Argentinië in een notendop

Het land dat wij beter zijn leren kennen dankzij de overheerlijke wijnen, het ruige Patagonië en natuurlijk dankzij onze Koningin Maxima. Een bijzonder land met unieke mensen. Argentijnen zijn gastvrij en vriendelijk en ook heel trots op hun land. En wees eerlijk, dat is niet zonder reden.

De hoofdstad Buenos Aires is het Parijs van Latijns Amerika, Patagonië biedt prachtige vergezichten met ruige gaucho’s die er op hun paarden vandoor gaan en intens blauwe gletsjers op het Patagonische ijsveld. De nationale parken herbergen Alerces (lariksen) van wel 3000 jaar oud en in het merengebied vind je vier nationale parken en veel meren, bergen en rivieren. In het noordwesten van het land zijn onlangs (2018) resten van Giant dinosaurussen gevonden die 30 miljoen jaar terug gaan in de tijd. En dan nog de overheerlijke rode Malbec wijn en de witte Torrontés die niet te versmaden zijn. Om het plaatje compleet te maken, verdienen de Iguazu watervallen nog vermelding; dit immense watergordijn bevindt zich op Argentijnse bodem en laat een onvergetelijke indruk achter.

       Highlights:

  • Buenos Aires
  • Patagonië: Peninsula Valdés, Tierra del Fuego, Ushuaia & El Calafate
  • Merengebied: Bariloche & San Martín de los Andes
  • Mendoza en de wijnregio
  • Iguazu watervallen

       Off the beaten track:

  • Salta, Cafayate & Humahuaca vallei
  • Nationaal parken Ischigualasto & Talampaya
  • Ruta 40, El Chaltén & Lago del Desierto
  • Esteros del Iberá
  • Córdoba & Estancias

Laat je vragen en wensen achter op:

Contact

Argentinië kent veel verschillende klimaatzones en het reizen naar een regio in dit land is dan ook het gehele jaar mogelijk. Van oktober t/m maart is het weer in Patagonië perfect en in het noorden valt de regen in de maanden december t/m maart. Daarnaast is er de invloed van het Andesgebergte; deze zorgt voor veelal een droog klimaat in de luwte aan de Argentijnse zijde.

In Patagonië is de perfecte reistijd van oktober t/m maart. De perfecte reistijd voor het Noorden is van maart t/m november.

Buenos Aires is het hele jaar door goed te bereizen. Er is geen eenduidig specifiek regenseizoen, al valt er iets meer neerslag in de oktober t/m maart. De temperaturen liggen rond de 25-30° C van november t/m maart. In juni en juli komt het kwik gemiddeld tot maximaal 15°C.

Patagonië: Puerto Madryn, El Calafate, El Chaltén, Ushuaia
Van oktober t/m maart te bereizen. Patagonië staat bekend om de welbekende “Four seasons in a day”. Er valt hier het hele jaar door neerslag. In de zuidelijke zomermaanden ligt het kwik rond de 15°C gemiddeld, al kan het tegenwoordig ook met gemak 20-25°C worden. Daarnaast staat deze regio bekend om de harde wind die over de vlaktes raast.

Merengebied: Bariloche en San Martín de los Andes
Het gehele jaar door heel goed te bereizen. In de maanden mei t/m augustus neerslag in de vorm van sneeuw. Deze regio is dan ook perfect voor een skivakantie in onze zomermaanden. Van oktober t/m maart liggen de temperaturen rond de 20°C en valt er niet veel neerslag.

Midden: Mendoza en de wijnregio
Het gehele jaar door heel goed te bezoeken. Mendoza ligt in de luwte van de Andes en het regent hier niet veel. De temperaturen liggen in de zuidelijke wintermaanden juni/juli rond de 15°C en in de Argentijnse zomer rond de 30°C. Een heel aangenaam klimaat dus.

Noorden: Salta, Cordoba e.o.
Het gehele jaar door goed te bereizen. De neerslag valt hier over het algemeen van december t/m maart. Temperaturen zijn het hele jaar door aangenaam tussen de 20 en 30°C. ’s Nachts koelt het af in de bergen.

