Project Description

Oldtimerreis: Rondom de Adriatische Zee – 19 dagen

Een bijzondere reis rondom de Adriatische Zee. Een rijroute door bergen, langs kusten en meren en door de meest bijzondere historische steden en plaatsjes. We gaan af en toe iets van de kustlijn af om in het binnenland al het moois te verkennen. Centraal-Europa is al eeuwenlang de connectie tussen Oost en West en dat zie en voel je in de Balkan vrijwel overal. Een boeiende wereld die erop wacht ontdekt te worden. En Italië? Ongetwijfeld bij velen bekend, maar ben je ooit in Puglia geweest? Hier komt de overheerlijk primitivo wijn vandaan. Plaatsen als Lecce, Vieste en Urbino zijn een bezoek meer dan waard en liggen niet op de reguliere route. Een bijzondere kustlijn, prachtige natuurgebieden en als kers op de taart: Venetië!

De gezamenlijke reis start in Passau en we nemen in de ochtend van de laatste dag in Luzern afscheid.
Op die manier kan iedereen zelf beslissen hoe snel of langzaam hij/zij de reis start en weer huiswaarts keert.

De reis duurt 19 dagen (16 september tot 5 oktober 2024) exclusief de aanrijroutes en is bedoeld voor klassieke Oldtimer auto’s.

De eerste rijdag of in ieder geval het eerste ontmoetingsmoment in Passau. Iedereen kan in zijn eigen tempo natuurlijk naar Passau komen. Het eerste gezamenlijke welkomstdiner vindt hier plaats. (D)

Na het ontbijt gaan we op pad richting en door Oostenrijk om naar voormalig Joegoslavië te gaan. We pakken de grensovergang van Oostenrijk naar Slovenië tussen Villach en Jesenice.
Slovenië is in 1991 als zelfstandig land ontstaan toen Joegoslavië uiteenviel. Het is het rijkste van de landen voortgekomen uit Joegoslavië. Zeker in het noorden lijkt het land nog sterk op Oostenrijk vanwege de hoge bergen en de dichte bossen. Eén van de mooiste plekken van het land ligt net over de grens: het stadje Bled. De voormalige president van Joegoslavië, Tito, liet hier zijn Zomerpaleis bouwen; niet ten onrechte zul je zien. Het Meer van Bled met de sprookjesachtige Mariakerk en het Kasteel van Bled op de oever zijn werkelijk indrukwekkend. Bled ligt nabij het Tido Triglav Nationaal Park. Dit nationale park omvat vele kloven met snelstromende rivieren waaronder de Vintgarkloof bij Gorje. Deze kloof ligt relatief dicht bij Bled. Op het einde van deze lange kloof ligt de 16 meter hoge waterval Šum. Het Pokljuka plateau op 1.100 tot 1.400 meter hoogte ligt ten westen van het meer van Bled. Vanuit Bled is het nog ruim vijftig kilometer naar de Sloveense hoofdstad Ljubljana en dan ben je meteen middenin dit kleine land. We overnachten in een fijn hotel aan de rand van de stad.
Ljubljana is ook de grootste stad van Slovenië. Het stedelijk gebied heeft rond 300.000 inwoners en is gelegen aan de rivier de Ljubljanica. De oude stad kent bouwwerken met een lange geschiedenis. Veel gebouwen dateren uit het tijdperk van de renaissance en het classicisme, maar ook gebouwen uit de 20e en 21e eeuw zijn nadrukkelijk aanwezig. De bekendste bouwwerken zijn de drie bruggen en het kasteel “Ljubljanski Grad”. In de stadsdelen om het stadscentrum heen staan veelal gebouwen uit de communistische tijd. (B,D)

Vanuit Slovenië wordt de reis vervolgd naar Kroatië. Een flinke rijdag, met veel bezienswaardigheden… maak van tevoren een keuze dus! Zo kan je stoppen in een paar bijzondere steden: Zadar en Sibenik. Zadar is rijk aan historische bouwwerken. Langs het centrum loopt de boulevard Riva Nova die eindigt bij twee kunstwerken van Nikola Bašić: de Zonnegroet, een grote cirkel die overdag oplaadt door middel van driehonderd zonnecellen en ’s avonds gekleurd licht geeft, en het Zeeorgel dat geluid maakt op het ritme van de branding. In het centrum is de Sint-Anastasiakathedraal te vinden, een Romeins forum en de centrale winkelstraat Široka ulica. In de middeleeuwse stad Sibenik staat de St. Jacobuskathedraal, die deel uitmaakt van de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Liever de natuur opzoeken? Maak dan absoluut een stop in het Plitvice Nationaal Park; een indrukwekkend spektakel aan groene kleuren komt je tegemoet. Vertrek op tijd en neem de tijd: morgen hebben we een rustdag in Split. (B,D)

