Project Description

Colombia – 12 dagen

Het prachtige Colombia krijgt eindelijk de aandacht die het verdient! Patiperra komt al meer dan 20 jaar met regelmaat in Colombia en is sinds het eerste bezoek verslingerd aan dit land. Waarom? De prachtige afwisselende natuur met groene bergen en ruige kusten in het westen, lieflijke koffievelden in het centrum en de idyllische Cariben in het noorden van het land. Op cultureel gebied vind je precolumbiaanse, koloniale en moderne architectuur bijvoorbeeld in de miljoenensteden en knusse dorpjes waar de tijd heeft stilgestaan. En dan de Colombiaan: een mix van mensen met Spaanse, Europese en Afrikaanse afkomst.
En wat hebben ze nu gemeen? Hun gastvrijheid! De bevolking maakt een bezoek aan dit land werkelijk onvergetelijk.

Met familie of vrienden op reis? Deze reis is perfect voor alle leeftijden en interesses. Meer activiteit of juist meer interesse in cultuur? Het kan allemaal. Vraag naar de mogelijkheden.

Colombia_BogotaDeze reis die de hoogtepunten van het diverse Colombia aandoet start in de levendige hoofdstad Bogotá. Met zo’n acht miljoen mensen is dit veruit de grootste stad van het land en het centrum van de politieke, culturele en economische activiteiten. Je vindt hier dan ook een diversiteit aan mensen uit het gehele land die de verschillende wijken bevolken.

Al deze wijken bieden stuk voor stuk een andere ervaring. La Zona Rosa is de hippe wijk die goede restaurants, cafés en shopping centres biedt, Chapinero is dé wijk van de feestjes met veel nightlife en je ziet dat de LGTB gemeenschap is volop aanwezig; de wijk wordt wel eens “Chapigay” genoemd. De artistiekelingen kunnen een bezoek aan de upcoming kunstenaarswijk La Macarena zeker niet overslaan en Parque 93 is heerlijk voor diegenen die wat meer rust zoeken. De koloniale wijken van de stad zijn het centrale Candelaria en Usaquén. Het dorpje Usaquén is door de groei van Bogotá inmiddels opgeslokt in de stad. La Candelaria is het prachtige koloniale centrum van de stad waar we de Kathedraal van Colombia vinden en het Capitool. Het bekendste Goudmuseum van Latijns Amerika is ook in deze wijk gevestigd. La Candelaria is het oudste en meest klassieke deel van de stad en biedt ook toegang tot het treintje naar Monserrate, gelegen op 3100 meter hoogte. Bogota zelf ligt op zo’n 2.600 meter en het uitzicht vanaf de koloniale kerk met omringend park is werkelijk fenomenaal.

Probeer altijd op een zondag in Bogotá te zijn: dan vindt hier altijd de zogenaamde “Ciclovía” plaats. Dit event wordt in 1974 voor het eerst in Bogotá gehouden en vindt vandaag de dag plaats in veel Latijns-Amerikaanse steden. Iedere zondag tussen 7.00hr en 14.00hr zijn de grote straten van de stad afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. De deelnemers aan de ciclovía zijn voornamelijk locals en dit is dan ook een perfecte kans om verschillende wijken te zien en met de lokale bevolking in contact te komen.

Koffiedriehoek - Triangulo del CafeNa een volle dag te hebben genoten van de Colombiaanse hoofdstad is het tijd voor verkenning van de rest van dit prachtige land. Na een korte vlucht kom je aan in de koffieregio, waar de huurauto voor de komende dagen klaarstaat.

Koffie gedijt heel goed tussen de 1.000 en 1.500 meter hoogte en ook voor ons, de bezoeker is het klimaat in de koffieregio heel aangenaam. De zogenaamde koffiedriehoek, “Triángulo del Café” of “Eje Cafetero” prijkt in zijn geheel vanaf 2011 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. El Mar de Cafe of de zee van koffie die je hier vindt, biedt meer dan alleen prachtige vergezichten over de golvende groene heuvels. Uiteraard kan je een koffieplantage bezoeken en al je zintuigen inzetten tijdens een tour met een professionele gids. In het koloniale plaatsje Salento slenter je rond door de kleurrijke straten en kan je op het centrale plein in een jeep Willy stappen die je naar de Cocora vallei brengt. Kenmerkend aan deze vallei zijn de hoge waspalmen die wel 60 meter hoog kunnen worden. Palmbomen staan voornamelijk bekend in combinatie met zon, zee en strand en het is dan ook bijzonder om deze bomen hier op de berghellingen te zien staan. Je kan hier mooie wandelingen maken of te paard de vallei ontdekken. Je overnacht hier vrijwel altijd in een oude (soms nog functionerende) koffie boerderij.

Afstand Pereira – Salento: 50km/1hr

Colombia_MedellinDe Andes splitst zich in Colombia in twee takken, waarvan een richting Bogotá en Bucaramanga loopt en de andere tak westelijker van Cali richting Medellín. Via deze westelijke tak reizen we door richting het noorden naar Medellín. De kleine boerderijen met de vrolijke plantenpotten sieren de bergwegen en de uitzichten zijn prachtig. Dit is een van die trajecten die weer eens bewijzen dat het werkelijke reizen van A naar B gaan misschien nog wel het mooist is van een reis.

