Río Caño Cristales in La Macarena

En dat wordt dit voorlopig mijn laatste blog over Colombia. Helaas, maar niet getreurd.. de andere blogs blijven gewoon online staan.
En deze bestemming vond ik 100% een aparte blog waard: de rivier Caño Cristales bij het dorpje La Macarena in het gelijknamige gebied. Hier vind je een bijzonder en uniek natuurfenomeen dat jaarlijks terugkeert. Het ligt niet echt op enige route tijdens je reis door Colombia, dus je moet er wel heen vliegen vanaf Bogotá, maar het is zeker de moeite waard!

El Río de Cinco Colores

Colombia - Cano Cristalesofwel de rivier van 5 kleuren. En dat is het ook echt van half juli tot november: een meanderende rivier van geel, rood, blauw, groen en paarse kleuren die door het heuvelachtige landschap van de Macarena bergketen stroomafwaarts glijdt. Het is een plek die niet alleen wordt bezocht door enkele buitenlandse toeristen, maar ook Colombianen reizen graag naar La Macarena. Druk is het echter allerminst: het aantal vluchten is beperkt en het toerisme is strak georganiseerd in dit dorp dat ligt in de regio La Meta. De uitgestrekte Meta stond vroeger bekend als het gebied van de cocaboeren. Dat zie je overigens nog steeds als je erheen vliegt: het gebied is leeg met heel weinig bebouwing, maar grote lappen land zijn wel bewerkt.

Bij aankomst word je ontvangen door medewerkers van het Nationaal Park La Macarena en na een introductie over de regio en de zones die we gaan bezoeken tijdens het verblijf hier ga je naar het hotel voor de komende nachten. Het dorpje is klein en echt typisch Colombiaans platteland: een paar plastic stoeltjes her en der onder een veranda of op straat, stoffige straatjes, rustig en relaxt op een megaluidspreker na die de cumbia laat horen… (overal in dit land is muziek!)

Uniek Natuurfenomeen

Colombia - Caño Cristales“Hoe kan het toch bestaan?”, dat gaat er met regelmaat door je hoofd wanneer je er bent. Het is een surrealistisch beeld dat je voorgeschoteld krijgt tijdens de wandelingen door dit gebied. Ondanks dat de Macarena gebergteketen op zich niet bijzonder spectaculair is, moet dit voor geologen een waar paradijs zijn. Er komen hier verschillende natuurlijke regio’s samen: de Amazone, de Andes en Llanos. Al deze regio’s hebben hun eigen klimaat begroeiing en bodem. Los llanos betekent letterlijk vlaktes en dit gebied bedekt zo’n beetje een derde van Colombia. De bodem is niet bijzonder vruchtbaar, maar deze prairies zijn in het verleden (en worden nog steeds) voor vee gebruikt. De samenkomst van de drie verschillende zones zorgt ervoor dat hier een uniek ecosysteem is ontstaan. La Macarena heeft een bijzonder diversiteit aan vogels, reptielen en zoogdieren. Voor de vogelaars en geologen is hier dus het hele jaar door wel iets boeiends te spotten.

Colombia Caño Cristales - La MacarenaEchter, de meesten van ons komen er voornamelijk voor de roze/rode rivier die deze kleur aanneemt in de bloeiperiode van de waterplant: Macarenia clavígera. Als je onder water kijkt met een bril lijkt het net een wolk van zwevende loofboompjes die samen een intense kleur creëren. Aan het begin van het seizoen zijn de kleuren wat feller, aan het einde worden de kleuren dieper rood en paars. Deze waterplant vind je er ook in het groen en ook dat geeft een prachtig effect. Naast de kleuren van de waterplant is het gesteente ook boeiend: door slijtage van het steen door het water zijn grote diepe gaten ontstaan waar je langs wit-geel gesteente de zwarte diepte inkijkt. Door het gebrek aan voedingsstoffen en andere organismen is het water extreem helder en dat maakt het alleen nog maar meer bijzonder natuurlijk.

Tijdens een verblijf hier van een dag of 2 à 3 dagen verken je het gebied te voet met een gids. Het is niet mogelijk om dit gebied op eigen houtje te bezoeken. Gelukkig maar! Zo wordt het gebied immers beschermd en blijft het in standgehouden. Je mag zwemmen op enkele plekken, maar altijd met respect voor de plantjes en het is verboden om zonnecrème te gebruiken om het ecosysteem te beschermen.

Tips
De regio ligt op zo’n 200 meter boven zeeniveau heel dichtbij de evenaar. Het is hier dan ook altijd warm: 25-35 graden. Je mag geen zonnebrandcrème gebruiken, dus zorg dat je dunne, luchtige kleding bij je hebt en lichte wandelschoenen voor een tocht naar dit gebied.

Wil je een offerte ontvangen voor een meerdaagse trip naar dit gebied? Stuur een berichtje naar info@patiperra.com

Wil je vaker waardevolle, handige of gewoon leuke tips ontvangen over bestemmingen en reizen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Leuk! Ik ontvang graag info en reisadvies