Split is de tweede stad van Kroatië (250.000 inwoners) en wordt beschouwd als de hoofdstad van Dalmatië, het zuidelijk deel van Kroatië. Het hart van Split wordt gevormd door het paleis van Diocletianus gebouwd in de 4de eeuw na Christus in opdracht van Romeinse keizer Diocletianus. Ook nu nog wordt het centrum van Split gevormd door het oude paleis, waarin huizen, winkels, markten, paleizen en kerken zijn gevestigd. Het meest beeldbepalend is wellicht de Kathedraal van Sint-Domnius, de beschermheilige van de stad. In 1979 werd het paleis van Diocletianus, en daarmee een groot deel van het stadscentrum, op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Tijdens deze vrije dag wordt er een optionele excursie aangeboden om wat meer te leren over deze boeiende stad. (B)

We nemen even afscheid van de Adriatische Zee; Sarajevo is de volgende bestemming, de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina. Je kunt rechtstreeks naar Sarajevo rijden, maar ook via Jajce (wat meer naar het noorden). Die route is ruim 100 kilometer langer; reken daar wel 2 uur voor! Jajce is een prachtig klein stadje met veel knusse straatjes met stenen huisjes en leuke pleintjes. Door de stad stroomt de Pliva rivier. Het absolute hoogtepunt is de prachtige waterval, middenin de stad. Ook is er een mooi kasteel in Jajce. Je moet hiervoor een stukje klimmen en wordt beloond met een prachtig uitzicht over de stad. (360km is inclusief de detour via Jajce) (B,D)

Sarajevo is bij ons vooral bekend vanwege de Bosnische Oorlog in de jaren negentig toen de stad het zwaar te verduren heeft gehad. De Eerste Wereldoorlog begon ook hier met de aanslag op aartshertog Frans Ferdinand van Oostenrijk. Bosnië en Herzegovina was toen een provincie van Oostenrijk-Hongarije. Deze verschrikkelijke gebeurtenissen zouden je bijna doen vergeten dat Sarajevo een mooie en historisch zeer interessante stad is. Ook de ligging is schitterend. Tijdens een optionele ochtendexcursie wordt meer verteld over de geschiedenis van de stad en regio. Neem in de middag een paar uur de tijd om de stad op je gemak te verkennen en ga zeker naar de Oude Bazaar waar je je in de Oriënt waant. (B)

We reizen terug naar Kroatië, maar breng voordat je Bosnië Herzegovina verlaat eerst een bezoek aan Mostar. Vooral de Oude Brug (Stari Most) is indrukwekkend. De brug werd in 1993 vernietigd tijdens de Bosnische Oorlog. Tussen 2001 en 2004 werd de brug herbouwd waarbij zoveel mogelijk de originele stenen werden gebruikt. Nederland heeft een aanzienlijke financiële bijdrage geleverd. We hebben een vrije dag in Dubrovnik. (B,D)

Dubrovnik is één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van de Balkan. De oude, compleet ommuurde vestingstad van Dubrovnik staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Voor de Blasiuskerk staat Roland, de schutspatroon van de stad. Historische monumenten zijn verder het Franciscanerklooster (met een mooie, 14e-eeuwse kruisgang), de nog intacte zeer oude Apotheek en het aparte Dogepaleis. De oude haven werd al gebruikt toen de Levantijnen hier in de 7e eeuw binnenvoeren. De kleurrijke daken en vele fonteinen uit de 17de eeuw maken het centrum een lust voor het oog. Het culturele leven kreeg impulsen van o.a. Lord Byron, de Engelse romantische dichter, die hier een tijdje woonde en werkte. Heel veel toeristen weten Dubrovnik te vinden, wat betekent dat het erg druk kan zijn in de smalle straatjes. Ook hier wordt een optionele excursie aangeboden. (B)

