Peru in een notendop

Het land dat bekend staat om de Machu Picchu heeft nog veel meer te bieden dan dat.

Het land is in te delen in drie regio’s van west naar oost: de kustlijn met de droge woestijngronden, het immense Andesgebergte met de indrukwekkende Incastad Machu Picchu en een onmetelijke jungle die grenst aan Bolivia, Brazilië, Colombia en Ecuador. Het koloniale verleden is alom vertegenwoordigd in de steden die door de Spanjaarden zijn gesticht. De mooiste koloniale stad is toch wel Arequipa met zijn Plaza de Armas dat ook nog eens prachtig gelegen is, omringd door drie vulkanen. De immense condors kan je van dichtbij bewonderen als ze onder je door suizen in de Colca Canyon. (dat klinkt vreemd, maar is prachtig) En over magisch gesproken: op grote hoogte aan het Titicacameer voelt de hemel wel heel dichtbij.

Highlights:

  • Cuzco & Machu Picchu
  • Paracas & Islas Ballestas
  • Arequipa & Colca Canyon
  • Puno & Titicacameer

Off the beaten track:

  • Trujillo & Cajarmarca
  • Amazone Iquitos & Puerto Maldonado
  • pre-Inca ruïnes Chachapoyas
  • Apu Ausangate in de Andes

Laat je vragen en wensen achter op:

Contact

Peru kent 3 verschillende klimaatzones van een woestijnklimaat ten westen van de Andes aan de Pacific, de Andes en het tropische laagland in het oosten. Peru is het hele jaar door goed te bereizen.

De gehele kustregio van Peru kent een woestijnklimaat; in het noorden met temperaturen rond de 20-25°C en in de zuidelijke regio rond de 15°C. Lima en Truijillo behoren zo tot de noordelijke regio. Deze regio heeft van de maanden juni t/m oktober te kampen met de zogenaamde “garua”, dit is een mist die vanaf de oceaan het land instroomt. Dit zorgt ervoor dat de zon zich vrijwel niet laat zien in deze maanden. De temperaturen liggen overigens nog steeds rond de 20°C.

Hoe dieper en hoger de Andes in, hoe kouder het wordt.
Arequipa is de stad van de eeuwige lente en kent een vrij constante temperatuur van 22°C met vrijwel geen neerslag. In Puno gelegen aan de oevers van het Titicacameer op zo’n 3800 meter hoogte liggen de temperaturen overdag rond 15°C en kunnen dalen tot het vriespunt ’s nachts. De beperkte neerslag in de bergen valt voornamelijk in de maanden januari en februari.

Cuzco en de Machu Picchu liggen ook in de Andes, maar hebben te kampen met iets meer neerslag. De temperaturen liggen hier tussen de 15-20 °C. De meeste neerslag valt in de periode december t/m maart. (dit is ook de reden dat de Incatrail jaarlijks in de maand februari gesloten is voor publiek)

Puerto Maldonado en Iquitos liggen in het tropische oosten van Peru. Het is er continu warm met zo’n 25-30°C. In Puerto Maldonado valt in de maanden juni en juli wat minder neerslag dan in Iquitos, maar beide bestemmingen zijn nat en groen.

Lima

De hoofdstad van Peru was een van de eerste steden van Latijns-Amerika en stond in eerste instantie bekend onder de naam “Stad van de Koningen”. De metropool telt vandaag de dag een kleine 9 miljoen inwoners en is daarmee de grootste stad van het land en het politiek, economisch en cultureel centrum van het land. In het oude stadscentrum vind je klassieke koloniale gebouwen en kerken. Het oude Lima Centro is karakteristiek en wat rauw; een goede eerste kennismaking met dit bijzondere land. In de moderne wijk Miraflores is het heerlijk toeven; dit is een aangename wijk met een ruime keuze aan leuke restaurants en cafés. Hier vind je dan ook de meeste toeristen. De kunstenaarswijk is Barranco is zeker een aanrader voor diegenen die houden van creatieve geesten, streetart en levendigheid. Daarnaast ligt deze wijk aan de kust en je kan er dan ook heerlijk vis eten. Welkom in Peru!

Paracas & Islas Ballestas

Het National reservaat Paracas is een beschermd natuurgebied dat bijzonder is om zijn zandduinen en oases. Het is tevens de uitvalsbasis voor een boottochtje naar de Islas Ballestas. Op de zogenaamde “Kleine Peruaanse Galapagos” zie je pinguïns, zeehonden, zeeleeuwen en veel vogels die hier hun thuisbasis hebben. Je bevindt je hier ook in het hart van het pisco-gebied… hier komt de bekende pisco vandaan: een destillaat van druiven. Hier wordt het nationale drankje Pisco Sour van gemaakt en die moet je hier aan de kust echt proberen met een overheerlijke ceviche erbij.

