Brazilië in een notendop

Het land dat we allemaal kennen vanwege zijn uitbundige Carnaval en legendarische voetbal. Brazilië biedt echter nog heel veel meer…

Naast de metropool Rio de Janeiro vind je er ook knusse koloniale dorpjes waar de witte huizen met groene kozijnen naar Portugees erfgoed verwijzen. Moderne steden als Fortaleza en Recife zijn gevestigd in het noordoosten. Hier hebben de Nederlanders nog een stempel gedrukt op de geschiedenis. De kustlijn die zuid met noord verbindt is maar liefst een slordige 8000km lang. En dan is er het binnenland met de Pantanal, een groot wetlands gebied en natuurlijk de Amazone. In het zuiden kan het in de winter best fris worden, al komt het kwik maar zelden onder de 15 graden uit. Een perfecte bestemming dan ook voor alle interesses en in alle jaargetijden.

Ga mee met Patiperra en leer alle ins en outs van Brazilië kennen!

Highlights:

 • Rio de Janeiro
 • Paraty & Ilha Grande
 • Foz do Iguacu
 • Pantanal
 • Amazone
 • Stranden aan de Noordoostkust

Off the beaten track:

 • Curitiba en Ilha do Mel
 • Ouro Preto in Minas Gerais
 • Pantanal noord
 • Chapada dos Guimarães
 • Lençois Maranhenses

Er wordt nog druk gewerkt aan meer voorbeeldreizen naar Brazilië. Neem contact op:

Contact

Brazilië kent veel verschillende klimaatzones en het land is het hele jaar door goed te bereizen. De seizoenen zijn tegengesteld aan die van ons en dat betekent vooral in het zuiden dat het in de maanden mei t/m september frisser en natter kan zijn.

Het zuiden

In het zuiden liggen de maximum temperaturen overdag zo rond de 20 graden in de maanden juni en juli. In de zuidelijke winter kan het kwik stijgen tot zo’n 30 graden. In Rio de Janeiro valt de meeste neerslag in onze winter en zijn de zomermaanden juni t/m augustus het droogst. Dan liggen de temperaturen wel wat lager, maar met zo’n 25 graden is het nog steeds zeer aangenaam.

Tropisch: Foz do Iguaçu & Amazone

In het tropische Foz do Iguaçu en de Amazone kan het het hele jaar door regenen. De temperaturen liggen in de Amazone wel zo’n 5 graden hoger dan in Foz do Iguaçu verder in het zuiden.

Atlantische kust – noordoosten

In het Noordoosten kan het ook het hele jaar door regenen, maar extreem veel is dat niet. Het accent ligt op de eerste helft van het jaar. Aangezien dit enorm uitgestrekte gebied niet ver onder de evenaar ligt, zijn de temperaturen altijd zeer aangenaam. Niet zoals op dezelfde breedtegraad bijvoorbeeld in het westen van het continent waar de hoogte voor de koude temperaturen zorgt.

Rio de Janeiro

“Rio de Janeiro”, alleen de naam nodigt al uit! Je hoort de samba, ziet de voetballers op de stranden van Copacabana en Ipanema en je ziet jezelf er al zitten met een overheerlijke caipirinha in je hand.
Rio de Janeiro is vanaf de Braziliaanse onafhankelijkheid in 1822 tot 1960 de hoofdstad van Brazilië geweest en is tot op de dag van vandaag een grote en belangrijke stad op economisch gebied. Wat deze miljoenenplaats nu zo speciaal? De prachtige locatie aan de Atlantische oceaan en de uitzichten over de stad vanaf de begroeide bergen waar de stad omheen is gebouwd. In tegenstelling tot veel andere steden, bevinden de sloppenwijken van Rio, of de favela’s, zich overal in deze metropool en niet alleen aan de randen van de stad. “De bewoners uit de favela’s hebben de beste uitzichten”, is dan ook een vaak gehoorde opmerking. In Rio de Janeiro draait het leven een groot deel van het jaar om Carnaval en uiteraard de Samba. Zonder muziek lijkt het leven ondraaglijk voor de opgewekte en gastvrije Brazilianen.

Paraty & Ilha Grande

De koloniale vissersplaats Paraty is gelegen aan de Atlantische kust tussen Rio de Janeiro en Sao Paulo. In de tijd van de goudmijnen in Minas Gerais in de 18de eeuw, was het plaatsje een verplichte doorvoerhaven van het goud naar Europa. De rijkdom die deze positie met zich meebracht zie je vandaag nog in de mooie huizen en gebouwen. De typische kinderkopstraatjes en Portugese kerkjes herinneren aan dat tijdperk. Datgene wat het nog specialer maakt is de locatie aan de Costa Verde; het kustgebied ten westen van Rio dat wordt gekenmerkt door veel groen een zeer grillige kustlijn met veel eilandjes.

