Uruguay: there is more to it than meets the eye

Zuid-Amerika
Old-timer
Personenauto
Camper
Uruguay

Een onbekend landje op het Zuid-Amerikaanse continent, ingeklemd tussen Brazilië en Argentinië. Er is weinig over bekend, je hoort er niet zoveel van, behalve dat we weten dat het liberaal is omdat marihuana en het homohuwelijk legaal zijn. Maar wat kan je er precies doen? Nou, genoeg!

Er is een kustlijn van 660km met stranden, duinen en natuurgebieden waar vogelaars hun hart op kunnen halen. De 3,5 miljoen mensen die Uruguay telt, wonen voornamelijk in het zuiden van het land, het noorden dat grenst aan Brazilië is vrij leeg. Er zijn bergen en watervallen, maar verwacht geen Andes. Er zijn Estancias ofwel boerderijen waar je soms ook kunt overnachten; hier zijn paarden en is vee, maar ook wijngaarden. Uruguay telt ongelooflijk veel prachtige vaak ook vervallen oude boerderijen waar de verroeste landbouwmachines nog staan. Dat klinkt wellicht onaantrekkelijk, maar het levert prachtige plaatsjes en roept een mooie sfeer van weleer op. En dan de wijnen: daar waar Argentinië de Malbec heeft en Chili de Carmenère, heeft Uruguay de Tanat druif waar de lekkerste rode wijnen uit voortkomen. En Last but not Least: Colonia del Sacramento. Werkelijk een prachtig koloniaal stadje waar zowel Spaanse als Portugese invloeden zichtbaar zijn. Uruguay ligt immers ingeklemd aan de oever van de Rio de la Plata, strategisch heel belangrijk.

Wat maakt dit land nu écht bijzonder? Dan toch altijd weer de mensen… generaliserend: de Uruguayos zijn wat teruggetrokken, ‘dócil’ zoals ze dat zelf zeggen: gehoorzaam of volgzaam en heel vriendelijk en behulpzaam. Heel anders dan de Argentijnen waar ze toch vaak mee vergeleken worden. Dezelfde tongval maar een compleet andere houding… Een boeiend land en volk dus en ik raad iedereen die al eens in Zuid-Amerika is geweest aan om dit kleine land te ontdekken vanuit je huurauto.

Op mijn polarsteps verslag van deze reis schreef ik:

Montevideo historisch centrum is de laatste stop in Uruguay. Het oude centrum lijkt op het eerste gezicht vervallen en voelt daardoor wat onveilig, maar blijkt dat helemaal niet te zijn. In veel (hoofd)steden in Latijns-Amerika is het centrum niet de beste plek om te zijn na zonsondergang, maar Montevideo heeft dit tij ten goede gekeerd. Ik verlaat Uruguay met een beetje pijn in het hart.. het is een klein en bijzonder landje binnen Zuid Amerika. Het is opgeruimd en goed georganiseerd, het is superveilig, mensen zijn vriendelijk, behulpzaam en gastvrij. De Uruguayo is open en bedeesd, vooral vergeleken met de Argentijnen waar ze taal, geschiedenis en veel gewoontes mee delen. Het land is 4x zo groot als Nederland, telt 3,5 miljoen inwoners en 15 miljoen koeien... en ja: ze houden van vlees en BBQen! Er zijn veel mooie stranden, heel veel vuurtorens, lagunas die grenzen aan de oceaan gescheiden door een zandbank (het is dan ook een paradijs voor vogelaars), Estancias ofwel grote landgoederen waar je kan overnachten en het leven van de gaucho zelf kan beleven, koloniale architectuur waarbij Colonia del Sacramento de kroon spant, maar ook kleine dorpen waar je een mix vindt van oud en nieuw en dan nog de wijnen... Uruguay is een bezoek dan ook zeker meer dan waard voor diegenen die Latijns-Amerika beter wil leren kennen.

meer verhalen van martine

Argentinië Ruta 40 Mendoza & Wijnen
Argentinië
Old-timer
Personenauto
Terreinwagen
Camper
Argentinië Ruta 40 Patagonië
Argentinië
Old-timer
Terreinwagen
Personenauto