Wijnliefhebber?

Tjsa, dan kan ik natuurlijk maar een ding zeggen: dan zit je hier helemaal goed! 😀

Chile - Colchagua - Lapostolle - wijnUit zowel Chili als Argentinië komen de overheerlijkste wijnen. En ondanks dat de wijnregio’s in de buurlanden ongeveer op dezelfde breedtegraad liggen, zijn de smaken en de wijnen wel degelijk zeer verschillend. Daarnaast wordt er in Chili wijn geproduceerd in een zeer uitgestrekt gebied van Copiapó in het noorden tot Osorno in het zuiden. En dan hebben we het maar liefst over een afstand van zo’n 1.700km in één land verdeeld over vijf wijnregio’s.

De wijnen van Argentinië komen op een later moment aan bod. Eerst gaan we het hebben over de wijnen van Chili en de Chileense wijnhuizen.

De wijnen van Chili

Chile- Concha y Toro - wijnDe bekendste wijnregio’s in Chili zijn ook de regio’s waar “onze” Chileense wijnen vandaan komen, ofwel de wijnen die wij bij onze eigen wijnhandel vinden en ook bij Gall & Gall bijvoorbeeld. Wellicht bekende wijnhuizen als die van Gato Negro, Los Gansos, Oveja Negra, Valdivieso, Santa Rita, Terra Andina en Palo Alto kan je hier bezoeken. Een Chileense vriendin was onlangs op bezoek en de Gato Negro flessen in de aanbieding bij Jumbo gingen direct op de foto. Ze werden naar de vrienden in Chili geappt met een emoticon van verbazing en een flinke knipoog… de Gato Negro wordt dan ook niet heel serieus genomen in Chili. 😉

De meeste wijnhuizen hebben hun wijngaarden verdeeld over verschillende valleien op verschillende hoogtes, met luchtvochtigheid en temperaturen. Vandaar uiteraard ook de variaties in het resultaat. De meeste wijnhuizen vind je in de centrale vallei ofwel de Valle Central. Uit de Colchagua en Cachapoal Vallei komen de beste Malbecs, Cabernet Sauvignons, Carménères and Syrahs. De Carménère druif komt van origine uit Frankrijk, maar is na de ‘verdwijning’ aldaar in het nieuwe continent weer herontdekt. Gelukkig maar!

Het aangenaam mediterrane klimaat hier, maakt het ook nog eens een heel aangename plek om een aantal dagen te blijven en de mooie omgeving te leren kennen. Je vindt hier grote wijnhuizen die je kan bezoeken, maar ook kleinschalige wijnboeren. Een fietstocht door de Colchagua vallei bijvoorbeeld is op zich al een absolute aanrader en als je dan bij een familie aan kan schuiven om te horen over het proces en hun succesverhaal in de wijnhandel, dan is de dag compleet. Dat is het namelijk precies: met een gids eropuit om een heerlijk stuk te fietsen door de Colchagua Vallei en te genieten van het uitzicht. Tijdens een bijzondere excursie ontmoet je de eigenaren van een kleinschalig wijnhuis die inmiddels Carménère, Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot én een bijzondere blend die Zafarrancho heet. Het mag duidelijk zijn dat er hier volop wordt geproefd, je bent immers niet voor niets op de fiets gekomen…

Overnachten ‘in’ de wijngaarden

Je vindt hier steeds meer kleinschalige boutique hotels die soms worden gerund door de wijnhuizen of kleinschalige wijnboeren. Soms is er alleen accommodatie, maar ook dan zijn deze hotels omgeven door wijnranken. Het is natuurlijk wel heel erg fijn om ’s ochtends wakker te worden tussen de wijngaarden in de frisse ochtendlucht. Na een dag fietsen in de buitenlucht en de overheerlijkste wijnen te hebben geproefd, kan je dan ’s avonds nog genieten van de zonsondergang en een glas wijn van ‘jouw eigen wijnhuis’. ¡Salud!

TIP:
Het is heel leuk om de oogstfeesten bij te wonen in Curicó: de zogenaamde “Vendimia” vindt ieder jaar eind maart plaats.
Er staat een wijnreis elders op de website waar Chili én Argentinië worden aangedaan: Chili & Argentinië wijnreis – 15 dagen.

Wil je vaker waardevolle, handige of gewoon leuke tips ontvangen over bestemmingen en reizen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Leuk! Ik ontvang graag info en reisadvies