We doorkruisen 2 landen vandaag: vanuit Dubrovnik bereik je snel de grens met Montenegro. We komen door Kotor en maak daar ook zeker een stop. De havenstad Kotor is een middeleeuws doolhof van musea, kerken, cafés, pleinen en Venetiaanse paleizen. Na Kotor mogen de beste stuurlui van wal, de Kotor Serpentine heeft deze naam niet voor niets gekregen: 23 haarspeldbochten en fantastische uitzichten over de baai! We rijden langs de grenzen van het Lovcen Nationaal park heen met prachtige uitzichten en In Cetinje, historische hoofdstad van Montenegro.
Land nummer 7 van deze roadtrip is Albanië dat afgelopen jaar een groeispurt heeft gemaakt als toeristische bestemming. Tijd dat wij er ook heen gaan dus! Het is er nog rustig, rustiek en puur. Verwacht niet veel luxe dus, maar wel vriendelijke en gastvrije mensen. Voordat communistisch Oost-Europa in elkaar stortte was Albanië altijd het buitenbeentje. Het was een vrijwel volkomen gesloten land dat ook met andere Oost-Europese landen weinig te maken wilde hebben. De angst voor buitenlandse invallen is nog te zien in de schuttersputjes in het landschap. Hier konden één of twee soldaten de omgeving in de gaten houden en de vijand neerschieten als hij zich zou vertonen (wat natuurlijk nooit is gebeurd). Nederlandse toeristen konden het land in de jaren zeventig en tachtig bezoeken op een vergelijkbare manier als Noord-Korea nu. Onder streng toezicht stonden vooral bezoeken aan fabrieken en boerderijen op het toeristische programma. We eindigen deze rijdag in Shkoder, vierde stad van Albanië dat zo’n 135.000 inwoners telt. De stad is mooi geleden aan het Shkodërmeer. Bezoek het historische Rozafa-kasteel met een prachtig uitzicht op de stad en het meer. (B,D)

We rijden door Tirana, de hoofdstad van Albanië, naar Sarande in het zuiden van Albanië. Tirana is niet bijzonder interessant, maar een kort bezoek zeker waard. Het enorme Skanderbegplein met het standbeeld van deze nationale held vormt het centrum van de stad. Maak een stop bij Bunk’Art 2, een museum gevestigd in een voormalige atoombunker, dat de geschiedenis van het communistische tijdperk in Albanië vertelt. De binnenweg van Vlore naar het zuiden via de kustroute is prachtig: niet snel, maar wel mooi! Vertrek op tijd en neem de tijd om deze reisdag langs de kust te kunnen maken: de Llogara pass is adembenemend. Een van de bekendste kustplaatsen van Albanië is Sarande, onze overnachtingsplek voor vandaag. Sarande is een charmante badplaats aan de Ionische Zee. Verken het Levend-museum van Butrint, een oude archeologische site die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. We blijven hier een nacht om morgen met de ferry naar Corfu te varen: we maken een klein uitstapje van de Adriatische naar de Ionische Zee… (B,D)

Met de ferry varen we in een half uur over van Sarande of Igumenitsa (Griekenland) naar Corfu. Hier blijven we twee nachten om het eiland te verkennen. (B,D)

Een volle dag op het Griekse eiland. Rijd het eiland rond, ga lekker zwemmen of dwaal door de charmante straatjes van het centrum van de oude stad Kerkyra. Corfu kent een rijke geschiedenis en dat is zichtbaar in de Venetiaanse vestingwerken in de oude stad waaronder de Liston promenade. Bezoek ook bezienswaardigheden zoals het Nieuwe en Oude Fort, de St. Spyridon-kerk en het Archeologisch Museum. Buiten de stad is het Achilleion-paleis zeker de moeite waard, ooit eigendom van keizerin Elisabeth van Oostenrijk. Geniet van de prachtige tuinen en het uitzicht op de Ionische Zee. Het Paleokastritsa-klooster is in de 13de eeuw na Christus gesticht, de huidige gebouwen dateren uit de 17de eeuw. Het klooster is gelegen op een heuvel met een panoramisch uitzicht op de zee en omliggende gebieden. Andere plaatsen die de moeite waard zijn: het traditionele dorp Lakones, dat bekend staat om zijn prachtige uitzicht op de baai van Paleokastritsa en Kanoni en de muis van Pontikonissi: Ga terug richting Corfu-stad en stop bij Kanoni om het Vlacherna-klooster en de muis van Pontikonissi (Muizeneiland) te bewonderen, twee iconische bezienswaardigheden. (B)

In de loop van de ochtend gaan we weer naar de haven voor het korte tochtje naar Igumenitsa. Daar stappen we op de middagboot naar Brindisi, Italië. Het diner is inclusief op de boot. We komen om 21.00hr aan en rijden nog een half uurtje naar Lecce waar we twee nachten verblijven. (B,D op de ferry)