Medellín: de stad van Pablo Escobar, de stad van het Medellín cartel, de stad waar eigenlijk niemand met normaal fatsoen over straat kon. Gelukkig is voorgaande al heel lang verleden tijd en is Medellín, de tweede stad van Colombia, een aangename en leuke stad geworden met veel oud en ook veel nieuw. In het oude centrum vinden we het Plaza Botero dat vol staat met de beelden van voluptueuze mannen, vrouwen en dieren van de hand van Fernando Botero. Het openbaar vervoersysteem is goedkoop en de perfecte manier om je binnen de stad te verplaatsen. Er zijn ook kabelbanen die je naar de buitenwijken brengen. Deze liggen tegen de heuvels geplakt en het is bijzonder om een ritje met de kabelbaan te maken om van bovenaf te zien hoe de bevolking buiten het centrum leeft. De Comuna 13 was voorheen geen veilige wijk, maar kan nu bezocht worden met een gids. Heel interessant voor degenen die graag meer willen weten over het drugs-verleden van de stad. Een van de leukste en gezelligste wijken is El Poblado. Hier vind je veel hotels en is er een bijna onbeperkt aanbod van hippe en gezellige cafés en restaurants. Medellín wordt wel de stad van de eeuwige lente genoemd en het klimaat is er dan ook bijzonder aangenaam. In Medellín wordt jaarlijks de Feria de Flores gehouden, een immens groot bloemencorso of bloemenfestival dat hier jaarlijks in de maand augustus plaatsvindt.

Vanuit Medellín kan je een bezoek brengen aan het bijzondere stuwmeer bij het dorpje Guatapé. Een enorme rots, el Peñon de Guatapé, steekt daar fier boven het landschap uit. Na een stevig klimmetje kom je bovenop de top aan van deze granieten rots die een prachtig uitzicht biedt over de omgeving. Het stuwmeer heeft een deel van het berggebied blank gezet, waardoor er allemaal kleine eilandjes zijn ontstaan. Het water is een puur turquoise en in combinatie met de groene bergen leidt dit tot heel mooie plaatjes. Aan het einde van dag 6 na het bezoek aan Guatapé lever je de auto weer in.

Afstand Salento – Medellín: 250km/6hr
Afstand Medellín – Guatapé: 80km/2hr (enkel traject)

Colombia Tayrona beachesJe vliegt vandaag naar de Caribische kust om weer een heel ander stuk Colombia te ontdekken. Santa Marta heeft een klein leuk oud centrum, maar de voornaamste reden van het verblijf hier zijn de stranden en het Tayrona Nationaal Park. Er zijn verschillende wandelingen te maken in Tayrona NP en met zijn vele stranden en veel wildlife. Zo kan je bijvoorbeeld verschillende apen, leguanen, kaaimannen, kikkers in de meest uiteenlopende kleuren en natuurlijk veel vogels spotten. Het is de moeite waard om een nacht in of aan de rand van het NP Tayrona te overnachten. Het Nationaal Park is jaarlijks in februari gesloten voor een schoonmaakbeurt. De Arhuacos indianen zijn de initiatiefnemers van de sluiting met het doel om de natuur tot rust te laten komen tijdens deze maand. Een mooi initiatief dat we alleen maar toejuichen, maar hou hier dus rekening mee tijdens de planning van een reis.

Colombia - Garcia Marquez - CartagenaDe laatste halte van deze reis en zeker niet de minste: Cartagena de Indias. De absolute topper in het rijtje van koloniale steden in Colombia en misschien zelfs wel van heel Latijns Amerika. De ommuurde binnenstad staat al sinds 1984 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Cartagena is gesticht in 1533 en heeft altijd gefungeerd als doorvoerhaven voor de Spanjaarden. Het vele goud dat uit Peru kwam met name, werd via de haven van Cartagena naar Europa vervoerd. De stad heeft dan ook met grote regelmaat onder vuur gelegen door piraten en boekaniers, die ook de kuststeden aanvielen. De binnenstad biedt prachtige oude huizen die musea herbergen, de Torre del Reloj of klokkentoren, de kathedraal en het Paleis van de Inquisitie bijvoorbeeld. Buiten het centrum is de het klooster Popa een bezienswaardigheid. Dit met name dankzij de locatie op een berg van waar je een prachtig uitzicht hebt op de oude stad, de wijk Getsemani en het San Felipe Fort. Bocagrande is een nieuw deel van stad waar veel hotels gevestigd zijn aan het strand. Wellicht niet het meest charmant, maar wel heerlijk om na een dagje cultuur snuiven in de Caribische zee te springen. De wijk Getsemani is een levendige en gezellige wijk vol met restaurants, cafés en winkeltjes. En dit niet alleen voor de toerist, op het Trinidad plein komen iedere avond studenten, locals en toeristen bij elkaar om te kletsen, te drinken en muziek te maken. Een perfecte plaats om een laatste gesprekje aan te knopen met de gastvrije Colombianen voordat je weer richting huis vertrekt.

Vandaag heb je nog de tijd om te relaxen aan het strand of lekker rond te struinen in de stad. Cartagena verveelt nooit. Later vandaag vertrekt de vlucht richting huis, dus geniet nog even van Colombia voordat je met een koffer vol koffie en een hart vol mooie herinneringen op het vliegtuig stapt.

Meer informatie?
Data en prijzen
Landeninformatie Colombia