Éíndelijk weer op pad: Mexico

Na bijna 2 jaar niet naar het buitenland te zijn geweest en meer dan 2 jaar niet in Latijns-Amerika is het dan eindelijk  weer zover! Een reis door heel Mexico van 5 weken. Van Mexico Stad naar de Caribische kust via koloniale steden in het centrale deel van Mexico, via de Pacific, door de bergen en jungle in Chiapas naar Yucatan. Deels met een huurauto, deels met openbaar vervoer om een goed beeld te krijgen van de huidige stand van zaken in het land. Daarnaast heb ik het geluk een aantal mensen te kennen in dit prachtige land en deze vrienden ga ik dan ook zeker opzoeken. En hopelijk leer ik ook weer heel veel nieuwe mensen kennen!

Het afgelopen jaar is niet makkelijk geweest voor Patiperra travels… Het continu annuleren en omboeken van geplande reizen is iets wat je liever niet doet. Het zelf willen reizen en deze ervaring delen en faciliteren voor andere avonturiers was niet mogelijk en dat was op zijn zachts gezegd ‘niet leuk’. Nu echter kan het weer! Mét het volledige vaccinatiebewijs en een rugzak vol mondkapjes ben ik op weg naar Mexico! Een klassieke reisbestemming in Latijns-Amerika die de laatste jaren echt véél te onderbelicht is geweest.

Waarom Mexico?

Mexico - MeridaNaast de nodige reizen door Mexico, heb ik ook een half jaar in Mexico aan mijn afstudeerscriptie over de Mayataal en -cultuur gewerkt en ik ken het land dan ook al heel aardig. Dit is echter ook alweer even geleden en álles zien is eigenlijk niet mogelijk. En dat hoeft ook niet. Als een echte ‘Patiperra’ blijf ik dan ook altijd op zoek gaan naar nieuwe bestemmingen, activiteiten, ervaringen, accommodaties en mensen!

Precolumbiaans verleden

De eerste bekende zogenaamde beschaving in Mexico was die van de Olmeken in Villahermosa die rond 3 eeuwen voor Christus de scepter zwaaiden. De Azteken kwamen heel veel later (de Koning Moctezuma regeerde ten tijde van de aankomst van de Spanjaarden), maar hebben een grote stempel achtergelaten in Centraal-Mexico. De Maya’s hebben wellicht de mooiste en meest gedetailleerde tempels en steden achtergelaten in Yucatán en Chiapas.

Koloniaal verleden

Deze reis start met koloniale steden in het centrale hoogland van Mexico: Tepoztlán, Cuernavaca, Taxco, Morelia, Quiroga, Tzintzuntzan, Pátzcuaro, Guanajuato, San Miguel de Allende, Zacatecas, Xilitla, Puebla en Oaxaca. In Chiapas voldoet San Cristobal de las Casas aan het kleurrijke wensenlijstje en natuurlijk ‘mijn stad’ Mérida in Yucatán. Vergeet Campeche overigens niet! Een klein koloniaal centrum, maar heel knus en gelegen aan de Golf van Mexico.

En vandaag de dag?

Mexico is en blijft kleurrijk! De mensen, de huizen, de kleding, de natuur… Ook op cultureel gebied gebeurt er van alles in Mexico Stad, maar ook in Puebla. Moderne kunst gecombineerd met precolumbiaanse in het Amparo museum in Puebla bijvoorbeeld, een indrukwekkend aantal maskers in het Rafael Coronal museum in Zacatecas. Ook de gebouwen waar beide musea in gevestigd zijn, zijn alleen de moeite van een bezoek al waard.

De tijdloze natuur die nooit teleurstelt: bergen, watervallen, wolkenwoud, jungle …

De Sierra Gorda met de bijzondere Huasteca Potosina is een bijzonder natuurgebied, vrijwel niet bezocht door de buitenlandse toerist waar je er actief op uit kan gaan. Zwemmen, hiken, rapellen, raften… het kan allemaal. Indrukwekkende turquoise watervallen en rivieren, bergen, een tropisch klimaat en een accommodatie waar je heel blij van wordt! Bel-Ha Ecopark is prachtig gelegen en de service is oprecht en goed. In Chiapas is het de El Cañon del Sumidero die eruit springt en de Lacandón jungle is grensoverschrijdend met buurland Guatemala. De Mayacomplexen Yaxchilán, Tikal, Bonampak en Palenque liggen allemaal in deze regio. En wat zijn cenotes? Daar staat Yucatán bekend om: ondergrondse grotmeren. Extreem helder water, zonlicht dat op het water schijnt, stilte… een magische ervaring. Voor de Maya’s zijn de cenotes heilig omdat deze de toegang tot de onderwereld vormen.

… en zee, zee en nogmaals zee

De Pacific in het westen, de Golf van Mexico in het oosten en de Caribisch Zee in het zuidoosten, maken Mexico een fantastische strandbestemming. En laten we eerlijk zijn: naast het actief eropuit gaan is het heerlijk om ook een aantal dagen te ontspannen en vanuit je hangmat de golven van de zeeën te zien komen en gaan.

En hoe zit het met het eten?

O ja, en dan vergeten we nog bijna het belangrijkste: de Mexicaanse keuken! En die lijkt in de verste verten niet op onze Tex-Mex-keuken die wij de Mexicaanse keuken noemen. Die kan ook lekker zijn hoor, maar dat geeft écht geen goed beeld van de diverse keukens binnen Mexico. Iedere regio heeft zijn/haar eigen specialiteit wat uiteraard met klimaat en gewassen te maken heeft, maar ook de kruiden verschillen en de bereidingswijzen. El Mercado, de markt, is altijd nog de beste plek om het een en ander uit te proberen. Als er veel mensen bij een kraampje zitten, pak dan gerust ook een plastic krukje, dat betekent namelijk dat het eten er goed is!

Is het niet gevaarlijk?

Eerlijk gezegd? Nee. Ga nooit zonder gezond verstand op reis, rij niet ’s avonds in het donker, kijk uit welke wijk je inloopt in de grote steden en neem geen waardevolle spullen mee in de achterzak van je broek. We weten het allemaal en toch gaat er heel regelmatig nog wat mis… Laat je ‘common sense’, je gezonde verstand niet thuis, maar neem het mee op reis.

En de problemen rondom de illegaliteit, drugsbendes en dat soort ongein? Afrekeningen in het criminele circuit zijn er inderdaad wel ja. Het probleemgebied is voornamelijk het noorden tegen de grens met de VS al zijn er ook andere regio’s waar wel eens wat gebeurt. Weet alleen dat wij als toeristen geen doelwit zijn. De kans dat je precies op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats bent is dan ook echt heel klein. En politieke onrust? Ja, ook die is er zoals in heel Latijns-Amerika. Dat is niets nieuws en ook hier geldt: begeef je niet tussen de demonstranten en als er wegen zijn afgezet, wees dan gewoon geduldig.

Dus: moeten we naar Mexico? Nou, in principe moéten we niets, maar toch… JA! Mexico stelt nooit teleur. 😀

TIP:
Wil je gaan waar de buitenlandse toeristen niet gaan? Bezoek het natuurgebied La Huasteca Potosina!
Een paar mooie plaatjes? instagram

Wil je vaker waardevolle, handige of gewoon leuke tips ontvangen over bestemmingen en reizen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Leuk! Ik ontvang graag info en reisadvies