en ’s avonds kleuren de straten en huizen een warm oranje dankzij de oude straatlantaarns die de wegen verlichten. Ondanks dat Villa de Leyva slechts 9000 inwoners telt, heeft het wel een van de grootste centrale pleinen van Colombia. Iedere stad of dorp van enige betekenis heeft een centraal plein dat Plaza Mayor heet of Plaza de Armas. Aan dit plein bevindt zich van oudsher altijd een vestiging van de lokale overheid en een katholieke kerk of kathedraal. Vandaag de dag vind je er ook altijd veel terrasjes en soms musea. Deze pleinen zijn de basis van een dorpssamenleving; hier is het allemaal begonnen en de historie is veelal nog voelbaar.
De omgeving van Villa de Leyva biedt ook veel moois: er zijn veel wandelingen te maken in de bergen, bijvoorbeeld in het Iguaque sanctuary, een beschermd natuurgebied. Dit was ooit gebied van de Muisca indianen die in Colombia leefden voor de komst van de Spanjaarden. Na de Inca’s, de Maya’s en de Azteken waren de Muisca Indianen de grootste bevolkingsgroep in Latijns-Amerika. Ze leefden in deze regio rondom Bogotá en bij Villa de Leyva is de Infiernito gevestigd, een zonneobservatorium van de Muisca. Het is geen reguliere archeologische site, maar zeker bijzonder door de spirituele functie die het had en herkenbaar aan de grote stenen kolommen, ook wel megalieten genaamd die vruchtbaarheid zouden uitbeelden. Daarnaast zijn er monolieten of grafheuvels te vinden. De blauwe meren of de Pozos Azules met hun bijzondere kleur zijn ook zeker een bezoekje waard.

Medellin & Guatape
Medellin: de stad van Pablo Escobar, de stad van het Medellin cartel, de stad waar eigenlijk niemand met normaal fatsoen over straat kon. Gelukkig is voorgaande al heel lang verleden tijd en is Medellin, de tweede stad van Colombia, een aangename en leuke stad geworden met veel oud en ook veel nieuw. In het oude centrum vinden we het Plaza Botero dat vol staat met de beelden van voluptueuze mannen, vrouwen en dieren van de hand van Fernando Botero. Het openbaar vervoersysteem is goedkoop en de perfecte manier om je binnen de stad te verplaatsen. Er zijn ook kabelbanen die je naar de buitenwijken brengen. Deze liggen tegen de heuvels geplakt en het is bijzonder om een ritje met de kabelbaan te maken om van bovenaf te zien hoe de bevolking buiten het centrum leeft. De Comuna 13 was voorheen geen veilige wijk, maar kan nu bezocht worden met een gids. Heel interessant voor degenen die graag meer willen weten over het drugs-verleden van de stad. Een van de leukste en gezelligste wijken is El Poblado. Hier vind je veel hotels en is er een bijna onbeperkt aanbod van hippe en gezellige cafés en restaurants. Medellin wordt wel de stad van de eeuwige lente genoemd en het klimaat is er dan ook bijzonder aangenaam. In Medellin wordt jaarlijks de Feria de Flores gehouden, een immens groot bloemencorso of bloemenfestival dat hier jaarlijks in de maand augustus plaatsvindt.

Het bijzondere stuwmeer bij het dorpje Guatape. Een enorme rots steekt daar fier boven het landschap uit. Na een stevig klimmetje kom je bovenop de top aan van deze granieten rots die een prachtig uitzicht biedt over de omgeving. Het stuwmeer heeft een deel van het berggebied blank gezet, waardoor er allemaal kleine eilandjes zijn ontstaan. Het water is een puur turquoise en in combinatie met de groene bergen leidt dit tot heel mooie plaatjes.

Triangulo del Cafe – Koffiedriehoek
Koffie gedijt heel goed tussen de 1000 en 1500 meter hoogte en de Colombiaanse koffieregio ligt dan ook op deze hoogte in het centrum van het land. De zogenaamde “koffiedriehoek”, of Triangulo del Café prijkt in zijn geheel vanaf 2011 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Er zijn verschillende koffieboerderijen te bezoeken die hun kennis van de koffie graag delen. Het koloniale plaatsje Salento ligt in het centrum van de regio en biedt de mogelijkheid om naar de Cocora vallei te gaan. Kenmerkend aan deze vallei zijn de hoge waspalmen die wel 60 meter hoog kunnen worden. Je kan hier mooie wandelingen maken of te paard de vallei ontdekken.

NP Tayrona en Santa Marta

Santa Marta heeft een klein leuk oud centrum, maar de voornaamste reden van een verblijf hier zijn de stranden en het Tayrona Nationaal Park. Er zijn verschillende wandelingen te maken in Tayrona NP en met zijn vele stranden en veel wildlife als verschillende apen, leguanen, kaaimannen, kikkers in de meest uiteenlopende kleuren en natuurlijk veel vogels. Het is de moeite waard om een nacht in of aan de rand van het NP Tayrona te overnachten. Het Nationaal Park is jaarlijks in februari gesloten voor een schoonmaakbeurt. De Arhuacos indianen zijn de initiatiefnemers van de sluiting met het doel om de natuur tot rust te laten komen tijdens deze maand. een mooi initiatief dat we alleen maar toejuichen, maar hou hier dus rekening mee tijdens de planning van een reis.