In de tropische jungle van Puerto Iguazú is het hele jaar door veel kans op neerslag.
De temperaturen schommelen het hele jaar door tussen de 20 en 30°C. ’s Nachts kan het in de maanden juni/juli afkoelen tot ca. 10°C.

Buenos Aires

Hoofdstad van dit enorme land die 3 miljoen inwoners telt. De zogenaamde Porteños staan bekend als een tikkeltje arrogant, zowel in binnen- als buitenland, maar wij noemen ze trots. Buenos Aires wordt ook wel het Parijs van Latijns Amerika genoemd en de Franse overeenkomst is er zeker nog, maar de grandeur van weleer is iets afgenomen. De prachtige straten vol Franse architectuur, de verschillende wijken met allemaal hun eigen karakter, het rijke culturele leven en de kosmopolitische bevolking maken het een heel aangename stad om een aantal dagen te verblijven.
De 140 meter brede Avenida 9 de Julio is de breedste straat ter wereld en is een voorbeeld van de oude grandeur. Op de Plaza de Mayo hebben vanaf 1977 jarenlang de Dwaze Moeders geprotesteerd, wachtend op een reactie over waar hun kinderen zich bevonden. Aan dit plein is tevens het werkpaleis van de Argentijnse president gevestigd in de Casa Rosada; dit is daadwerkelijk een roze huis.
In de wijk Recoleta is de beroemde begraafplaats waar Eva, Evita, Perón begraven ligt. Recoleta is daarnaast een mooie upperclass wijk waar dure boutiques classy boutique hotels proberen af te troeven. San Telmo is een echte oude immigrantenwijkmet smalle straten, kinderkopstraten en veel gezellige cafés. Palermo is de hippe artistieke wijk die een aantal jaar geleden opnieuw is ontdekt. Iedere straathoek heeft een art gallery, restaurant of café. Hetzelfde geldt voor Puerto Madero, het oude havengebied is opgeruimd en zit vol met terrassen. Voor diegene die het échte Buenos Aires zoekt moet daar echter niet zijn. Voor hen is een bezoek aan La Boca wel de moeite waard, dit is immers de bakermat van de tango.

Patagonië: Peninsula Valdés, Tierra del Fuego & Ushuaia, El Calafate en El Chaltén

Het immense Patagonië heeft een enorme aantrekkeingskracht op veel reizigers en niet zonder reden. De mysterieuze gauchos, het eindeloze landschap, de extreme weersomstandigheden, de ruige natuur, de blauwe gletsjers in het zuiden, … We kunnen nog wel even doorgaan. Het gaat om een aantrekkingskracht die ook veel ontdekkingsreizigers naar het einde van de wereld hebben gelokt.

  • Puerto Madryn en Peninsula Valdes

    De plek waar de zuidkaper walvissen jaarlijks komen om te jongen tussen juli en december. Peninsula Valdes is een schiereiland dat dankzij de bijzondere vorm een baai creëert met warm water waar de walvissen dankbaar ieder jaar gebruik van maken om te paren. De dieren zijn speels en over het algemeen niet bang, en het is dan ook een prachtige belevenis dit te aanschouwen. Het hele jaar door zijn hier overigens orka’s te spotten en vind je bij Punta Tombo de grootste kolonie van  Magelhaese pinguins in Zuid-Amerika. Bij Punta Delgada en Punta Norte zijn zeeleeuwen en zeeolifanten te spotten.