Arequipa

Het is heerlijk om in de witte stad Arequipa te verdwalen… dwaal door de rode straten van het Santa Catalina convent, langs de koloniale huizen door de straten van de stad. Dwaal over de markt, langs het centrale plein met altijd aanwezige kerk en gemeentehuis en loop richting de vulkanen.. deze stad is namelijk omringt door vulkanen als een waaier van Noord naar Oost. De stad is wit dankzij het gebruik van het wit vulkanisch gesteente sillar. De vulkanen die rondom de stad liggen zijn El Misti (5825m), El Ampato (6288m), Chachani (6075m) en de Pichu Pichu (5644m) De bekendste is El Misti en de vulkaan die je in een dag kan beklimmen is de Pichu Pichu.

Arequipa is ook een oude stad, gesticht in 1540 en telt vandaag de dag zo’n kleine 900.000 inwoners en is daarmee de 2de stad van Peru. Veel koloniale gebouwen sieren de stad zoals kerken en het al genoemde Santa Catalina nonnenklooster. De beroemde schrijver en Nobelprijswinnaar Mario Vargas Llosa is geboren in deze stad.

Colca Canyon

De Colca Canyon is met een diepte van ruim 4000 meter een kloof die twee keer zo diep is als de Grand Canyon in de Verenigde Staten. De wanden van de kloof zijn echter niet zo stijl en wellicht is deze kloof om die reden niet zo bekend. Toch is hij 100% de moeite waard.

De canyon staat naast de vele terrassen gebruikt voor agricultuur bekend om de vogel met de grootste vleugeloppervlak. De Condor behoort tot de familie van de gieren en dat betekent dat hij zich voedt met dode karkassen van dieren. Vandaar de kale kop die eenvoudiger schoon te houden is… wellicht een wat onsmakelijk verhaal, maar dat is de natuur nu eenmaal. Deze vogels zijn immens met een spanwijdte van zo’n 3 meter. In de hele Colca Canyon leven deze dieren en zijn ze dus te spotten. Een bijzondere plek waar je ze vroeg in de ochtend en ’s avonds laat ziet zweven, is bij het punt “Cruz del Condor”. Zorg ervoor dat je hier heel vroeg in de ochtend staat (rond 06:00 uur) om de grote meute voor te zijn.

Naast de condors, wonen er ook mensen in de Colca Canyon; in de vele kleine dorpjes leven de mensen nog op traditionele wijze. De terrassen in de Canyon werden en worden nog steeds gebruikt voor de landbouw: van origine waren dit aardappels, quinoa en maïs en tegenwoordig ook wel tarwe en alfalfa. We overnachten in een van de dorpjes in de vallei gelegen op ongeveer 3.200 hoogte.

Puno & Titicacameer

Puno is de hoofdstad van de provincie en ook de grootste met zo’n 140.000 inwoners. De spanjaarden hebben een paar mooie kerken gebouwd die tot op de dag van vandaag ook nog geopend zijn, maar verder heeft Puno voornamelijk een economische functie in de regio. Handel van en naar Bolivia komt door Puno, het vee dat op de hooglanden leeft zoals alpaca’s en lama’s worden hier verhandeld en dan is er natuurlijk de toeristische sector. Puno is de uitvalsbasis voor een bezoek aan het Titicacameer. Dit immense zoetwaterreservaat dat de gehele randstad bedekt, is het hoogst bevaarbare meer in de wereld. Boten vertrekken van hier naar Bolivia en naar de eilanden voor de kust: Amantani en Taquile. Je verblijft hier twee nachten om een boottochtje over het meer te maken naar de bijzondere drijvende Uros eilanden en/of naar Taquile. Je kun tussen de terrassen lopen waar de aardappels worden geteeld en van waar je een prachtig uitzicht hebt op het verder gelegen Amantani eiland. Kleding maken, zoals breien bijvoorbeeld, is hier geen typische vrouwenbezigheid, het zijn hier juist de mannen die met de breinaalden in de weer zijn. Deze kunst leren zij vanaf hun 8ste; de vrouwen houden zich bezig met wol en de kunst van het weven.

Cuzco & Machu Picchu

Cuzco ligt op zo’n 3.400 meter hoogte en is een van de, zo niet dé bekendste stad van Peru. Als een deken ligt deze Inca stad over de Andes. In het jaar 1533 is de stad gekolonialiseerd door de Spanjaarden en zijn de kerken en kathedralen gebouwd die tot op de dag van vandaag het aangezicht en karakter van de stad bepalen.

