Een eigen auto betekent: Vrijheid!

Nicaragua - Pacific - Playa Gigante Lada

Dit was niet mijn huurauto…, maar het is wél de mooiste auto die ik tegen ben gekomen in Nicaragua!

Ik denk dat voor velen geldt: reizen en vrijheid gaan hand in hand. Kunnen doen en laten wat je wilt, je even niet aan de regels houden, een paar weken eens niet de wekker op gezette tijden, gewoon stoppen waar je wilt, rijden wanneer je wilt en doen waar je zin in hebt…

Dát is nu precies wat een vakantie of, misschien beter, een reis aan mag voldoen. En dat kan perfect als je een eigen huurauto tot je beschikking hebt.

Een beetje zekerheid en veiligheid?

Ja natuurlijk! Je wil natuurlijk wel graag weten waar je heen gaat op een dag en je wil natuurlijk graag weten welke bezienswaardigheden de moeite waard zijn voor jou! Ik heb zelf veel gereden in zowel Zuid- als Centraal-Amerika. Overal kan je er prima op uit met een eigen huurauto. Zoals overal op het continent geldt ook hier: gebruik je gezond verstand en kijk goed om je heen. De bergwegen in Peru en Bolivia zijn prachtig om zelf te rijden, maar pas op met de bussen en vrachtwagen. En de gepassioneerde Porteños (mensen uit Buenos Aires) houden er nog wel eens een wat Italiaanse rijstijl op na… dit ongetwijfeld dankzij hun Italiaanse roots. 😉

In een eerdere blog over mijn reis naar Nicaragua schreef ik over mijn Latijnse helden… ook in Argentinië  en Chili heb ik wel eens langs de kant van de weg gestaan met motorpech of een lekke band… (die zou menigeen zelf vervangen; ik maak liever gebruik van de behulpzaamheid van de Latino…)

Waar kan je er het best op uit met je eigen huurauto?

Argentinië Salinas Grandes - picknickZoals gezegd, overal kan je in alle landen prima rijden. Dat wil zeggen, zolang de wegen in orde zijn.. De geasfalteerde wegen die er zijn in Nicaragua, Panama, Costa Rica en El Salvador zijn prima. Een op het eerste oog goed-uitziende gravelweg, kan na een paar kilometer ophouden te bestaan. De legendarische Ruta 40 in Argentinië en de magische Carretera Austral in Chili zijn bij uitstek geschikt om zelf te rijden. Deze wegen zijn deels geasfalteerd en deels prima gravel. Aan de Chileense zijde is de natuur is werkelijk fenomenaal en aan de Argentijnse zijde is de afwisseling in landschappen van Noord naar Zuid ongekend.
In Colombia kan je er ook heel goed zelf met een huurauto op uit. De wegen zijn prima, alleen het verkeer kan soms wat druk zijn. Meerbaanse snelwegen (4 banen of meer) zijn over het algemeen niet de norm en gezien het feit dat er veel vrachtverkeer op de weg is, moet je altijd goed op blijven letten. Daarnaast deel je de weg in de landelijke gebieden met fietsen, brommers, tuk-tuks, paard en wagen of andere vervoermiddelen..

Samen op pad?

Het is heel goed mogelijk om zelf te rijden in Latijns-Amerika. Mocht je nu liever in groepsverband een autoreis maken? Ook dat is mogelijk! Op die manier mis je geen bezienswaardigheden op de route, kan je ervaringen delen en toch samen met je partner de dag doorbrengen en van A naar B rijden. Meer informatie vind je hier op de website.

TIP:
bv. En wat is nu de app voor de routes? maps.me heeft mij ver gebracht. Deze app is niet in ieder land even accuraat voor de lange afstanden, maar hij is erg goed in steden om je hotel te vinden of een restaurant bijvoorbeeld. Voor de lange afstanden is het handig om er een kaart bij te houden en je gezonde verstand. 😉

Wil je vaker waardevolle, handige of gewoon leuke tips ontvangen over bestemmingen en reizen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Leuk! Ik ontvang graag info en reisadvies