  • Tierra del Fuego en Ushuaia

    Daadwerkelijk het einde van de wereld: Tierra del Fuego ofwel land van vuur. De Portugese ontdekkingsreiziger Ferdinand Magellaan voer hier in 1520 door het kanaal tijdens zijn reis rond de wereld en zag de vuren van de Yaghan indianen op het land. Het landschap is hier ruig en het weer onvoorspelbaar zoals in heel Patagonië. Een bezoek aan het Nationaal Park Tierra del Fuego met zijn bossen, watervallen, meertjes en gletsjers is de moeite waard. Er zijn verschillende wandelingen mogelijk en het spotten van zoogdieren als guanacos, vossen en konijnen is zeker mogelijk.
    Tijdens een boottocht op het Beaglekanaal spot je de kleine maghellaense pinguïns, zeeleeuwen die lui in het zonnetje liggen op Isla de los Lobos en vaar je langs de rode vuurtoren aan het einde van de wereld. Een van de Estancias die te bezoeken is, is Estancia Harberton, een oude boerderij uit de 19de eeuw die gestart is door een Britse missionaris Thomas Bridges. Schapen voor de wol en vee voor het vlees; dat waren de inkomsten uit de boerderij tot het einde van de 20ste eeuw. De Estancia is nog steeds Bridges’ familiebezit en er wordt nog steeds vee gehouden. Daarnaast kan je de boerderij bezoeken en zien hoe het leven op een typische Patagonische Estancia eruit zag.

  • El Calafate

    Inmiddels niet meer zo heel klein, maar prachtige gelegen langs de oever van het Lago Argentino. In dit meer komt ook de bekendste gletsjer van Zuid-Amerika uit: de Perito Moreno. De immense gletsjer van 5km breed en zo’n 75 meter hoog glijdt dagelijks een a twee meter het meer in.

  • El Chaltén & Lago del Desierto

    Het wandelparadijs van Argentinië bevindt zich in El Chaltén, klein dorpje in het Nationaal Park los Glaciares dat zijn bestaansrecht tegenwoordig ontleent aan het toerisme. En heel begrijpelijk overigens. Het gebied is werkelijk fenomenaal wandelgebied rondom en aan de voet van het Fitzroy massief. Voor alle niveaus zijn hier wandelroutes uitgezet en het is dan ook perfect voor iedere actieve en minder actieve wandelaar. Mocht je een auto tot de beschikking hebben of een dagtour willen boeken, bezoek dan vooral het prachtige Lago del Desierto. Een boottochtje of een wandeling zijn hier de verschillende opties om van de omgeving te genieten.

Merengebied bij Bariloche en San Martin

Bariloche, ook wel het Zwitserland van Argentinië genoemd, staat bekend om de lekkere chocola en de prachtige besneeuwde bergen waar in de zuidelijk wintermaanden veel locals en Brazilianen komen skiën. Wij bezoeken het merengebied voornamelijk in de Argentijnse zomer en dan is het een waar paradijs voor diegenen die van wandelen houden (voor alle niveaus zijn er legio opties), mooie uitzichten, kraakheldere meren, prachtige natuur en goed eten. Een dagtrip naar Victoria island in het Nahuel Huapi Meer is een aanrader of een boottocht naar de Brazo Tristeza, arm van de  Tussen Bariloche en San Martin de los Andes ligt de Zeven meren route: een prachtige weg die uiteraard langs zeven meren komt. San Martin de los Andes is een rustig, maar prachtig dorp te vergelijken met het Oostenrijkse Lech. Vanaf hier is het Lanin Nationaal Park een mooie dagtrip; de natuur is hier toch weer anders met veel endemische bomen als de Araucaria, een conifeer, die alleen hier voorkomt.

Mendoza en de wijnregio

De mondaine en aangename stad Mendoza is prachtig gelegen tegen de flanken van het Andesgebergte. Daar waar de invloed van de oceaan in het buurland Chili zorgt voor meer neerslag, is het aan deze zijde van de Andes aangenaam en over het algemeen zonnig. Mendoza is gesticht in de 16de eeuw door de Spanjaarden en dit zie je terug in het schaakbordpatroon van de stad gebouwd rondom het centrale plein, Plaza de Independencia in dit geval. Andere bekende pleinen zijn Plaza San Martín, Plaza España en Plaza Italia. De diverse parken geven de stad een groen karakter. In het grote stadpark Parque General San Martín besteden de inwoners van Mendoza een groot deel van hun vrije tijd. Cerro de la Gloria is letterlijk het hoogtepunt van het park. Vanaf hier heb je een fraai uitzicht over de stad en het park. ‘s avonds is het hier heerlijk genieten in één van de vele goede restaurants. Mendoza is de uitvalsbasis voor de hardcore actievelingen die de hoogste top van de Amerika’s willen beklimmen, de Aconcagua is met zijn 6.960 meter de hoogste top ter wereld buiten Azië.
De grootste trekpleister van Mendoza is de wijn. Zowel ten zuiden als ten noorden van de stad liggen uitgestrekte wijngaarden met kleine wijnboertjes en grote wijnconcerns. Deze zijn het hele jaar door te bezoeken. In Maipú en Luján de Cuyo kan je met een fietstour verschillende wijnhuizen bezoeken en uiteraard ook proeven. Een aantal van deze wijnhuizen biedt ook de bijzondere accommodatie waar het niet ongewoon is dat je daadwerkelijk in de wijngaarden verblijft.