In de Heilige vallei of in het Spaans de “Valle Sagrado” zijn tal van bezienswaardigheden te bewonderen. De vallei dankt zijn bestaan aan de Urubamba rivier die zorgt voor irrigatie van het land dat de beste mais van het land voortbrengt. Al vanaf 800 voor Christus woonden hier beschavingen die de grond bewerkten voor hun levensonderhoud. Een vruchtbare vallei die nu ook simpelweg prachtig is door het aanzicht van de vele terrassen, Inca-ruïnes van Raqchi en het dorpje Pisac waar op zondag, dinsdag en donderdag een kleurrijke markt wordt gehouden. De terrassen worden overigens niet alleen voor landbouw ingezet, in Maras dichtbij de Moray ruïnes, vind je ook terrassen waar zout wordt gewonnen. In Ollantaytambo bevindt zich de archeologische site bekend onder dezelfde naam.

Machu Picchu: hét beroemdste Inca-complex van Peru. Pas in 1.440 na Christus werd begonnen met de bouw van deze heilige stad waar de complete functie nog steeds niet helemaal van bekend is. Er konden ongeveer 750 personen tegelijk in de stad verblijven en de meest aannemelijke theorie is dat het een soort buitenverblijf voor koningen was. Het is een prachtige plek om doorheen te lopen met een gids die nog veel meer vertelt over de geschiedenis van deze boeiende stad.

Vogelparadijs: het noorden van Peru

overzicht vogels
Er zijn een verschillende apps waar je de vogelgeluiden van Peru kunt horen. Enkelen die we aanraden zijn:
Meer dan 200.000 vogelgeluiden
Ebird
App: birdsounds
App: soundbord.perubird
App: Peru-bird-sounds

Chachapoyas & Kuelap

Chachapoyas is het centrum van de gelijknamige cultuur die hier zegevierde voor de Inca’s. Ze zijn eigenlijk door de Inca’s onder de voet gelopen. Kuélap is een bijzondere stad gelegen op zo’n 3000 meter hoogte. Het is gebouwd door de Chachapoyas indianen in de 6de eeuw. daarmee is deze stad bijna 1000 jaar ouder dan Machu Picchu in Cuzco. Het is bijzonder én aangenaam dat het grote publiek deze bijzondere plek nog niet heeft ontdekt. Dankzij de ligging in een cloud forest is de nederzetting vaak gehuld in een mysterieuze mist. Werkelijk prachtig!

Trujillo, Chan Chan & Cajarmarca

De grootste precolombiaanse nederzetting in Zuid-Amerika was Chan Chan. Van 900-1400 leefden hier de Chimor indianen; ook zij zijn door de Inca’s verdreven later in de 15de eeuw. Chan Chan, wat zoveel als Zon Zon betekent, vanwege de overdaad aan zon in deze woestijn, staat sinds 1986 op de werelderfgoedlijst van Unesco. Op een oppervlak van 20km2 vind je hier vandaag nog de lemen structuren van de oude paleizen. In de hoogtijdagen woonden hier zo’n 60.000 mensen. De grote paleizen behoorden ieder aan een heerser. Na zijn dood werd hij begraven met zijn vele vrouwen.

Cajamarca, gelegen op zo’n 2700 meter wordt bewoond door zo’n 225.000 mensen. Het heeft een mooi koloniaal centrum dat uiteraard een typisch centraal plein heeft met een immense kathedraal. Vooral ’s avonds is deze prachtig verlicht. Het einde van het Incarijk werd in deze stad ingeluid: de laatste heerser van het Incarijk is hier door de Spanjaarden om het leven gebracht.

Iquitos en de jungle

Als je de échte Amazone van Peru wil beleven, dan vlieg je naar Iquitos.

Land: Peru
Hoofdstad: Lima
Inwoners: miljoen
Oppervlakte: 1.285.000 km2 (ongeveer 31x Nederland)
Taal: Spaans
Munt: Peruaanse Sol
Tijdverschil: wintertijd is het 6 uur vroeger, zomertijd 7 uur vroeger.
Voltage: 220volt

  • Paspoort/visum: nvt. Het paspoort dient nog 6 maanden na inreisdatum geldig te zijn. Kijk voor meer informatie op www.visum.nl
  • Ziektekostenverzekering: altijd nodig als je op reis gaat, maar niet verplicht aantonen bij binnenkomst.
  • Vaccinaties: Aanbevolen: DTP, Hepatitus A, Gele koorts.
    Raadpleeg altijd een GGD kantoor in de buurt: www.ggdreisvaccinaties.nl/
    Er kan malaria voorkomen in de jungle