Cartagena de Indias

Cartagena de Indias is een absolute topper in het rijtje van koloniale steden in Colombia en misschien zelfs wel van heel Latijns Amerika. De ommuurde stad staat al sinds 1984 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Cartagena is gesticht in 1533 en heeft altijd gefungeerd als doorvoerhaven voor de Spanjaarden. Het vele goud dat uit Peru kwam met name, werd via de haven van Cartagena naar Europa vervoerd. De stad heeft dan ook met grote regelmaat onder vuur gelegen door piraten en boekaniers, die ook de kuststeden aanvielen. De binnenstad biedt prachtige oude huizen die musea herbergen, de Torre del Reloj of klokkentoren, de kathedraal en het Paleis van de Inquisitie bijvoorbeeld. Buiten het centrum is de het klooster Popa een bezienswaardigheid. Dit met name dankzij de locatie op een berg van waar je een prachtig uitzicht hebt op de oude stad, de wijk Getsemani en het San Felipe Fort. Bocagrande is een nieuw deel van stad waar veel hotels gevestigd zijn aan het strand. Wellicht niet het meest charmant, maar wel heerlijk om na een dagje cultuur snuiven in de Caribische zee te springen. De wijk Getsemani is een levendige en gezellige wijk vol met restaurants, cafés en winkeltjes. En dit niet alleen voor de toerist, op het Trinidad plein komen iedere avond studenten, locals en toeristen bij elkaar om te kletsen, te drinken en muziek te maken. Dit is Cartagena ten voeten uit!

Tatacoa desert
Ten zuiden van Bogotá gelegen tussen de twee uitlopers van de Andes is dit een droog gebied. Samen met La Guajira in het uiterste noorden, is dit het droogste gebied in het land. De droogte en het spel van de wind hebben een surrealistische landschap van witte en oranje rotsformaties gecreëerd, Overdag al bijzonder, maar tijdens de zonsondergang helemaal indrukwekkend.

Caño Cristales – La Macarena
In dit departement ligt Caño Cristales; een rivier die van juni t/m oktober roze kleurt door algen. Uniek!

Mompox
Het idyllische koloniale Mompox gelegen aan de over van de Magdalena rivier. Deze plaats ligt wat verscholen in de delta en is om die reden ook lange tijd niet bezocht door toeristen. De havenstad werd gesticht door de Spanjaard Pedro de Heredia in 1537. Alle producten die vanuit Peru in het zuiden en vanuit Spanje continent inwaarts moesten worden vervoerd, passeren de revue. De plaats staat tot op de dag van vandaag bekend om de goudsmeden. De koninklijke munt is ook in die tijd gesticht door de Spanjaarden.

Pacific
Bahia Solano en Nuquí zijn dé plaatsen om te verblijven bij het verkennen van deze afgelegen regio die alleen per vliegtuig te bereiken is. Het Nationaal Park, de walvissen die hier in grote getalen verblijven en de afgelegenheid maken dit een heel bijzondere plek om een paar dagen te verblijven.

Rio Claro
Via een 2-baansweg via kleine levendige dorpjes rijd je door naar het Oosten totdat je aankomst bij Rio Claro. Een mooie plek middenin de natuur waar je kan wandelen, raften, ziplinen en vogels kunt spotten. Hacienda Napoles ligt op een steenworp afstand. Dit landgoed behoorde toe aan Pablo Escobar en zoals iedere zichzelf respecterende rijkaard, lopen ook hier nog steeds nijlpaarden, giraffen en leeuwen rond. In de traditionele oude kleine boerderij is een klein museum over Escobar geopend met veel fotomateriaal uit de laatste decennia van zijn leven.

Land: Colombia
Hoofdstad: Bogota
Inwoners: 48 miljoen
Oppervlakte: 1.142.000 km2 (ongeveer 27x Nederland)
Taal: Spaans
Munt: Colombiaanse Peso
Tijdverschil: vasteland: wintertijd is het 6 uur vroeger, zomertijd 7 uur vroeger
Voltage: 110volt

 • Paspoort/visum: nvt. Het paspoort dient nog 6 maanden na inreisdatum geldig te zijn. Kijk voor meer informatie op www.visum.nl
 • Ziektekostenverzekering: altijd nodig als je op reis gaat, maar niet verplicht aantonen bij binnenkomst.
 • Vaccinaties: Aanbevolen: DTP, Hepatitus A, Gele koorts.
  Raadpleeg altijd een GGD kantoor in de buurt: www.ggdreisvaccinaties.nl/
  Er kan malaria voorkomen in de jungle