Project Description

Off the Grid 4×4 to Georgia

Georgië: Europa’s hoogste bergen, vruchtbare dalen, geïsoleerde dorpen en waanzinnige wegen.

Het kleine Georgië, ingeklemd tussen Armenië, Rusland, Turkije en Azerbeidzjan, is één van Europa’s minst bekende landen en ligt aan de flanken van de Kaukasus. Van alle bestemmingen waar Off the Grid 4×4 met avonturiers off-road gaat, is Georgië de minst ver gelegen locatie. Toch is het voor velen een onbekend land, waanzinnig om te ontdekken. Lonely Planet omschrijft Georgie als volgt: ”With sublimely perched old churches, watchtowers and castles dotting its fantastic mountain scenery, Georgia has to be one of the most beautiful countries on earth.”

We reizen met maximaal tien 4×4’s dwars door het land, via moeizaam bereikbare trails, soms dwars door rivieren met snelstromend blauw water, altijd met het uitzicht op de gigantische Kaukasus. De auto’s waar we mee rijden, zijn uiteraard 4×4’s. Simpelweg omdat de route niet eens met gewone auto’s is uit te voeren.

Vergeet de chique hotels, uitgebreide lunches, biljartlaken glad asfalt. Maar ervaar in Georgië de vriendelijke bevolking, de typische gerechten, en de natuurpracht van de Kaukasische bergen, en vooral de mooiste wegen en routes van Europa.

We landen in de Georgische hoofdstad Tbilisi, een charmante, mooie en heel aangename stad. We zijn hier een dag om te acclimatiseren en te genieten van de heerlijke Georgische keuken met een goed glas Georgische wijn. De oudste wijnen ter wereld komen hier vandaan.

We starten meteen met een waanzinnige etappe, the highway to the clouds – de Abano-pas (2950 m), door de Tusheti-regio, naar Omalo, en het Keselo Fort. (B)
Een pek waar die met zijn middeleeuwse, met torens bezaaide dorpen, enorme bergen, overvloedige velden met wilde bloemen en gastvrije mensen een blijvende indruk op iedereen zal achterlaten. Uiteindelijk dalen we af naar het centrale dorp, Omalo, waar we het roemrijke Keselo Fort zullen bezoeken. Dit is een complex van torens, gebouwd op heuveltoppen en fungeerde in het verleden als een fort. Overnachting in een hotel in Omalo.

De beroemde dorpen van Tusheti – we beginnen in Dartlo, het juweeltje van Tusheti, een architecturaal spektakel. Daarna gaan we door naar Parsma. In dit verlaten dorp, van kerken en de torens, zijn oude pictogrammen te vinden die vertellen over de geboorte van het universum, en de strijd tussen goed en kwaad. Vervolgens sturen we naar het dorp Shenako, dat op de heuvels is gebouwd, met het betoverde uitzicht door de typische Tushetiaanse torens. Dat het in deze regio onherbergzaam is, blijkt ook weer in het dorp Diklo, waar slechts een handjevol families wonen – en alleen in de zomer. Overnachting in een hotel in Omalo. (B-PL)

In de ochtend rijd je terug naar Telavi. In de relatief kleine stad, met zo’n 20.000 inwoners, gelegen aan de voet van Gomborigebergte, in de Alazani-vallei, is veel te zien. Fort Telavi is de moeite waard, het koninklijk paleis ook. Het is het koninklijk paleis dat behouden is gebleven. Overnachting in een hotel in Telavi. (B)

Het mooiste aan reizen, is het dagelijks leven van lokale bewoners meemaken. Spreekt je dat ook aan, ga voor vertrek ’s ochtends naar de markt van Telavi. Hier vind je vers geplukt fruit, groenten, Georgische zoetigheden en kruiden om verschillende gerechten te bereiden. Weer in de 4×4’s, nemen we de weg naar Stepantsminda, beroemd om de Grote Kaukasus. Uiteraard niet via de standaard toeristische route, nee, we nemen een militaire weg door het historische Tianeti. Deze weg behoort tot de spectaculairste routes in Georgië. Terwijl we door het Kaukasusgebergte reizen, worden we overladen met prachtige panoramische uitzichten. Onderweg stoppen we bij het kleurrijke Zhinvali Reservoir en bezoeken we het roemrijke Ananuri complex. We stoppen bij het “Vredesmonument” in de buurt van Gudauri. Het gerenoveerde gebouw is één van de interessantste voorbeelden van het Sovjet-modernisme. Het uitzicht hier is werkelijk indrukwekkend. Uiteindelijk overnachten we in een hotel in Stepanstminda. (B)

We starten de ochtend met een rit naar Gori, om de grottenstad Uplistsikhe (1e millennium v.Chr.) te bezoeken. Uplistsikhe is de plaats waar vroeger de Grote Zijderoute passeerde. Het is een oud en interessant complex, met woonverblijven, wijnkelders, bakkerijen, een drie-beukige basiliekkerk, uitgehouwen in de rotsen en zelfs een antiek theater. Gori is de geboorteplaats van Jozef Stalin, en dus bezoeken we zijn huis en het museum. Aansluitend gaan we verder naar Kutaisi, waar we overnachten. (B)

Vandaag hebben we een lange rijdag, maar langs onze autoroute zullen we genieten van wilde landschappen en het uitzicht vanaf de Zagaro Pas. Dit wordt een van de meest spectaculaire rijdagen van deze tocht! Prachtige vergezichten, een spannende pas: de Kaukasus laat zich van zijn beste kant zien! Uiteindelijk bereiken we Ushguli – het hoogste permanent bewoonde dorp in Europa (2.200m) en UNESCO Werelderfgoed. Diner en overnachting in een gezellig familiehotel. (B-D)

In de ochtend rijden we een prachtige tocht westwaarts van Ushguli naar Mestia. Mestia is de enige grote plaats in de regio en de weg wordt vanaf hier weer goed. We overnachten in een hotel in Zugdidi. (B-PL)

Bezoek in de ochtend de kathedraal van Bagrati (11e eeuw) en vervolgens het Gelati-klooster, dat dateert uit de 12e eeuw en vroeger een complex van kerken en onderwijscentra was. In de 12e eeuw was het een academie, gesticht door koning David de Bouwer, die ook in het complex begraven ligt. De hoofdkerk van Gelati heeft fascinerende 12e-eeuwse fresco’s en mozaïeken. Daarna rijden we naar Tbilisi, om de auto’s af te zetten. Overnachting in een hotel in Tbilisi. (B)

Pick-up van het hotel en transfer naar de luchthaven voor uw vertrekvlucht. (B)

Informatie – inschrijven
Off the Grid 4×4
Prijzen en data
Algemene landeninformatie