Parken Ischigualasto en Talampaya

Het Westen van Argentinië van Mendoza noordwaarts richting Salta is nog niet echt ontdekt door de massa, en dat is maar goed ook. De leegte die je hier vindt in de woestijn is oorverdovend. Vooral als je met een eigen huurauto op pad bent is het de moeite waard om af en toe even uit te stappen en de motor af te zetten. Het provinciale park Ischigualasto en het Nationaal Park Talampaya prijken sinds het jaar 2000 op de werelderfgoedlijst van Unesco. De eerste wordt ook wel Maanvallei genoemd en staat bekend om de bijzondere rotsformaties die zich hier dankzij de wind door de tijd heen hebben gevormd. Vormen die we kunnen herkennen zijn een Sphinx, een Monnik en de welbekende Champignon. Daarnaast zijn er in deze woestijn veel dinosaurus fossielen gevonden.
Ook in het aangrenzende Talampaya Nationaal Park vinden we fossielen, petrogliefen en resten van inheemse volkeren vinden. Daarnaast heeft het Talampaya NP nog een bezienswaardigheid: een rode kloof en rotsformaties. In de bedding van de voormalige rivier loop je langs een wand van wel 145 meter hoog rood gesteente. Zoals al aangegeven: een surrealistische ervaring.

Salta en omgeving

  • Cafayate en Cachi

    Als we de Ruta 40 volgen richting het noorden komen we vanzelf aan in een ander wijngebied: Cafayate, bekend van de overheerlijke witte wijn van de Torrontés druif. Cafayate is een rustig en ontspannen oud koloniaal stadje met wit-lemen huizen waar het heerlijk toeven is. De rit van Cafayate naar Salta via de Quebrada de las Conchas of de Quebrada de Cafayate is werkelijk spectaculair. Onderweg kan je niet nalaten te stoppen bij een aantal indrukwekkende rotsformaties als het Anfitheater, de Duivelskeel, de Yesera (gips) en de pad. Het dorpje Cachi is te bereiken via de Ruta 40 waarbij je door de Quebrada de las Flechas komt. (ofwel de kloof van de pijlen dankzij de puntige vormen van de rotsen) De weg is hier niet van goede kwaliteit en in het regenseizoen van december t/m maart is het af te raden, maar de beloning is des te groter!

  • Salta

    Salta is een mooie koloniale stad en het economisch en politiek centrum van Noordwest Argentinië. Je ziet de bevolking hier langzaam veranderen en in verhouding wonen hier vrij veel pueblos indigenas of inheemse bevolkingsgroepen. Het knusse centrum van Salta is traditioneel rondom het centrale plein gebouwd waar de Basiliek van Salta ook staat. Bezienswaardigheden zijn onder andere het Museum van Archeologie waar je de mummies van drie perfecte Inca kinderen kan zien die zijn geofferd aan de goden. De lokale San Miguel markt is een leuke gelegenheid om met de locals in contact te komen en waar je de beste empanada’s voor onderweg mee te nemen. Salta beweert namelijk de bakermat van de empanada te zijn. Neem ze bijvoorbeeld mee naar de top van San Bernardo heuvel waar je op een mooi uitzicht van de stad wordt getrakteerd.

