Project Description

Colombia Compleet

Een reis door het bijzondere en unieke Colombia dat eigenlijk pas sinds enkele jaren weer écht opnieuw ontdekt is. Patiperra komt al bijna 20 jaar met regelmaat in Colombia en is sinds het eerste bezoek al een echte fan. Waarom? De prachtige afwisselende natuur met ruide Andes en lieflijke koffievelden, van de ruige Pacific kust waar de walvissen op je wachten, tot de idyllische Cariben in het noorden van het land. En dan van de moderne hoofdstad Bogotá en het levendige Medellín die voor iedere wens wel iets in de aanbieding hebben, tot de koloniale dorpjes, waarvan Mompox toch wel de kroon spant. En dan niet te vergeten: De gastvrije Colombiaan! De bevolking maakt een bezoek aan dit land werkelijk onvergetelijk.

Colombia_BogotaDeze reis die de hoogtepunten van het diverse Colombia aandoet start in de levendige hoofdstad Bogota. Met zo’n acht miljoen mensen is dit veruit de grootste stad van het land en het centrum van de politieke, culturele en economische activiteiten. We vinden hier dan ook een diversiteit aan mensen uit het gehele land. Er zijn verschillende wijken die allemaal een andere ervaring bieden. Zona Rosa is de hippe wijk die goede restaurants, cafés en shopping centres biedt, Chapinero is de wijk met veel nightlife en je ziet dat de LGTB gemeenschap is volop aanwezig; de wijk wordt wel eens “Chapigay” genoemd. De artistiekelingen kunnen een bezoek aan de upcoming kunstenaarswijk La Macarena zeker niet overslaan en Parque 93 is heerlijk voor diegenen die wat meer rust zoeken. De koloniale wijken van de stad zijn het centrale Candelaria en Usaquén. Usaquén is door de groei van Bogotá inmiddels opgenomen in de stad. La Candelaria is het prachtige koloniale centrum van de stad waar we de Kathedraal van Colombia vinden en het Capitool. Het bekendste Goudmuseum van Latijns Amerika is ook in deze wijk gevestigd. La Candelaria is het oudste en meest klassieke deel van de stad en biedt ook toegang tot het treintje naar Monserrate, gelegen op 3100 meter hoogte. Bogota zelf ligt op zo’n 2600 meter en het uitzicht vanaf de koloniale kerk met omringend park is werkelijk fenomenaal. Probeer altijd op een zondag in Bogotá te zijn: dan vindt hier altijd de zogenaamde “Ciclovía” plaats. Dit event wordt sinds 1976?? voor het eerst in Bogotá gehouden en vindt vandaag de dag plaats in veel Latijns-Amerikaanse steden. Iedere zondag tussen 7.00hr en 14.00hr zijn de grote straten van de stad afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Dit is een perfecte kans om verschillende wijken te zien en met de locals in contact te komen.

Colombia_Tatacoa DesertHet wordt hoog tijd om het land te leren kennen! Je laat de drukte van de stad achter je en duikt de natuur in. De reis gaat naar het bijzondere natuurgebied Tatacoa. Een mooie rit door de bergen richting het zuiden waar je in een eenvoudig onderkomen verblijft aan de rand van Tatacoa. Dit surrealistische landschap van witte en oranje rotsformaties is overdag indrukwekkend, maar tijdens de zonsondergang is het echt aan te raden de camera in de aanslag te hebben. Je kan een paar mooie wandelingen maken door het maanlandschap en door de oranjerode rotspartijen.

Afstand Bogotá – Tatacoa: 300km/6hr

Colombia San AgustinDe rit naar San Agustín duurt ongeveer 6 uur over zo’n 270km. De wegen zijn prima in Colombia, maar door de bergen schiet het allemaal niet heel erg op. Dat is overigens verre van een straf: dit is reizen! Door kleine dorpen en langs mooie wegen rijd je door het echte Colombia waar je onderweg kan stoppen voor een heerlijk kopje koffie of een hapje met de locals. In het plaatsje Gigante bijvoorbeeld is het uitzicht op de legendarische Magdalena rivier wel heel mooi.

Een van de bekendste archeologische vindplaatsen in Colombia ligt hier, in San Agustín. De San Agustín indianen leefden hier tot ongeveer 1500 en waren dus al verdwenen toen de Spanjaarden voet aan wal zetten. Deze bevolking leefde van 1000 voor Christus tot 1500 dus en heeft zo’n 130 sculpturen achtergelaten. Deze dienden voornamelijk ter verering van de goden en de doden; het leven na de dood zou belangrijker zijn geweest dan het leven op aarde. De omgeving van San Agustín is prachtig mooi en het is aan te raden om hieri een paardrijtocht te maken door de omgeving. Herbij kan je langs een aantal sculpturen rijden die je anders niet zo eenvoudig te zien krijgt.

Een andere tip: het smalste deel van de Rio Magdalena, slechts 2,2 meter breed (!) vind je hier en het is zeker de moeite waard een kijkje te gaan nemen. Daarnaast zijn er nog een paar indrukwekkende watervallen te bewonderen in de omgeving, El Mortiño en Bordones.