Lecce, gelegen in de regio Puglia in Zuid-Italië, staat bekend om zijn prachtige barokke architectuur en charmante sfeer. Piazza del Duomo is het centrale plein waar je enkele van de meest indrukwekkende barokke gebouwen vindt. De Kathedraal van Lecce, Duomo di Lecce, is een meesterwerk van barokke kunst en architectuur. De Campanile di Santa Croce is de indrukwekkende klokkentoren van de Basiliek van Santa Croce, dat zelf een van de meest verfijnde voorbeelden van de Lecce-barok. Let op de ingewikkelde gevel met beeldhouwwerken en versieringen. Andere bezienswaardigheden zijn het Amfitheater van Lecce (Roman Amphitheatre), dat dateert uit de 2e eeuw na Christus en het Piazza Sant’Oronzo. Hier staat het standbeeld van de patroonheilige van de stad: Sant’Oronzo. Er zijn veel lokale trattoria waar je overheerlijk kunt lunchen. Geniet van de lokale keuken en probeer specialiteiten zoals “pasticciotto,” een zoet gebak, en lokale wijnen. (B)

Een reisdag langs de Adriatische kust noordwaarts door heuvelachtig landschap en door kleine charmante Italiaanse dorpjes. Sla de stad Bari vooral niet over: het historische centrum van Bari, ook wel Bari Vecchia genoemd is zeker de moeite waard. Bezoek de Basilica di San Nicola en wandel door de smalle steegjes met lokale winkels en eetgelegenheden. Verder naar het noorden rijden we door het mooie Gargano Nationaal Park, met een beetje geluk zien we al wat mooie herfstkleuren. Een paar mooie bochtjes rijden? Monte Sant’Angelo ligt ook op onze route. In Termoli ligt het Svevo Kasteel dat ook een mooi uitzicht over de omgeving en de zee biedt. We overnachten iets buiten Termoli in een fijn hotel. Uiteraard is het diner op deze reisdag inbegrepen. (B,D)

In een uur of vier rijd je naar Urbino, Deze kleine stad, gelegen in de noordelijke heuvels van de regio Le Marche, werd in de vijftiende eeuw omgetoverd van een middeleeuws stadje tot een oogverblindende, volmaakte stad in renaissancestijl. Dankzij deze transformatie staat het stadje sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Enkele onmisbare bezienswaardigheden? Palazzo Ducale, een indrukwekkend hertogelijk paleis dat ook de National Gallery of the Marche met kunstwerken van onder andere Raphael herbergt. De Duomo di Urbino, de kathedraal van Urbino, dateert uit dezelfde Renaissance-periode 15de en 16de eeuw na Christus. Wandel door de historische straatjes en geniet van de sfeer van deze historische stad. Na Urbino is het nog een dik uur rijden naar Rimini waar we twee nachten verblijven. (B,D)

Een kustplaats met historische waarde, zoals eigenlijk alle havenplaatsen van betekenis aan de Adriatische kust. Rimini telt 150.000 inwoners en heeft een oud en nieuw centrum. Daarnaast staat het de laatste decennia bekend als badplaats. De stad is gesticht in de derde eeuw na Christus, maar veel bouwwerken dateren van voor die tijd: de Ponte di Tiberio bijvoorbeeld uit 21 na Christus of the Arco di Agosto uit 27 voor Christus. Federico Fellini, de bekendste filmmaker is geboren in Rimini en in de gezellige wijk Borgo San Giuliano is de street art aan hem opgedragen. We hebben hier een volle dag om van de stad en/of de stranden te genieten. (B)

De reisdag vandaag is niet lang, maar we blijven maar een nacht in Venetië dus wellicht wil je op tijd aankomen. Zo niet, maak dan vooral een stop in Ravenna met zijn knusse centrum en indrukwekkende Basilica de San Vitale met zijn prachtig bewaard gebleven mozaïek. (UNESCO). In Venetië ‘moet’ je natuurlijk naar het San Marcoplein met de indrukwekkende Basiliek van San Marco. Dat kan te voet of neem de vaporetto (waterbus), onderweg kun je genieten van de indrukwekkende aanblik van de grachten van Venetië. De setting, de straatjes, de mooie huizen… Venetië is uniek. (B,D)

De laatste gezamenlijke etappe is zeker niet de minste: een prachtige route door het noorden van Italië met eigenlijk te veel tussenstops… bijvoorbeeld Verona dat bekend staat om het pittoreske historische centrum, de Arena di Verona en natuurlijk hét balkon van Romeo en Julia. Steden als Brescia of Bergamo zijn ook zeker de moeite waard, maar kies een plek uit voordat je in de auto stapt. Via het schilderachtige Comomeer en het Meer van Lugano vervolgen we onze weg naar Luzern. Dit is ons eindstation, maar mocht je op je gemak richting huis willen rijden, dan is Luzern zeker de moeite van een bezoek waard. Hoe dan ook genieten we hier samen van ons laatste diner samen en morgen scheiden onze wegen weer voor langere of hopelijk korte tijd. (B,D)

Meer informatie?
Prijzen en data
Autoreizen met je eigen auto