Ilha Grande ligt voor de kust van Angra dos Reis en is een werkelijk paradijs voor de strandgenieter en voor de actieveling. Het is een groen eiland waar veel wandelpaden zijn uitgezet, waardoor het mogelijk is een aantal van de 102 stranden te bezoeken die het eiland telt. Het enige aanwezige dorp op het eiland is Vila do Abraão. Een klein schilderachtig plaatsje met een kleine witte kerk en kleine paadjes waar iedereen zich te voet of met de fiets voortbeweegt. Echt een ontsnapping aan de werkelijkheid.

Foz do Iguaçu

De legendarische watervallen van Iguaçu; niet te missen tijdens een reis naar Brazilië. Volgens de Guarani indianen betekent dit ‘groot water’ en dat is niets teveel gezegd. Zo’n 300 watervallen vallen hier meters ver naar beneden en zorgen voor een watergordijn van een kleine 3km breed. Daar waar je aan de Braziliaanse kant een mooi en compleet beeld krijgt van dit schouwspel, ben je aan de Argentijnse zijde onderdeel van het schouwspel waar je je in begeeft. Een poncho is dan ook geen overdreven luxe.. Vooral een boottochtje naar de Duivelskeel, of de Garganta del Diablo, is een garantie voor een verfrissende douche!

Pantanal

Cuiaba ligt in de staat Mato Grosso ten noorden van de Transpantaneira, de weg die midden door de Pantanal loopt. De stad is tijdens de jaren ’80 hard gegroeid en telt nu zo’n 750.000 inwoners. Het is een laaggelegen stad die inmiddels een grote agrarisch economische rol vervult binnen Brazilie. Hiernaast is de stad voor de bezoeker voornamelijk de toegangspoort naar de Pantanal ten Zuiden en de Chapada dos Guimarães ten noordoosten van Cuiabá.

Campo Grande is de zuidelijke toegangspoort voor de Pantanal. Hier ligt ook het plaatsje Bonito waar zich veel ondergrondse riviertjes en meertjes bevinden. Het snorkelen in deze heldere wateren is een hele belevenis.

Manaus & Amazone

Deze stad heeft een enorme rijkdom gekend tijdens de rubberhandel die bloeide aan het einde van de 19de eeuw. De mooie statige gebouwen zoals de opera stammen dan ook uit deze tijd van rijkdom en grandeur. Vandaag de dag telt de stad ongeveer 2 miljoen inwoners en is dé uitvalsbasis om een tocht door het Amazonegebied te maken.

Tijdens een boottocht over de immense Amazonerivier kom je in contact met de locals en zie je hoe mens en dier in deze jungle leven. Het vangen van piranhas, in houten kano’s door het dichte woud, roze rivierdolfijnen die om de boot springen.. het is een bijzondere ervaring om je in dit gebied, de longen van de wereld, te begeven.

São Paulo

Het zakencentrum van Brazilië heeft veel te bieden op het gebied van kunst en uitgaansleven. In de stad, inclusief buitenwijken, wonen ongeveer 17 miljoen mensen, wat het onmogelijk maakt de stad te leren kennen in een paar dagen. De mentaliteit van de mensen bestaat vooral uit hard werken en genieten van de verworven rijkdom.

Curitiba

Curitiba is de hoofdstad van de staat Paraná welke voornamelijk bekend staat van de Iguazu watervallen. De stad valt direct op door een opvallend groot aantal blonde en lange mensen…  Zij zijn afstammelingen van de vele Duitse, Poolse en Oekraïense  immigranten die naar Brazilië zijn getrokken gedurende de afgelopen twee eeuwen. De stad heeft een openbaar vervoersysteem waar heel Brazilie jaloers op is en de straten zijn verzorgd en schoon.

Ilha do Mel & Paranagua

Paranagua is een knus en typisch vissersplaatsje; zeker de moeite van een stop waard op weg naar het relaxte Ilha do Mel. De kleurige huizen en oude kerkjes maken het een leuk plaatsje om even doorheen te wandelen. De haven is nog steeds van groot belang voor de hele regio. Het kleine eiland Ilha do Mel (honing eiland) kent alleen maar paden van strandzand en gezellige pousadas. De afwezigheid van auto’s en wegen, maken het een rustgevende plaats om een paar dagen te zijn. Er zijn een aantal wandelingen uitgezet over het eiland, die leiden langs een fort dat gebouwd is rond 1760, een vuurtoren die iedere avond door de wachter wordt aangezet en in de Gruta das Encantadas wonen zeemeerminnen die iedereen warm verwelkomen als ze de grot binnentreden.