Afstand Tatacoa – San Agustín: 270km/6hr

Nog al zo’n mooie route door de bergen naar het koloniale Popayán. Deze route leidt je door het Purace Nationaal Park. Hier zijn fikse wandelingen mogelijk met een goede kans op het spotten van condors. Dit gebied heet Paramo, ligt tussen de 3500 en 5000 meter hoogte en is een hoogland dat wordt gekenmerkt door moeras- en veengrond. De Paramo wordt ook wel de spons van de Andes genoemd en vind je in Venezuela, Colombia, Ecuador en Peru. Op deze hoogte geen hoge bomen dus, maar wel struiken en stevige planten die kunnen leven in een omgeving met relatief weinig zuurstof en veel wind.

Popayán is een van de prachtig bewaard gebleven koloniale steden die Colombia rijk is. “La Ciudad Blanca” is de bijnaam voor deze witte universiteitsstad die zo’n 300.000 inwoners telt. Er is een aantal leuke musea en veel leuke restaurantjes en cafés. ’s Avonds lijkt Popayán een andere stad dankzij de de oude straatverlichting die de straten warm oranje kleuren.

Afstand San Agustín – Popayán: 135km/4hr

Colombia_CocoraValley_Mocht je op een dinsdag in Silvia zijn, dan is een stop in dit bergdorp zeker aan te raden! Dinsdag is namelijk marktdag in Silvia en dat betekent dat de inheemse Guambiano bevolking hier het dorp komt opfleuren met hun handelswaar.

Vervolgens reis je door naar de zogenaamde Triangulo del Café prijkt in zijn geheel vanaf 2011 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De zee van koffie die we hier vinden biedt niet alleen prachtige vergezichten over de golvende groene heuvels. Je kan natuurlijk ook een koffieplantage bezoeken en al je zintuigen inzetten tijdens een tour met een professionele gids. In het koloniale plaatsje Salento slenter je rond door de kleurrijke straten en kan je op het centrale plein in een jeep Willy stappen die je naar de Cocora vallei brengt. Kenmerkend aan deze vallei zijn de hoge waspalmen die wel 60 meter hoog kunnen worden. De meesten kennen palmbomen waarschijnlijk voornamelijk in combinatie met de zee en het is dan ook bijzonder om deze bomen hier op de berghellingen te zien staan. Je kan hier mooie wandelingen maken of te paard de vallei ontdekken. overnachtingen in dit gebied zijn vrijwel altijd in een oude (soms nog functionerende) koffie boerderij.

Afstand Popayán – Salento: 250km/5hr (310km met Silvia)

De Andes splitst zich in Colombia in twee takken, waarvan een richting Bogota en Bucaramanga loopt en de andere tak westelijker van Cali richting Medellín. Via deze westelijke tak reizen we door richting het noorden naar Medellín. De kleine boerderijen met de vrolijke plantenpotten sieren de bergwegen en de uitzichten zijn prachtig. Dit is een van de trajecten die weer eens bewijst dat het werkelijke reizen; het van A naar B gaan misschien nog wel het mooist is van het reizen.

Colombia_MedellinMedellín: de stad van Pablo Escobar, de stad van het Medellín cartel, de stad waar eigenlijk niemand met normaal fatsoen over straat kon. Gelukkig is voorgaande al heel lang verleden tijd en is Medellín, de tweede stad van Colombia, een aangename en leuke stad geworden met veel oud en ook veel nieuw. In het oude centrum vinden we het Plaza Botero dat vol staat met de beelden van voluptueuze mannen, vrouwen en dieren van de hand van Fernando Botero. Het openbaar vervoersysteem is de perfecte manier om je binnen de stad te verplaatsen. Er zijn ook kabelbanen die je naar de buitenwijken brengen. Colombia Medellin - BoteroDeze liggen tegen de heuvels geplakt en het is bijzonder om een ritje met de kabelbaan te maken om van bovenaf te zien hoe de bevolking buiten het centrum leeft. De Comuna 13 was voorheen geen veilige wijk, maar kan nu bezocht worden met een gids. Heel interessant voor degenen die graag meer willen weten over het drugs-verleden van de stad. Een van de leukste en gezelligste wijken is El Poblado. Hier vind je veel hotels en is er een bijna onbeperkt aanbod van hippe en gezellige cafés en restaurants. Medellín wordt wel de stad van de eeuwige lente genoemd en het klimaat is er dan ook bijzonder aangenaam. In Medellín wordt jaarlijks de Feria de Flores gehouden, een immens groot bloemencorso of bloemenfestival dat hier jaarlijks in de maand augustus plaatsvindt.

Afstand Salento – Medellín: 250km/6hr

Colombia_View from the Rock of GuatapeVanuit Medellín kan je een bezoek brengen aan het bijzondere stuwmeer bij het dorpje Guatapé. Een enorme rots steekt daar fier boven het landschap uit. Na een stevig klimmetje kom je bovenop de top aan van deze granieten rots die een prachtig uitzicht biedt over de omgeving. Het stuwmeer heeft een deel van het berggebied blank gezet, waardoor er allemaal kleine eilandjes zijn ontstaan. Het water is een puur turquoise en in combinatie met de groene bergen leidt dit tot heel mooie plaatjes.

