Villa de Leyva & Barichara – de Oostelijke tak van de Andes

De Andes heeft eigenlijk twee uitlopers richting het noorden en de rechtertak hiervan, de oostelijke is het gebied waar Bogotá ligt en ook een paar prachtige koloniale dorpjes. Een daarvan is Villa de Leyva dat bekent staat om het immens grote kinderkopjes-plein en de tweede is Barichara.

Villa de Leyva, Guatavita & Nemocón

Villa de Leyva, gelegen op zo’n 2.000 meter hoogte is een authentiek koloniaal bergdorpje dat is gesticht door de Spanjaarden in 1572. Aangezien dit gebied niet bedeeld is met een rijke bodem, is deze plaats altijd gespaard gebleven van ontwikkelingen en ziet er dan ook nog vrijwel hetzelfde uit als zo’n 500 jaar geleden.
De regio waar Bogotá en Villa de Leyva nu gevestigd zijn, was vroeger het territorium van de Muisca indianen. Het prachtige kratermeer Guatavita ligt niet ver van Bogotá en werd ook wel “El Dorado” genoemd naar het goud dat zich hier op de bodem zou bevinden. Voor de Muisca Indianen was het voornamelijk een plek van verering van hun goden. Tot op heden is het goud niet gevonden, maar is dit wel een heel mooie eco-toeristische bestemmingen geworden waar je een prachtige wandeling kan maken in het beschermde natuurgebied.

De zoutmijn van Zipaquira dichtbij Bogotá is bekend en is prachtig mooi met een unieke kathedraal van zout diep onder de grond gebouwd. Ook heel bijzonder, maar minder druk bezocht (en om die reden voor mij persoonlijk ook aantrekkelijker) is de Nemocónzoutmijn. Het plaatsje is charmant en de wereld onder de grond in het zout is rustig en stil. Ook hier worden met licht bijzondere effecten gecreëerd. Kijk op deze website voor meer informatie.

Dichterbij Villa de Leyva vinden we nog een belangrijke plaats voor de Muisca Indianen. Evenals vele andere pre-Columbiaanse volkeren hadden zij een sterrenkundig observatorium dat je nu nog kan bezoeken en bekend staat onder de Spaanse naam “El Infiernito” Dit betekent letterlijk ‘de kleine hel’ en deze benaming komt hoogstwaarschijnlijk door het complete gebrek aan respect en wellicht ook angst die de Spanjaarden per definitie hadden van de aanwezige culturen. Daarnaast bestaat het observatorium uit rechtopstaande stenen die eruit zien als fallussymbolen en ook dat door de (preutse”) katholieke Spanjaarden niet echt op prijs gesteld.

En dan nog een verrassende ervaring die je kan beleven in Villa de Leyva: Colombiaanse wijn proeven! Niet ver van Villa de Leyva liggen de wijngaarden van het wijnhuis Ain Karim. Het is heel leuk om hier op deze onverwachte plek prima wijnen te proeven na een leuke rondleiding.

Barichara & Guane

Verder richting het noorden liggen San Gil en Barichara. San Gil is dé uitvalsbasis voor de échte buitensportactievelingen onder de lezers. Je kan hier bergbeklimmen, maar ook paragliden, rapellen, raften, canyonen, etc., etc.

Hier heb ik het voornamelijk over het koloniale dopje Barichara. We zitten hier op een hoogte van 1300 meter en dit maakt het klimaat alweer iets zachter (vooral ’s avonds) vergeleken bij Villa de Leyva. Het betekent echter ook dat niet alleen de koloniale straatjes en huizen zowel overdag als ’s avonds prachtig zijn, maar ook dat de omgeving ‘picture perfect’ is. Er is een mooie wandeling het dorp uit over de Camino Real, ofwel de Koninklijke weg, naar Guane. Een prachtige wandeling door de natuur die leidt naar het dorpje Guane waar de Spanjaarden de overgebleven Muisca Indianen wilden bekeren tot het Christendom. En met succes. Dat wil zeggen: er is een kerkje, een kerkgemeenschap en het feest van de Heilige Santa Lucía wordt jaarlijks op 13 december gevierd.

Tijdens de groepsrondreis die in juli 2020 vertrekt worden beide dorpjes aangedaan. Kijk hier op de website voor meer informatie.

TIP: hou je ervan om in je eigen tempo te rijden zonder vast te zitten in een bus of aan een groep, maar vind je het toch een fijn idee dat er begeleiding aanwezig is? Dan is deze reis perfect! Je hebt geen verplichtingen aan reisgenoten, alleen maar de gezelligheid aan het einde van de dag. Uiteraard is het zeker mogelijk samen te rijden, schrijf je bijvoorbeeld in met vrienden of familie. Ieder zijn eigen huurauto en toch samen op pad!

Wil je vaker waardevolle, handige of gewoon leuke tips ontvangen over bestemmingen en reizen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Leuk! Ik ontvang graag info en reisadvies