Nordeste of het noordoosten

Steden als Fortaleza, Natal, Recife hebben een rijk Europees verleden en we vinden dan ook veel herkenning hier. Zo werd Natal bijvoorbeeld tussen 1633 en 1654 werd Natal bestuurd door Nederlanders. De naam van Recife tijdens de Nederlandse bezetting was Mauritsstad. Nederland heeft een groot deel van Brazilië bezet in de periode van 1630 tot 1654. Het fort dat is gebouwd in de stad herinnert nog aan de Nederlandse tijd.

Salvador de Bahia

Bahia is dé hoofdstad van Brazilië als het gaat om Afrikaanse invloeden in mensen, in taal en in cultuur.

Lençois & Chapada Diamantina

Lençois is een klein en aangenaam koloniaal stadje, voorheen een rijke plaats vanwege de diamantmijnen. De diamantmijnen worden sinds het begin van de 20ste niet meer geëxploiteerd op de grote schaal. Er zijn echter nog wat overgebleven mijnwerkers die nog steeds volgens traditionele methoden diamanten delven.

Vandaag de dag is Lençois dé uitvalsbasis voor wandel- en trektochten door het uitgestrekte natuurgebied Chapada Diamantina. Dit Nationale Park wordt gekenmerkt door bijzondere rotsformaties, veel groen, ondergrondse meertjes en riviertjes en je kan hier eindeloze wandelingen maken.

Fernando de Noronha

Het archipel ligt op 260 km afstand van Natal in de Atlantische oceaan. De eilandengroep is bezet geweest door Nederlanders, Fransen en vervolgens in 1737 weer in handen van de Portugezen. De eilanden zijn gebruikt als marinebasis, weerstation, gevangenis en is nu voornamelijk een toeristenoord. De duik- en snorkelmogelijkheden zijn legio.

Minas Gerais – koloniaal Portugees erfgoed

Belo Horizonte, de hoofdstad van de staat Minas Gerais is ontstaan op de tekentafel van een architect aan het eind van de 19de eeuw en is een moderne stad. Toen bleek dat het gouden tijdperk van Ouro Preto voorbij was, werd er gekozen voor een andere en beter bereikbare locatie van de hoofdstad van de staat. De bekende Braziliaanse architect Oscar Niemeyer heeft in de jaren ’40 van de vorige eeuw de wijk Pampulha van Belo Horizonte ontworpen. De stad staat bekend om de vernieuwende kunst die hier ontstaat en in heel Brazilië wordt Belo Horizonte erkend als het centrum van de avant garde.

Ouro Preto & Tiradentes

Van 1721 tot 1897 was het koloniale stadje Ouro Preto de hoofdstad van Minas Gerais. Met zijn kleine kinderkop-straatjes en 23 kerken is het typisch Portugees relikwie uit de koloniale tijd. De ligging in de bergen maakt dat er in veel straatjes geen auto’s komen, simpelweg omdat het te steil is. Het Praza Tiradentes is het centrale plein, vernoemd naar de leider van de slavenopstand Inconfidência Mineira in 1789. Tiradentes is onthoofd voor zijn daden tegen de kroon. Slavernij is uiteindelijk in 1888 officieel afgeschaft in Brazilië.  Een ander mooi en typische koloniaal stadje in Minas Gerais is Tiradentes. Zowel het dorp met kleine straatjes en kleurrijke huizen als de locatie tegen de bergen gebouwd maken het een heel mooie plek om te bezoeken.

Land: Brazilië
Hoofdstad: Brasilia
Inwoners: 207 miljoen
Oppervlakte: 8.515.000 km2 (ongeveer 208x Nederland)
Taal: Portugees
Munt: Real
Tijdverschil: vasteland: wintertijd is het 4/5 uur vroeger, zomertijd 5/6 uur vroeger
Voltage: 110volt

 • Paspoort/visum: nvt. Het paspoort dient nog 6 maanden na inreisdatum geldig te zijn. Kijk voor meer informatie op www.visum.nl
 • Ziektekostenverzekering: altijd nodig als je op reis gaat, maar niet verplicht aantonen bij binnenkomst.
 • Vaccinaties: Aanbevolen: DTP, Hepatitus A, Gele koorts.
  Raadpleeg altijd een GGD kantoor in de buurt: www.ggdreisvaccinaties.nl/
  Er kan malaria voorkomen in de jungle

Your Content Goes Here