Via een 2-baansweg via kleine levendige dorpjes rijd je door naar het Oosten totdat je aankomst bij Río Claro. Een mooie plek middenin de natuur waar je kan wandelen, raften, ziplinen en vogels kunt spotten. Hacienda Napoles ligt op een steenworp afstand. Dit landgoed behoorde toe aan Pablo Escobar en zoals iedere zichzelf respecterende rijkaard, lopen ook hier nog steeds nijlpaarden, giraffen en leeuwen rond. In de traditionele oude kleine boerderij is een klein museum over Escobar geopend met veel fotomateriaal uit de laatste decennia van zijn leven.

Afstand Medellín – Guatapé – Río Claro: 265km/6hr

Het is een lange rit naar Mompox, maar 100% de moeite waard.

Colombia Mompox centreHet prachtig koloniale Santa Cruz de Mompox is gelegen aan de over van de Magdalena rivier. Deze plaats ligt wat verscholen in de delta en is om die reden ook lange tijd niet bezocht door toeristen. De havenstad werd gesticht door de Spanjaard Pedro de Heredia in 1537. Alle producten die vanuit Peru in het zuiden en vanuit Spanje continent inwaarts moesten worden vervoerd, passeren hier destijds de revue. De rijkdom van die tijd is nog steeds zichtbaar in de koloniale huizen en kerken en het vele goud dat hier nog blinkt als herinnering aan alle goudsmeden.

Naast het charmante koloniale straatbeeld, biedt Mompox een ervaring van een slaperig stadje in de rivierdelta. Behalve in de weekenden: dan wordt er gevoetbald, rijden alle scooters door het dorp en worden de luidsprekers buiten op de veranda’s, pleintjes en terassen gezet. Het is duidelijk: de lokale bevolking houdt van muziek! Maak een boottochtje over de Magdalena, geniet van de stilte hier en aanschouw het leven van de locals aan de oever van de rivier. De vogelaars kunnen hier hun hart ophalen.

Afstand Río Claro – Mompox: 590km/9hr

Tayrona beachesJe rijdt door naar het noorden waar een verblijf aan de Caribische kust een reis door Colombia helemaal compleet maakt. Santa Marta heeft een klein leuk oud centrum, maar de reden van het verblijf hier zijn de stranden en het Tayrona Nationaal Park. Er zijn verschillende wandelingen te maken in Tayrona NP en met zijn vele stranden en veel wildlife als verschillende apen, leguanen, kaaimannen, kikkers in de meest uiteenlopende kleuren en natuurlijk veel vogels. Het is de moeite waard om een nacht in of aan de rand van het NP Tayrona te overnachten. Het Nationaal Park is jaarlijks in februari gesloten voor een schoonmaakbeurt. De Arhuacos indianen zijn de initiatiefnemers van de sluiting met het doel om de natuur tot rust te laten komen tijdens deze maand. een mooi initiatief dat we alleen maar toejuichen, maar hou hier dus rekening mee tijdens de planning van een reis.

Afstand Mompox – Santa Marta: 310km/5hr

Colombia_CartagenaDe laatste halte van deze reis en zeker niet de minste: Cartagena de Indias. De absolute topper in het rijtje van koloniale steden in Colombia en misschien zelfs wel van heel Latijns Amerika. De ommuurde stad staat al sinds 1984 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Cartagena is gesticht in 1533 en heeft altijd gefungeerd als doorvoerhaven voor de Spanjaarden. Het vele goud dat uit Peru kwam met name, werd via de haven van Cartagena naar Europa vervoerd. De stad heeft dan ook met grote regelmaat onder vuur gelegen door piraten en boekaniers, die ook de kuststeden aanvielen. De binnenstad biedt prachtige oude huizen die musea herbergen, de Torre del Reloj of klokkentoren, de kathedraal en het Paleis van de Inquisitie bijvoorbeeld. Buiten het centrum is de het klooster Popa een bezienswaardigheid. Dit met name dankzij de locatie op een berg van waar je een prachtig uitzicht hebt op de oude stad, de wijk Getsemani en het San Felipe Fort. Bocagrande is een nieuw deel van stad waar veel hotels gevestigd zijn aan het strand. Wellicht niet het meest charmant, maar wel heerlijk om na een dagje cultuur snuiven in de Caribische zee te springen. De wijk Getsemani is een levendige en gezellige wijk vol met restaurants, cafés en winkeltjes. En dit niet alleen voor de toerist, op het Trinidad plein komen iedere avond studenten, locals en toeristen bij elkaar om te kletsen, te drinken en muziek te maken. Een perfecte plaats om een laatste gesprekje aan te knopen met de gastvrije Colombianen voordat je weer richting huis vertrekt.

Afstand Santa Marta – Cartagena: 240km/4hr

Vandaag heb je nog de tijd om te relaxen aan het strand of lekker rond te struinen door de stad. Koop de laatste souvenirs of drink je laatste mojito op het strand. Cartagena verveelt nooit…

Meer informatie?
Data en prijzen
Landeninformatie