Project Description

Brazilië – Ruta das Emocãos, Route van de Emoties

Ruta das Emocãos ofwel Route van de Emoties, en het heeft deze bijzondere naam niet zonder reden gekregen. Deze reis neemt je mee naar een prachtig deel van een onontdekt Brazilië, een onverwachte schoonheid die we niet kennen van dit immense land. In het Noordoosten ligt namelijk een natuurgebied dat bestaat uit witte zandduinen en zoetwatermeertjes. Het ligt dicht tegen de kustlijn aan en de Atlantische Oceaan is dan ook nooit ver weg.

Deze reis kan je individueel maken, maar ook met een eigen groep. In de aangegeven prijsindicatie zijn de transfers en een aantal excursies opgenomen. Het is echter ook goed mogelijk om hier zelf te rijden. Het rijgedrag van de Braziliaan is heel ok in dit deel van het land. Offerte op maat? klik hier.

Een volle dag om de hoofdstad van de staat Maranhão te leren kennen en te wennen aan de aan heerlijke warmte. De hoofdstad, São Luis, is de enige in het land die door Fransen is gesticht, later door Nederlanders is binnengevallen, door Portugezen is gekoloniseerd en sinds 1997 door de Unesco is erkend als cultureel werelderfgoed. De stad was immers een belangrijke haven in het noorden van Brazilië en deze eer komt de stad dan ook zeker toe. Bezienswaardigheden in deze stad zijn Palacio dos Leões, Benedito Leite Square, Sé Church, Ribeirão Fountain, Arthur Theatre Azevedo, Carmo Church & Convent, Quebra Bunda Alley, Desterro Church, Tulhas Market, Portugal Street en Maranhão House.

Met een kustlijn van 640 km is de staat Maranhão een van de meest diverse van Brazilië, gelegen in een bioom tussen de noordoostelijke binnenlanden en de Amazone. De naam betekent “zee die stroomt” in de inheemse Tupi-taal en verwijst naar de immense Amazone-rivier. Vanwege zijn natuurlijke rijkdommen, waaronder het beroemde Lençóis Maranhenses National Park, is het tegenwoordig een van de beste bestemmingen voor ecotoerisme in Brazilië. In ballingschap schreef een bekende Braziliaanse dichter een gedicht over deze regio: Cançao do exilio.

Maak je klaar om spannende dagen te leven te midden van weelderige natuur, ongelooflijke landschappen en veel rust.

Ruta das Emocaos - Lencois MaranhensesBarreirinhas is de toegangspoort naar Lençóis Maranhenses Nationaal Park. Het is aan te raden onderweg te stoppen in Morros met prachtige stranden en indrukwekkende rotspartijen. In het Lençóis Maranhenses National Park is het eigenlijk een must om de Blue Lagoon te bezoeken. Met een 4×4 jeep reis je door het Nationaal Park dat 155 duizend hectare groot is. Duinen, rivieren, lagunes en mangroven sieren het landschap en het is werkelijk een ecologisch paradijs. Het circuit omvat de lagunes Azul, dos Peixes, da Preguiça, da Esmeralda e da Paz, bekend om het unieke karakter van hun kleuren en vormen. Omdat het landschap hier elke week verandert, is het wel aan te raden hier met een gids op pad te gaan die op ieder moment de beste plekken weet te vinden.

Via de Preguiças-rivier vervolg je je weg richting Atins Beach omgeven door palmbomen en mangroven aan de oevers. Onze eerste stop is bij Vassouras (Little Sheets). Daar kan je de overheerlijke verse lokale kokosmelk proeven en zie je aapjes door de bomen vliegen. Je volgt de rivier stroomafwaarts langs het dorp Mandacaru, hier staat de Preguiças-vuurtoren. Met een jeep kan je het gebied in om de lagunes, rivieren en hagelwitte stranden. Je wordt hier werkelijk getrakteerd op surrealistische beelden van de natuur…

Via Caburé en Tutóia reis je door naar Parnaíba en de Parnaíba Delta (Revoada). Ook hier is het week handig om een tour te boeken zodat een gids je de mooiste bezienswaardigheden kan laten zien. Die dag start dan met een tochtje met een speedboot over de Preguiças-rivier, naar Caburé. Van daaruit maak je een 4×4-trip naar Tutóia, langs het strand van Caburé en de duinen van Paulino Neves. Het is vandaag tijd om een van de indrukwekkendste attracties van de regio te bezoeken: de Parnaíba-delta. Deze delta is een groep van 85 eilanden aan de monding van de Parnaíba-rivier, tussen de staten Maranhão en Piauí. Beschouwd als een van de mooiste landschappen ter wereld, is het de enige delta in Amerika, een zeldzaam natuurverschijnsel vergelijkbaar met wat er gebeurt op de Nijl in Afrika en de Mekong in Azië. Je maakt een aantal stops voor foto’s van het landschap met zijn eigen fauna en flora. In Igarapés krijg je een demonstratie krabbenjagen te zien. Je komt langs het eiland Igoronhon, een oude zoutmijn, en je stopt uiteraard om een frisse duik te nemen en duinen te beklimmen. Op het eiland Ilha das Canárias is tijd voor de lunch. Nog steeds in de delta, is de kans aanzienlijk de rode ibissen te zien… een indrukwekkend gezicht om deze dieren in enorme groepen te zien vliegen, werkelijk een oogverblindend rood verenkleed. Vanaf Porto do Tafus rijd je door naar Parnaiba.

Na het ontbijt vertrek je met een 4×4-voertuig richting Jericoacoara, een dorp dat ooit door de Washington Post is opgenomen in de lijst van de 10 mooiste stranden ter wereld. We gaan 115 km verder op een asfaltweg naar de veerboot aan de monding van de rivier de Rio Coreaú, in Camocim in de staat Ceará. Daar steken we over naar de duinen, natuurlijke poelen en carnaúba-palmbomen van het eiland Ilha do Amor. De volgende bestemming is het paradijselijke strand van Tatajuba, waar we de Funil (trechterduin) bezoeken, een van de grootste in Ceará, en kunnen relaxen in kleurrijke waterhangmatten in de lagune Lagoa da Torta. Het laat zich raden dat ook het eten hier overheerlijk is: verse zeevruchten bereid door de locals zijn niet te versmaden. Met een tweede veerboot vaar je naar Guriú Beach, met zijn groene waterkanaal en een pittoreske begraafplaats met mangrovebomen. Je hebt hier de kans om zeepaardjes te gaan bekijken.

Je hebt hier een paar dagen om te genieten van stranden en de vele meertjes. Dit kan op eigen gelegenheid of georganiseerd. Voor de actievelingen is het aan te raden om op een buggy door de duinen te rijden. Maak je liever een wat relaxter wandeling of hang je graag in een hangmatje.. dan kan dat ook. Bekende plaatsen: Lagoas Azul en de Paraíso en de Pedra Furada. Deze laatste steen staat op vrijwel iedere ansichtkaart van Jericoacoara en mag je dus zeker niet missen.

De laatste dagen van de reis breng je door in Fortaleza, hoofdstad van de staat Ceará. Met een bevolking van meer dan 2,5 miljoen mensen is die zeker een metropool te noemen. De stad heeft een klein historisch centrum, een museum over de regio en een levendige Mercado Central waar je zo’n beetje alles kunt kopen.. De stad is echter vooral een handelscentrum en is voor ons bekend als stad met mooie stranden waar je heerlijk kan flaneren en een cocktail kunt drinken. Dit is dan ook een goede plek om de vakantie in Brazilië af te sluiten!

Meer informatie?
Data en prijzen
Landeninformatie Brazilië