  • Tren a las Nubes, Purmamarca, Salinas Grandes & Humahuaca vallei

    Een trein naar de wolken, een zevenkleurige berg in Purmamarca, de Salinas Grandes of zoutvlakte op ca. 3500 meter hoogte en bijzondere formaties in de vallei van Humahuaca. In Tilcara zijn de resten van pre-Inca ruïnes te vinden die perfect bewaard zijn gebleven.


Córdoba & Estancias

Argentinië staat naast de wijnen en de prachtige natuur natuurlijk ook bekend om de Estancias waar de gaucho’s op hun paarden het vee bij elkaar houden. Cordoba is de tweede stad na Buenos Aires en heeft een levendig cultureel centrum. De Jezuïeten hebben zich hier in de 17de eeuw gevestigd en hebben naast de Universiteit van Cordoba vele Estancias opgericht. Enkele Estancias die een bezoek zeker waard zijn: Santa Catalina en Alta Gracias waar je een rondleiding kan krijgen en een kijkje kan nemen in de keuken van deze traditionele boeren bedrijven. De omgeving van Cordoba is bergachtig en biedt veel mogelijkheden tot activiteiten. Ook hier is het weer aan te raden zelf met de auto door de dorpen te rijden en alle vrijheid te hebben te stoppen waar je maar wil.

Esteros del Iberá

Een wetlandsgebied dat na de Pantanal in Brazilië het grootste ter wereld is. Het is een beschermd natuurgebied dat bestaat uit moerassen, poelen, meren en lagunes. Je kan hier de herten spotten, otter, wolven, kaaimannen en het grootste knaagdier ter wereld: de capibara. Deze enorme knaagdieren hebben een schofthoogte van zo’n 60 centimeter en wegen rond de 80 kilo. De naam capibara betekent “Heer van het gras” in de inheemse taal guarani en je hebt dan ook niets te vrezen van deze planteneters. Om dieren te spotten kan je hier boottochtjes maken en wandelingen door de natuur maken. Een prachtig en onontdekt gebied.

Iguazu watervallen

De watervallen van Iguazu bevinden zich in het tropische noordoosten van Argentinië, bij het drielandenpunt met Brazilië en Paraguay. Het grootste watercomplex van Latijns Amerika dat bestaat uit een duizelingwekkend aantal watervallen (tussen de 270 en 300 afhankelijk van het seizoen), die zich verspreid over een kleine drie kilometer zo’n 80 meter naar beneden laten storten. Het complex ligt op de grens tussen Argentinië en Brazilië en het is aan te raden beide zijden te bezoeken. Vanaf de Braziliaanse zijde krijg je een mooi overzicht van het watergordijn van een afstandje. Aan de Argentijnse zijde bevind je je daadwerkelijk in het watergordijn en ervaar je de immensiteit van het geheel. Hoogtepunt is de Garganta del Diablo ofwel de Duivelskeel, een halve cirkel in het landoppervlak van ongeveer 150 meter waar het water zo’n 70 meter naar beneden stort. Vergeet niet een poncho mee te nemen.

Land: Argentinië
Hoofdstad: Buenos Aires
Inwoners: 44 miljoen
Oppervlakte: 2.780.000 km2 (ongeveer 66x Nederland)
Taal: Spaans
Munt: Argentijnse Peso
Tijdverschil: wintertijd is het 4 uur vroeger, zomertijd 5 uur vroeger
Voltage: 220volt

  • Paspoort/visum: nvt. Het paspoort dient nog 6 maanden na inreisdatum geldig te zijn. Kijk voor meer informatie op www.visum.nl
  • Ziektekostenverzekering: altijd nodig als je op reis gaat, maar niet verplicht aantonen bij binnenkomst.
  • Vaccinaties: Aanbevolen: DTP, Hepatitus A, Gele koorts.
    Raadpleeg altijd een GGD kantoor in de buurt: www.ggdreisvaccinaties.nl/
    Er kan malaria voorkomen in het tropische noorden. Evenals gele koorts en rabies. Hiervoor is geen vaccinatie vereist.